Superfoodia omasta maasta

Olen innokas puutarhuri kaiken muun touhun lisäksi.  Tykkään niin monivuotisista kukista, pensaista, puista ja hyötykasveista.  Tämän vuoden innostus on hyötykasveissa ja marjoja tuottavissa pensaissa. En tiedä millaisella menestyksellä nämä tulevat tuottamaan marjoja mutta kotoota löytyy nyt mulperin marja, goji marja, tyrni sekä makeasinikuusama pensaat. Toki ihan perus pensaitakin löytyy kuten mustikkaa, viinimarjoja ja karviaista.  Odotan innolla sitä vuotta kun näihin oikeasti tulee marjoja. Miettikää kuinka siistiä on syödä omasta pensaasta superfoodia. Ei tarvitse maksaa itsensä kipeeksi pikku pussillisesta marjoja vaan voi kävellä pihalle ja hakea muutaman marjan. Tosin kuivattuna näitä yleensä syödään joten sen eteen pitää nähdä hieman vaivaa.

Wikipedia kertoo Superfoodin eli superruuan olevan markkinointitermi, jota yleensä käytetään kuvaamaan ruokaa, joka on poikkeuksellisen ravinnetiheää. Superruoat ovat yleensä tavallisen ruoan ja lääkinnällisempien yrttien välimaastoon asettuvia, luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, joilla on vahva kulttuurihistoria ja poikkeuksellisen korkea sekä monipuolinen ravinnepitoisuus. Superruoka sisältää luonnon raaka-aineita, jotka ovat varastoineet itseensä  mm. mineraaleja,  vitamiineja  ja antioksidantteja.

Superfood ei oikeastaan ole mikään uusi juttu vaan se on ravinnut ja lääkinnyt ihmisiä ympäri maailman paljon pidempään kuin nykyaikainen prosessoitu lisäaineellinen ruoka. Superfoodista puhuttaessa saadaan tästä voimaruuasta ihmeellisempi kuva kuin mitä se todellisuudessa on. Suomen luonnossakin esiintyvät marjat ovat ravitsemuksellisesti rikkaita ja niiden käyttöä suositellaan sillä ne sisältävät enemmän vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita sekä terveydelle hyödyllisiä polyfenoleja moniin maahamme tuotuihin hedelmiin verrattuna.

Esimerkiksi tyrni sisältää luonnonmarjoista eniten rasvaa ( 5g/100g) ja sen siemenet sekä marjaliha sisältää terveydelle hyödyllistä öljyä.  Tyrnin siementen öljy sisältää pääosin monityydyttymättömiä rasvahappoja. Siinä on runsaasti ainoastaan ravinnon kautta saatavia, elimistölle välttämättömiä rasvahappoja, linoli(omega 6)- ja alfalinoleenihappoa (omega 3) terveydelle hyödyllisessä 1:1-suhteessa. Tyrniöljy sisältää välttämättömien rasvahappojen lisäksi myös kertatyydyttymättömiä rasvahappoja: omega 9-sarjan öljyhappoa ja omega 7-sarjan palmitoleiinihappoa. Tyrnimarja on myös hyvä kuidun lähde. Luonnonmarjoista tyrni sisältää runsaasti c-vitamiinia ja 1dl kattaa päivittäisen suositellun 75mg:n vitamiinitarpeen.

img2-tyrni

Mulperin marja on hyvin ravinteikas marja ja sitä on myös tutkittu paljon. Mulperit sisältävät 
runsaasti C-vitamiinia, rautaa ja kalsiumia. Mulperi-marja on hyvin runsaskuituinen ja se sisältää myös runsaasti proteiinia. Mulperit sisältävät myös flavonoideja, polyfenoleja ja steroideja. 

Niissä on K-vitamiinia, mikä auttaa sydämen ja luiden kuntoa. Mulperi on maultaan erittäin makea, toffeemainen marja, jota suosittelen monelle sellaisenaan syötäväksi makeanhimon ehkäisyyn. Mulperi toimii myös terveysvaikutusten lisäksi antamaan lisämakeutta smoothieen, salaattiin yms. Uskomattoman makuinen marja, joka maistuu myös lapsille erittäin hyvin valkoisen sokerin sijaan. Kannattaa kuitenkin muistaa päivittäinen käyttösuositus aineenvaihdunnan nopeutumisen takia.




Goji-marjasta luin, että  niissä ei ole mitään, mitä ei saisi mustikoista ja porkkanakin on goji-marjaa
terveellisempää vaikka todellisuudessa goji-marjat sisältävät tietenkin laajan skaalan omia uniikkeja kasviravinteita, kuten käytännössä kaikki muutkin marjat. Goji-marjat sisältävät esimerkiksi äärimmäisen korkeita pitoisuuksia zeaksantiinia, jonka puutoksesta suuri osa länsimaalaisista kärsii mm. lisääntyneen näyttöpäätetyön seurauksena.









Marjasinikuusaman pitkulaiset marjat ovat sinisiä ja muistuttavat rakenteeltaan ja maultaan pensasmustikkaa tai juolukkaa.  Marjat sisältävät paljon C-vitamiinia.

Miksi sitten suosimme mieluummin muualta tuotuja marjoja kuin oman maamme luonnon rikkauksia? Ovatko ne liian tavallisia ja niillä ei pysty kehuskelemaan kaveripiireissä, että ”syönpäs muuten puolukoita ja on todella maukkaita”?  Onko muiden maiden marjat parempia? Kumpia sinä syöt mieluummin?



Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *