Maailman paras ruokavalio

Tuntuu,että joka tuutista pursuaa tietoa erilaisista ruokavalioista.Media ja varsinkin bloggarit kirjoittelevat ruokavalioista. Pienen ihmisen mieli menee totaalisen sekaisin luettuaan blogeja, tiede-lehden artikkeleita ja hyvinvoinnin kirjoja. Niihin uppoaa monen ihmisen mielipiteitä ja on vaikea sanoa kuka on oikeassa ja onko olemassa vain yksi ja oikea vaihtoehto?

Olen sitä mieltä, että dieettejä on just niin monta kuin on ihmisiäkin. Jokainen meistä syö erilailla. Ei ole yhtä hyvää ruokavaliota vaan se joka sopii minulle ei välttämättä sovi miehelleni. Olemme kaikki erilaisia kokonaisuuksia ja kehomme toimii eri tavoin. Joku pystyy syömään kuituja enemmän ja jonkun toisen suolisto taas prosessoi lihaa nopeammin.  Tämä on se syy miksi ei ole olemassa yhtä hyvää dieettiä. Jokaisen pitää itse tutkia mikä olisi paras vaihtoehto omalle keholleen. Mitä juuri sinun kehosi kaipaa? Jos tuntuu,että keho toimii vallan mainiosti juuri sillä ruokavaliolla mitä olet koko ajan muutenkin syönyt niin miksi kaipaat muutosta?  Haluatko kokeilla muutosta vain siksi,että on trendikästä olla dieetillä? Uskon, että on niitäkin ihmisiä varsinkin nuoria jotka lankeavat tuohonkin ansaan. Enkä nyt tarkoita kaikkia nuoria vaan,että on olemassa niitäkin jotka menevät niin median pauloissa, että aloittavat dieetin koska se on in.

Olin yllättynyt katsoessani Yle Teemalta tullut ohjelmaa maailman ruokavalioista, jossa oli listattu 50 eri ruokavaliota. Numerolla 50 oli muistaakseni joku polynesiassa olevan saaren asukkaat joilla oli tyyliin joka kolmannella diabetes. Tämän saaren asukkaat söivät käytännössä katsoen pelkkiä purkkiruokia vaikka asuivat saaressa eli vedestä olisi voinut kalastaa joka päivä tuoretta kalaa.  Ihan uskamatonta! Aloin miettimään asiaa esimerkiksi omien vanhempieni kantilta,koska he asuvat saaressa. Tosin vähän eri leveysasteella.:D  Jokatapauksessa ei vanhempanikaan enää nykyään kovin kalasta saati laita verkkoja mereen. Miksi eivät? Koska se on aikaanvievää puuhaa ja työssäkäyvillä ihmisillä on niin paljon muutakin puuhaa (mukamas).  Taas muistutin iskää,että vois käydä laittamassa verkot veteen koska tytär tahtoo kalaa.:D Ymmärränhän toki, että ei se homma jää siihen kun käyt heittämässä verkot veteen vaan ne pitää sieltä myös roudia takas ja perkaa kalat yms. On siinä hitonmoinen homma mutta olisi se niin paljon hienomapaa syödä tuoretta kalaa kuin osttaa Prisman kalatiskiltä ties kuinka vanhaa kalaa.  Laatuun kannattaa siis panostaa vaikka se veisi vähän enemmän aikaa. Kehomme kiittää ajan saatossa tuosta panostamisesta.

Arvaatteko mikä maa pääsi ykköseksi? Kerron sen kohta mutta sitä ennen palaan vielä ruokavalioihin ennen ykköstä. Niissä yhtenäinen tekijä oli prosessoidun ruuan vähyys, eineksiä ei ollut juuri yhtään.  Itse kasvattamat vihannekset,hedelmät,marjat ja oman tuotannon lihat oli pääasiallinen ravinto.  Italiaiset ylsivät aika ylös ja he tekevät lähes tulkoon kaiken ruuan itse pastoista lähtien.  Itseäni kiehtoi mm. Etelä-Korealaisten ruokavalio sillä he ovat hyvin hoikkia pääsääntöisesti kaikki. Sitten se ykkönen. Tattadaa and the winner is Island. Islanti tosiaan vei voiton hyvin terveellisellä ruualla. Vähän hiilihydraatteja, paljon proteiinia, rasvaa ja mitään prosessoitua ruokaa. Islantilaiset ovat muutenkin hyvin terveitä ja olikohan se juts islannissa jossa miesten odotettu elinikä on maailman korkein.

Prosessoidun ruuan pois jättäminen olisi yksi suuri tekijä monen ihmisen ruokavaliossa. Sorrun näihin itsekin koska yksinkertaisesti se on vaan niin helppoa. Työpäivän jälkeen on kiire tehdä nopeasti ruokaa joten mikä sen helpompaa kuin tehdä perunamuussia valmiista jauheesta ja paistaa nakkeja ja tehdä kastiketta kermasta. Useimmiten teen kyllä muussin itse mutta joskus vain haluaa saada kaiken tehtyä nopeasti. Olen monesti miettinyt miksi minä ja moni muu tuhoaa omaa kehoa tieten tahtoen syömällä mm. prosessoitua ruokaa. Mikä on tehnyt meistä niin laiskoja, että ei voi eikä muka ehdi tehdä itse ruokaa alusta loppuun? Kysyn tätä aika usein itseltäni kun olen kaupassa taas kerran pyörimässä hyllyvälejä ja mietin mitä tehdä päivälliseksi. Katsottuani tuon ruokavalioista kertovan ohjelman keskusteltiin asiasta miehenikin kanssa ja samoissa ajatuksissa mennään. Jos vaan pystytään panostamaan enemmän ruuan laatuun niin voidaan varmasti itsekin paljon paremmin.  Olen hyvin kypsä jatkuvaan sairasteluun ja siihen,että saan aina lääkärissä kuulla, että se nyt vaan kuuluu tuohon aikakauteen kun lapset ovat pieniä. Kuuluu vai? Haluaisin tietää onko esimerkiksi isovanhempani sairastelleet pikku lapsina näin paljon mutta miten sen selvittää kun ovat ollleet haudassa jo kohta kymmenen vuotta. Olen hyvin pitkälti sitä mieltä,että ruualla on vaikutusta tähän asiaan. Olin viimeksi tammikuussa flunssassa, helmikuussa meillä oli rotavirus ja nyt maaliskuussa taas flunssa. Joka kuukausi siis joku pöpö. Kyllä niitä pöpöjä toki saa kaikkialta mutta miksi nykyajan ihmisillä on niin huono immuniteetti? Immuniteetissä on selvästi joku porsaanreikä jos kaikki pöpöt pääsee iskemään enkä usko, että kroppa on tarkoitettu vastaanottomaan kaikki. Huonolla tuurillakaan ei voi kaikkea selittää saati, että kotona on pikku lapsia. Olisinko terveempi ilman lapsia? Vaikea sanoa. Muistaisin,että ihan näin usein en kipeänä ollut mutta kyllä flunssa on minut ennenkin usein vallannut.

Olisi ihan mahtavaa pystyä tuottamaan itse enemmän ravintoa itse mutta niin kuin yllä kerroin niin tällä hetkellä ei ole resursseja sellaiseen mutta toivottavast jonain päivänä on. Ajatus esimerkiksi omasta hunajasta saa veden lorahtamaan kielelle ja voin vain kuvitella kuinka hyvää olisi oman vuohen maidosta tehty vuohenjuusto. Kesällä on helppoa kasvattaa kasviksia, juureksia,yrttejä ym mutta syksyn koittaessa alkaakin ongelmat. Pitäisi olla tilaa säilöä ja aikaa tehdä mehuja,hilloja ym.  Tuottamalla omaa ruokaa saa satavarmasti hyvää ruokaa (tai ainakin luoda itselleni sen illuusion) ja ne maistuvat taatusti paremmalta kuin kaupan tuotteet. Jo kananmunissa huomaa suuren eron. Pitäisi vain hiota suunnitelmia valmiiksi ja suunnata katse kohti tulevaisuutta.

Katsoiko kukaan teistä tuota kyseistä ohjelmaa ruokavalioista? Herättikö se ajatuksia? Areenasta voi käydä katsomassa kyseisen sarjan kummatkin jaksot jos jotakuta kiinnostaa.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *