Kuntotestausta ja kehonkoostumusmittausta

Pääsimme yhteistyön merkeissä Kristan sekä Riikan ja Jennan kanssa ryhmäkuntotestiin Paavo Nurmi-keskukseen Turkuun. Paavo Nurmi-keskus on liikuntalääketieteen tutkimuskeskus ja pääpainopiste heillä on tieteellisen tutkimuksen teossa,tulosten oikeassa tulkinnassa ja niiden siirtämisessä käytännön toimiksi ja palveluiksi. Heidän toimintaansa kuuluvat kuntotestaukset sekä erilaiset työhyvinvointipalvelut,liikuntalääkärin vastaanotot sekä urheilijoiden tukitoimet. Täältä pääset lukemaan lisää Paavo Nurmi-keskuksesta.

Töiden jälkeen suunnattiin siis suoraan testeihin Caribia kylpylässä sijaitsevaan Paavo Nurmi-keskukseen. Itseäni ainakin jännitti ihan hirmuisesti vaikka tiesinkin millaiset testit on tulossa.  Aina sama juttu; syke hakkaa hulluna ja verenpaineet pompsahtaa pilviin. Testauksen ajankohta maanantaina heti toiden jälkeen klo 16.30 ei myöskään ole se ihanteellisin mutta kyseinen aika sopi kaikille joten sillä mentin. Muistin myös juuri ennen töistä lähtöä, että olisi ehkä kannattanut ottaa jotain välipalaa mukaan sillä päivällinenkin jäi välistä testien takia.

Heti alkuun saimme täytettäväksi alkukyselyn, jonka jälkeen mitattiin verenpaine ja tehtiin kehonkoostumusmittaus.   Jokainen kävi tämän osion vuorollaan mutta muut testit tehtiin ryhmässä.  Kehonkoostumusmittauksesta minulla on hieman ristiriitaiset mietteet. Olen miettinyt voiko kyseistä konetta koskaan ”miellyttää” ellei ole kilpaurheilija. Tuntuu, että olen aina epäsuhta vaikka menisin kyseiseen testiin minkä painoisena tahansa. Oli kuitenkin mielenkiintoista nähdä ja kuulla missä kunnossa nyt olen. Tästä on taasen suunta vain ja ainoastaan ylöspäin.

Tämän jälkeen alkoikin itse tekeminen, nimittäin hypättiin pyöriemme selkään ja meihin kiinnitettiin elektrodit, joilla katsotaan sydänkäyrää suorituksen aikana.  Polkupyöräergometrillä testataan kestävyyskuntoa asiakkaan kuntotason mukaan.Aluksi poljimme lämmittelyksi jonkin aikaa ennen testiä, testaajan syöttäessä tietojamme koneeseensa. Jännitti mitä tuleman pitää, mutta turhaan. Testin virallisesti alkaessa polkimet tuntuivat suljuvan ihan itsestään. Testaaja lisäsi 4 minuutin välein vastusta ja kun tehoja oli 160 wattia niin lopetimme. Vielä olisi kyllä pystynyt polkemaan lisää mutta koska tiesin lihaskuntotestin olevan vielä jäljellä niin en uskaltanut ihan piippuun asti viedä voimia. Spinning-tunneista on ollut näköjään jotain hyötyä koska pyörää en ole omistanut ainakaan 10 vuoteen, joten ei ole pahemmin muuten tullut pyöräiltyä kuin sisätiloissa.  Testin ideana on testata mikä watti-määrä hyydyttää ja minun kohdallani lukema olisi ollut 187. Vielä olisi siis ollut poljettavaa jos olisin halunnut polkea hyytymispisteeseen asti. Sykkeet polkemisen loppumetreillä oli jo 193. Nuo korkea sykkeet ovat muutenkin olleet ongelmani mm. spinning-tunneilla. Polkea pystyisi isommillakin vastuksilla mutta sykkeet ovat niin korkea, että joko on pakko himmata vastusta tai tipun pyörän selästä pyörryttyäni.

Jäljellä oli vielä lihaskuntotestit pyöräilyn jälkeen. Ei ehkä vahvinta alaani mutta suht tyytväinen saanen olla tuloksiin siihen nähden,etten juuri mitään juoksemisen lisäksi ole viime aikoina tehnyt.  Testissä oli mukana vatsalihakset, selkälihakset, kyykyt sekä yläraajojen nostotesti 5 kilon painoilla.

Testien jälkeen saimme vielä kukin suullisen ja kirjallisen palautteen. Kaiken kaikkiaan oli todella mielenkiintoinen ilta Paavo Nurmi-keskuksessa. Suuniteltiinkin tyttöjen kanssa, että otetaan uusintatestit loppukeväästä, jotta nähdään onko sitä kehitystä tullut.:)

Nyt myös sinulla ja ystävilläsi on mahdollisuus päästä testiin, nimittäin tammikuun 20. ja 26. päivä järjestetään ryhmätestit!  Ryhmätesti (max 5 henkilöä) sisältäen kaiken tämän saman mikä mekin päästiin testaamaan eli alkukysely, kehonkoostumusmittaus, polkupyöräergometritesti, lihaskuntotesti sekä suullisen ja kirjallisen palautteen hintaan 65 € henkilö (norm. 104€).  Yhteystiedot ajan varaamiseksi löydät täältä.


* Postaus toteuttu yhteistyössä Paavo Nurmi- keskuksen kanssa*

3 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *