Mikä motivoi juoksemaan pitkiä matkoja?

Paita Nike (saatu) / Juoksutrikoot 2XU / Lenkkarit Nike / Juomareppu Camelbak

Ensijainen syy pitkien matkojen juoksemiseen on omien rajojen tavoittelu ja toiseksi kilpailunhalu sekä erilaisten juoksukokemusten kartuttaminen.  Tykkään kilpailla mutta kilpailen vain itseäni vastaan eikä minusta edes ole kovin monelle vastusta olekaan. Pidemmät matkat rauhallisemmalla tahdilla ovat enemmän se minun juttuni kuin juosta lyhyitä matkoja täysillä vaikka keväällä juostu Aurajoen yöjuoksun 10 km menikin kiitettävästi. Pidemmät matkat tarjoavat myös enemmän mahdollisuutta fiilistellä, ottaa kuvia ja nauttia juoksemisesta.

Mitä ultrajuoksuun tulee, minulla on vain yksi tavoite: selvitä hengissä maaliin. Mikäli onnistun saamaan hyväksytyn suorituksen niin voin olla tyytyväinen itseeni.  Joka päivä ei tule ennätystä ja se on osa elämää joka on vain siedettävä. Haasteet ovat elämässä tärkeitä ja niitä kannattaa aina olla. Joinain päivinä ne tuntuvat ylivoimaisilta mutta mitä isomman haasteen voitat sitä onnellisempi  ja tyytyväisempi olet itseesi. Haasteet ovat tehty voitettaviksi.Täytyy myös muistaa, että aina ei voi olla parhaassa kunnossa.  Kovaa treenatessa tulee usein vammoja ja niistä kuntoutuminen on haastavaa.  Aina kuitenkin sieltä maasta noustaan ja lähdetään yhä vahvempana kohti uutta juoksua. 

Mikäli pitkien matkojen juokseminen kiinnostaa niin ei kannata tosiaan hötkyillä vauhdin kanssa vaan maltti on valttia. Pitkää lenkkiä ei kannata lähteä juoksemaan uusissa vaatteissa taikka lenkkareissa. Sen voin sanoa, että on kamalaa joutua toteamaan 25 kilometrin jälkeen,että vaatteet hiertää ja jaloissa on rakot uusista kengistä ja matkaa kotiinkin vielä olisi. Eli vanhat hyväksi todetut varusteet vaan niskaan. Muista myös ottaa mukaan tarpeeksi juotavaa ja jotain evästä. Jos ei ole tottunut vielä pitkiin matkoihin niin kannattaa jakaa matka osiin ja edetä aina etapilta toiseen ja pitää taukoja sen mukaan mitä tuntee tarvitsevansa.

Kävimme tänään mieheni kanssa juoksemassa vähän yli 15 kilometrin lenkin upeissa maisemissa kotiseudullani Nauvossa.  Hieman jo aamulla pelotti, että sataakohan koko päivän mutta mitäpä vielä, ihan mahtavan kelin pukkasi illaksi.  Juoksu sujui todella hyvin. Välillä sykkeet kohosi yli 180 ylämäessä mutta nopeasti hengitys tasaantui ja sykkeet laski kun hidasti vauhtia. Keskivauhdiksi tuli 6.29 min/km, johon olen todella tyytyväinen tämän hetkiseen kuntoon nähden. Minulla on tosiaan ollut liian korkeiden sykkeiden kanssa ongelmia ja lämpimät kelit ovat juostessa ollut täyttä tuskaa. Tänään lämpimästä kelistä huolimatta juoksu tuntui hyvältä jonka takia jäikin todella hyvä fiilis lenkistä.

Mikä on ollut sinulle suurin haaste urheilussa? Oletko selättänyt haasteen vai haaste sinut?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *