Gluteeniton pataleipä

Pataleipä. Tuo ehkä maailman helpoin leipä jota en silti ole saanut koskaan tehtyä. Liian helppo leivottavaksi kuulostaa aika huonolta tekosyyltä olla leipomatta, joten pakkohan se oli pyöräyttää taikina ja kokeilla miltä maistuu uunituore leipä heti aamulla.

En ole koskaan ollut mikään kovin suuri leivänystävä, edes ennen keliakia diagnoosia.  Hassuinta oli kuitenkin todeta kaipaavansa ruisleipää juuri silloin kun sitä en enää saanut syödä. Enhän ollut siitä tykännyt edes silloin kun olisin saanut sitä syödä. Kaupan hyllyllä olevista gluteenittomista leivistä vain murto-osa on oikeasti hyviä ja trust me olen kokeillut niistä varmaan kaikkia. Välillä on siis pakko tarttua itse toimeen ja leipoa. 

PATALEIPÄ
7 dl  gluteenittomia jauhoja
31/2 dl vettä
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
Jos haluat syödä leipääsi tuoreena heti aamusta niin suosittelen tekemään taikinan illalla valmiiksi. Aloita sekoittamalla kaikki aineet kulhossa ja laita kulhon päälle muovikelmu ja jätä yöksi huoneenlämpöön. Taikina saa muhia vähintään 12 h.  Laita aamulla kun heräät uunin päälle 225 asteeseen ja laita pata uuniin lämpenemään. Vaivaa taikina ja siirrä se lämpimään pataan. Paista 225 asteessa 30 minuuttia kannen kanssa ja 15 minuuttia ilman kantta. 
Suosittelen lisäämään myös esimerkiksi siemeniä taikinaan, jolloin leipään saa enemmän makua!

No Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *