APK-hallimaraton DNF

Kuvat Kirsti Koskinen

Apk-maratoonarit olivat järjestäneet tämän mukavan hallimaratonin, johon osallistujia oli otettu maratonia juoksemaan 60 ja kolme ulointa rataa oli käytössä juoksukisassa oleville. Olin asennoitunut siihen, että juoksusta tulee pitkästyttävää koska juostaan hallissa mutta olin siinä väärässä. Itse juoksu hallia ympäri ei ollutkaan niin ankeaa kuin olin pelännyt. Kierrokset sinänsä menivät nopeasti mutta siinä vaiheessa kun vatsassa alkoivat ongelmat niin alkoi suorat venymään todella pitkiksi. Alkuun lähti ihan hyvin ja iloitsinkin hetken aikaa, että tämähän sujuu vaikka treenailut oli jääneet vähemmälle ja vedinpä vielä perjantaina kotirappusissa kunnon flipat. Kummatkin jalat sai osumaa ja pelkäsin pahinta, että nyt jää koko kisa välistä mutta selvisin ruhjeilla, jotka eivät vaikuttaneet juoksuun.

Olen niin monet kerrat kuullut juoksijoiden vatsavaivoista juoksukisojen aikana ja nyt sain itse jouduin itse uhriksi. 7 kilometrin kohdalla alkoi vatsanpoltto ja kramppailu. Oli pakko välillä pysähtyä ja kyyristyä, että olo helpottuisi mutta ei. 15 kilometrin kohdalla sitten puhalsin pelin poikki sillä olotila meni vain huonompaan ja en halunnut olla loppu kisaa vessassa oksentamassa.  Olisin toki voinut yrittää kävellä vielä jonkin aikaa mutta tiesin, etten voi jatkaa loppuun asti kuitenkaan sillä vatsakipu vain yltyi ja jatkui monta tuntia lopettamisen jälkeenkin. Itse epäilen, ettei nesteet imeytyneet jostain syystä ja kärsin energiahukasta sillä juoksun jälkeen palelin vielä kotimatkallakin vaikka olin odottanut mieheni maalin pääsyä jo paikan päällä 2,5 tuntia. Join kyllä tuon 15 kilometrin aikana monta mukillista vettä sekä urheilujuomaa ja otin urheilugeeliä sekä sipsejäkin mutta joku juttu ei kropassa toiminut.

Olin tyytyväinen päätökseeni sillä terveys edellä-ajatuksella kuitenkin juoksen enkä halua tieten tahtoen ottaa riskejä.  Viime aikoina terveys on reistailut paljon ja tällä viikolla kävin verikokeissa ja otattamassa ekg:n jotta voisin turvallisin mielin lähteä kisaamaan.  Tulokset olivat hyvät, joten ei ollut syytä jättää kisaa väliin. Juoksukin kulki jo paremmin kuin jokunen viikko sitten, jolloin luulin kuolevani lenkkipolulle kun juoksu tuntui niin pahalta. Antibioottikuurin jälkeen alkoi hengistyskin kulkemaan ja suurin tukkoisuus hävisi sillä. Halusin lähteä kisaamaan sillä tuntui siltä, ettei tukkoisuudesta ainakaan ole kiinni nyt tämä juoksu. Tällä kertaa näin!

Kpk:n porukka oli myös edustettuna. Me ei ehditty kuvaan koska tultiin niin viime tipassa paikan päälle.:D

Kisan puitteet oli todella hyvät vaikka kyseessä oli pieni kisa. Tarjolla oli koko ajan mehua, vettä, urheilujuomaa, urheilugeelejä ja syötävää (banaania, sipsejä, suolakurkkua sekä vihreitä kuulia). Parasta tietty oli se, että ei tarvinnut odottaa 5 kilometriä ennen kuin sai juotavaa taikka syötävää vaan 400 metrin välein pystyi haukkaamaan jotain jos siltä tuntui. Vessat oli ihan lähellä rataa, joten ei tarvinnut mennä haisevaan bajamajaan vaan kunnon vessaan ja mukavina siinä on se, että naisilla ja miehillä on omat vessat eli kusta ei ollut siellä sun täällä kuten useimmiten juoksukisojen bajamajoissa (enkä syytä miehiäettä kuseksivat ympäriinsä mutta uskon,että pystyvät siihen helpommin kuin naiset). Maalin kohdalla oli taulu josta pystyi katsomaan koko ajan jäljellä olevat kierrosmäärät sekä viimeisimmän kierroksen vauhdin. Vaikka juoksu ei omalta osalta mennyt putkeen niin tykkäsin kisasta ja puitteista. Ensi vuonna uudestaan!

No Comments

 • Susanna Kajala

  Oli kyllä harmittavaista mutta ehkäpä opin tästäkin taas jotain. Ou-nou vessareissut maratonin aikana on muutenkin kamalia saati,että siellä joutuisi juoksemaan noin usein.Yök!

 • Susanna Kajala

  Jäi kyllä tosi mhyvä fiilis vaikka kesken jäikin. Huonosti menneistä juoksuista saan selvästi lisää virtaa treenaamiseen eikä päinvastoin lannistumista, että lopetan koko harrastuksen.

  Oli mukava nähdä sinuakin ja nähdään taas ellei poluilla niin kisoissa! 🙂

 • Susanna Kajala

  Menin ihan samoilla eväillä kun aina ennenkin ja kisassakin oli tarjolla samaa dexalin urheilujuomaa jota itsekin käytän. Vatsan kanssa toki ollut nyt muutenkin enemmän ongelmia kuin aiemmin joten voi olla, että syy ei liittynyt juoksemiseen. Vaikea sanoa kun ikinä ennen ei juostessa ole vatsavaivoja ollut.

 • poppis | pikkuliten

  Voi kun harmi, että jouduit keskeyttämään. Teit kyllä oikean päätöksen!

  Vatsaongelmat maratonilla ovat tosi kiusallisia, varsinkin kun jossain vaiheessa ei voi ajatella muuta kuin sitä. Oma enkkani on viisi tyhjennyskäyntiä bajamajassa yhden maratonin aikana. Laskeskelin, että taisin istuskella pytyllä sen maran aikana lähes puoli tuntia.

 • Mika

  Kiva että jäi kaikesta huolimatta hyvä fiilis tapahtumasta. Viimeistään vuoden päästä siis nähdään, toivottavasti jo aiemmin vaikka poluilla!

  Oli kiva nähdä ja jutella, tsemppiä juoksumäärien nostoon 🙂

 • Raita / Lenkillä pilkkujen kanssa

  Voi kurjuus! Osaatko sanoa mikä oli syynä? Menitkö samoilla eväillä kuin treeneissä?

  Mulla on ollut pari kertaa pahoja vatsaongelmia. En keskeyttänyt, vaikka toisella kerralla olisi ehkä pitänyt. Nyt tiedän paremmin, mitä minun ei kannata kisassa syödä. Ja mulle on tärkeää totuttaa vatsa siihen, millä meinaa kisassa tankata.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *