Mitä löytyy juoksijan ruokalautaselta?

Hyvän syömisen perusteet pitäisi olla kaikille samat siitä riippumatta harrastaako liikuntaa vai ei. Monipuolinen, laadukas ja riittävä ravinto edistävät terveyttä ja hyvinvointia. Minulla ruoka on aina ollut lähellä sydäntä. Rakastan hyvää ja maukasta ruokaa mutta sen sisältämiin ravintoarvoihin olen tutustunut tarkemmin vasta lähivuosina. Tykkään kokkailla ruuat alusta loppuun ja sen takia meillä syödään hyvin harvoin einesruokia. Ruuanlaitto on mukavaa ja on ihanaa etsiä uusia reseptejä kokeiltavaksi. Suunnittelen usein viikon ruuat etukäteen sillä se helpottaa kaupassakäyntiä ja varsinkin jos käytän kauppakassipalvelua. Postaukseni kauppakassipalvelusta voit lukea tästä.

Gluteeniton ruokavalioni ei aiheuta harmaita hiuksia perheessäni sillä minä olen se joka useimmiten kokkaan. Muut perheenjäsenet syövät normaalia ruokaa ilman rajoitteita. Kokkaisin vaikka kaikki ruuat gluteenittomina koko perheelle mutta gluteenittomien tuotteiden hintavuuden takia teen esimerkiksi makaroonilaatikkoja kaksin kappalein, jolloin saan itse oman gluteenittoman pienemmän laatikon ja muu perhe syö sitten tavallisista makarooneista tehdyn laatikkonsa.

Kasviksia ja vihanneksia on tarjolla joka aterialla jossain muodossa. Lapset tahtovat tehdä kasvisten syönnistä liiankin vaikeaa ja niitä lentelee pitkin keittiötä, mutta minä tykkään niistä. Hedelmiä on löytyy aina kotoota ja monesti syön niitä välipalana. Banaanit on mun herkkuja! Marjoja löytyy pakastimesta ja niitä kuluu päivittäin aamupalaan. Huomaan aina keväällä,että pihtailen marjojen syönnin kanssa kun pelkään marjojen loppuvan pakastimesta vaikka saahan niitä sitten kaupasta ostettua lisää.

Ruokarytmini on säännöllinen varsinkin arkisin. Aamupalan syön töissä 8:30, lounas vuoroviikon klo 11:00 tai klo 12:00, välipala klo 14:30, päivällinen 17:00 ja iltapala 19-20.:00. Tykkään aterirytmistä sillä se pitää huolen siitä, että verensokerit pysyvät tasaisempina, jolloin mielihaluja helpompi hallita.

Vedenjuonti pysyy hyvin hallussa arkisin töissä, jolloin vettä voi kulua parikin litraa. Viikonloput tuottavat tuskaa, jos ei vesipullo ole jatkuvasti lähellä. Useimmiten maanantai aamuna kun katsoo itseään peilistä josta loistaa kilometrin päähän tummat silmänaluset niin muistaa, että kannattaisiko juoda enemmän vettä. Tässä olisi siis parantamisen paikka.

Pyrin arkisin olemaan herkutta ja viikonloppuisin sitten saan sortua jos mieli tekee eli 80/20 tyylillä syön. Minun on hyvin vaikeaa kieltäytyä kaikesta koska silloin useimmiten sorrun vielä helpommin. Vähän rennompi ote näyttää toimivan paremmin.

Tämän viikon ruokapäiväkirja näytti tältä. Listaan en ole merkinnyt mitään nesteitä mutta kahvia, teetä, vichya ja vettä kuluu päivässä paljon.

Maanantai
Aamupala:tuorepuuro,mantelimaito,chiasiemenet,maitorahka,psyllium, mehukeitto,saskatoon marjoja ja mustikoita
Lounas: kaalipata ja 2 chianäkkäriä
Välipala: vihersmoothie
Päivällinen: 2 perunaa, kaalisalaattia ja uunilohta jälkkäri: välipalapatukka
Iltapala vihersmoothie

Tiistai
Aamupala: :tuorepuuro,mantelimaito,chiasiemenet,maitorahka,psyllium, mehukeitto,saskatoon marjoja ja vadelmia
Lounas: kaalipata ja 2 chianäkkäriä
Päivällinen lasagne + kaalisalaatti

Keskiviikko
Aamupala:tuorepuuro,mantelimaito,chiasiemenet,maitorahka,psyllium, mehukeitto,saskatoon marjoja ja mustikoita
Toinen aamupala klo 8.30 voileipä kurkulla
Lounas: alkusalaatti, kasvispihvejä 3 kpl, riisiä, uunijuureksia + leipä, jälkkäri hedelmäsalaatti (Helsingin reissu / lounas tarjoilu)
Välipala mango-passion smoothie klo 15.00
Päivällinen klo 19 lasagne

Torstai
Aamupala banaani
Lounas härkäkasviswokki ja salaatti,kurkku,herneitä,kaaliraastetta,oliiviöljyä
Välipala banaani
Päivällinen lasagne
Iltapala 1,5 kpl näkkileipää kurkun kera

Perjantai
Aamupala:tuorepuuro,mantelimaito,chiasiemenet, maitorahka,psyllium, sokeroimaton mehukeitto,saskatoon marjoja ja vadelmia
Lounas: possunposkea ja salaattia,kurkkua,maissia,herneitä,kaaliraastetta,oliiviöljyä
välipala: banaani
päivällinen: ulkona syömässä

Lauantai
Aamupala: Maitorahka,sokeroimaton mehukeitto,mansikoita
Lounas avokadonuudelihässäkkä
Päivällinen riisi, kanakasviswokki jälkkäri kääretorttua
Välipala kääretorttua ennen kotiin lähtöä vanhempien luota
Iltapala mansikka-banaanismoothie

Sunnuntai
Aamupala:tuorepuuro,mantelimaito,chiasiemenet, maitorahka,psyllium, sokeroimaton mehukeitto,saskatoon marjoja ja vadelmia
Lounas 3 nauravaa nakkia, perunamuusia ja kurkkusalaattia,ketsuppia
Välipala siemennäkkäri avokadolla
Päivällinen kebab ranskalaisilla ja salaatilla jälkkäriksi muffinssi

Käytän päivittäin myös seuraavia tuotteita: Probiootit, C-vitamiini, D-vitamiini, sinkki, magnesium ja spirulina. Seleeni on tällä hetkellä loppu ja olenkin syönyt parapähkinöitä saadakseni seleeniä.

Pidemmät juoksulenkit toki vaikuttavat sen päivän ruokailuihin mutta tässä viikossa ei ollut yhtään yli 2 h juoksulenkkiä, joten ei tarvinnut tehdä muutoksia ruokailuihin. Silloinkin lähinnä kiinnitän huomiota hiilareiden saamiseen ennen lenkkiä koska lenkeillä meillä kulkee mukana energiapatukoita, joista jotakin energiaa kuitenkin saa. Lenkin jälkeen on tietysti tärkeää saada nopeasti ruokaa tai vaihtoehtoisesti juoda palautusjuomaa jos kotiin pääsy kestää.

Kuinka paljon sinä kiinnität huomiota ruokiin joita syöt? Syötkö kenties jonkin ruokavalion mukaan? 🙂

P.S. Hyvä kuntoilijan ravitsemuksesta kertova kirja on Liikuntaravitsemus. Kirjoittajat: Olli Ilander, Marika Laaksonen,Petteri Lindblad ja Jaakko Murs.

 

No Comments

 • Susanna Kajala

  Säännöllinen ruokarytmi minullakin on mutta välillä on poikkeuspäiviä kun on reissussa tms, jolloin ei pysty mitenkään syömään oman ruokarytmin mukaisesti. Säännöllisyys helpottaa syömisiä eikä tule niin helposti mielitekoja.

 • Marika /Hirveetä menoa

  Täällä mietitään ruokailuja. Yritetään keventää olemusta. Vähemmän herkkuja ja enemmän kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Minun ruokarytmini on klo 6.30 , klo 9.30, klo 13.00, klo 16-17.00 ja klo 20.00. =)

 • Susanna Kajala

  Annoskoot on isoja eli tulen kyllä täyteen niistä ja kumpanakin päivänä taisin santsata lasagnea. Kyseisenä viikkona ei arkipäivät myöskään sisältänyt yhtään treeniä joten sen suhteen ei tarvinnut miettiä ruokia.

  Muutenkin vain pitkiä juoksuja varten suunnittelen ruokailuja enemmän. Jos menen salille niin syön ihan normaalisti.

 • Riikka

  Syöt aika vähän jonain päivinä. Esimerkiksi tiistaina (ja torstaina) olet tämän listauksen mukaan syönyt melko vähän.. Tai enhän mä tiedä, miten isoja noi annokset on ollut, mutta tälleen luettuna vaikutti melko vähältä! Mä en pärjäisi noin vähällä, varsinkaan jos päivät sisältää treeniä!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *