Mustajuurikeitto

Mustajuuri kuuluu hieman epätavallisten juuresten joukkoon ja ihan suotta sillä se sisältää paljon enemmän rautaa kuin esimerkiksi naudanliha. Mustajuuren sisältämät hiilihydraatit ovat suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä fruktoosiksi. Maku on mieto mutta pähkinäinen.

Mustajuurta löytyy ainakin isoimmista kaupoista mutta sitä voi kasvattaa myös itse. Kasvaakseen se vaatii hyvän ja syvän ruokamultakerroksen. Mustajuuret myydään kaupassa multaisina herkän kuoren takia ja samalla se parantaa säilyvyyttä. Kuorimisen jälkeen mustajuuri kannattaa heti käyttää sillä  mustajuuren malto tummuu. Mustajuurta voi käyttää mm. parsan tavoin keittämällä ja tarjoamalla voisulan tai hollandaisekastikkeet kanssa. Se toimii hyvin myös gratiineissa tai vaikka filotaikinaan käärittynä.  Minun lempparini on mustajuurikeitto, johon saa mustajuuren miedon lisäksi makua palsternakalla sekä voimakkaan makuisella koskenlaskijalla. Makua antamaan voi käyttää myös makuruokakermaa tai tuorejuustoa.

MUSTAJUURIKEITTO
Mustajuuri 200g
Palsternakka 100g
Perunoita 6 kpl isoja
Sipuli 1 kpl
Kasvisliemikuutio 2 kpl
Koskenlaskija voimakas 2 rkl
Ruokakerma 2dl
Suolaa
Mustapippuria
Kuori ja keitä mustajuuri, palsternakka sekä perunat. Lisää pilkottu sipuli ja kasvisliemikuutiot. Kun kasvikset ovat pehmeitä niin siivilöi liemi mutta älä heitä sitä pois vielä. Soseuta kasvikset ja lisää lientä, kermaa ja koskenlaskijaa saadaksesi sopivan koostumuksen. Lisää mausteet ja keitä vielä hetken.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *