Juoksukoulu, juoksuohjelma vai juoksuvalmentaja

Juoksu on nyt jotenkin tosi pinnalla ja tuntuu, että kaikkialla tarjotaan juoksuun liittyviä palveluja. Miten palveluiden viidakossa voi löytyy itselleen sopivan vaihtoehdon? Mieti ensin minkä tason liikkuja olet? Miten tosissasi liikut? Haluatko hyvän kunnon ja käyt fiilispohjalta juoksemassa vai onko sinulla jokin juoksuun liittyvä tavoite? Kun tämä asia on sinulle selvä niin pohdi miten paljon olet valmis sijoittamaan juoksuharrastukseen? Haluatko juosta yksin vai yhdessä? Saatko itsestäsi enemmän irti ryhmässä, jossa on mahdollisia kirittäjiä? Kun osaat vastata näihin kysymyksiin tiedät jo melkein mikä palvelu  on sinulle paras.

Olen kokeillut vähän kaikkea, sillä olen ollut juoksukoulussa ja kokeillut ilmaisia juoksuohjelmia sekä viimeisimpänä minulla on ollut juoksuvalmentaja. Kaikissa on omat hyvät ja huonot puolensa mutta olen tyytyväinen kokeiltuani kaikkia vaihtoehtoja koska tiedän paremmin mikä sopii minulle.

Aloittaessani juoksua juoksin jonkin aikaa ilmaisen  My Asics juoksuohjelman mukaan ja puhelin hälytti aina kun oli aika lähetä lenkille. Kuitenkin koin jossain vaiheessa ongelmalliseksi sen, että jos oli lenkkipäivä ja se ei sopinutkaan niin olisi pitänyt käydä tietokoneella vaihtamasa treenipäivää. Siinä vaiheessa kun liian monta treenipäivää meni ohi suun niin totesin,että on aika lopettaa tämän ohjelman käyttö. Ohjelmassa ei sinänsä ollut mitään vikaa vaan minun liian täydessä kalenterissa.

Juoksuohjelmat, joita on tarjolla netissä ja ainakin näin kevään tullen kaikissa naisten aikakausilehdissä sopivat sellaisille juoksijoille, joilla on jo kokemusta juoksemisesta ja mieltävät sen harrastukseksi. He jaksavat juosta vähintään 10 kilometrin matkan ja tähtäävät seuraavaksi puolikkaalle tai jopa maratonille. Juoksuohjelmia on varmasti ihan nollasta lähteville juoksijoillekin mutta en tunne ketään joka olisi aloittanut juoksuharrastuksen pelkästään juoksuohjelman perusteella. Kertokaa ihmeessä kokemuksianne jos olette näin tehneet. Ohjelman avulla saa rytmitystä juoksuihin ja vaihtelua treeneihin. Itsellä tuli ainakin alkuun tehtyä aikalailla samanpituisia lenkkejä samoilla vauhdeilla. Halusin säilyttää juoksun mukavana ja tehdä sellaisia lenkkejä jotka jaksan juosta alusta loppuun asti. Nopeasti kunto kuitenkin siitä kasvoi ja lenkit alkoivat mennä aina vaan nopeammin ja aloin kaipaamaan enemmän haastetta. Tällöin aloitin Vauhtisammakon juoksukoulussa ensimmäisen kerran.

Juoksukouluun meneminen avasi ihan uuden maailman.  Sellaista yhteisöllisyyttä ja kannustusta en ollut koskaan ennen tuntenut. Juoksukoululaiset tuntuvat kaikki olevan kavereita keskenään ja ketään ei jätetä juoksemaan yksin. Eniten tykkäsin juoksukoulussa siitä, että ei tarvinnut itse miettiä treeniä mitenkään vaan kunhan ilmestyi paikalle oikeaan aikaan ja juoksi ryhmässä niin tunnin treeni oli nopeasti tehty. Juoksukoulun treenit oli monipuolisia ja tasoryhmästä riippuen saat mennä joko itselle sopivaa vauhtia tai haastaa itseään menemällä hieman kovempaan ryhmään, jolloin saat todellakin kunnon treenin. Vauhtisammakon juoksukoulussa on myös kaikkea oheistoimintaa juoksukoulun ohella, joten erilaisissa ”hyvänmielen kisoissa” mm. jokavuotiset munaryöstökisat ja ultrajuoksulenkeillä on tullut käytyä.

Juoksukoulusta hyötyy eniten juoksuharrastuksen aloittanut, jolla on jo juoksutekniikka jotenkin hallussa. Ryhmän voima ja ”paine” auttaa juoksemaan kovempaa kuin mitä itse yksinään tulisi juostua. Juoksukoulussa on aina lenkkiseuraa ja juostessa on kiva vaihdella kuulumisia ja ajatuksia muiden samanhenkisten ihmisten kanssa. Juoksukoulusta riippuen treenejä voi olla useamman kerran viikossa jolloin yksinään ei tarvitse periaatteessa juosta koskaan jos kolmet treenit viikossa riittää. Ohjaajilta saa toki myös tekniikkavinkkejä ja tekniikkaharjoituksiakin on, mutta jos mietitään, että yhdessä ryhmässä voi olla yli 50 juoksijaa niin ei se opetus voi olla kovin yksilöllistä. Mikäli kaipaa enemmän yksilöllistä opetusta tekniikkaan niin suosittelen juoksuvalmentajaa.

Me olimme mieheni kanssa juoksuvalmentajan opissa viime vuoden syksyllä. Koin juoksuvalmennuksen todella hyväksi, koska saimme meidän tavoitteeseen eli polkujuoksuun liittyviä vinkkejä. Kerran viikossa oli treenit valmentajan opastuksella ja sen lisäksi yksi juoksukoulun treeni kuului valmennukseen hintaan. Valmentajan juoksuohjelma oli tehty tietty polkujuoksukisa tavoitteena, joten itsellä oli motivaatio täysi kymppi suorittaa treenejä. Sähköpostin välityksellä sai vastauksia mieltä askarruttaviin asioihin. Sain myös neuvoja jalkani kipeytyessä ja jäädessäni telakalle juoksusta koska heillä oli omakohtaista kokemusta samantyyppisistä vaivoista niin uskoin tulevani vielä jossain vaiheessa takaisin juoksukuntoon kunhan maltan levätä ensin.

Juoksuvalmentaja sopii ihan aloittelijalle ja myös kokeneemmalle juoksijalle, jolla on jo juoksukokemusta mutta haluaa oppia lisää juoksutekniikkaa ja saada asiantuntevaa tietoa sekä apua juoksuun liittyviin ongelmiin. Juoksuvalmentaja voi myös tehdä sinulle sopivan yksilöllisen juoksuhjelman joka on tehty sinun tavoitteesi mukaan. Treenaamisesta tulee näin ollen yksilöllisempää kuin isossa ryhmässä juoksemisessa.

Olen tykännyt kaikista näsitä palvelumalleista ja sen mukaan olen mennyt mikä on ollut sen hetken kunto. Välillä on mukavaa juosta porukassa hakemassa lisää juoksumotivaatiota ja välillä taas kaipaa juoksua yksinään omissa ajatuksissa. Toisinaan on hyvä keskittyä ihan vain siihen omaan treenaamiseen, jotta tulee myös kehitystä.

Oletko sinä käyttänyt näitä palveluita? Mikä palvelumalli olisi sinulle paras? Miksi?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *