Penkkiurheilua

Käyn juoksukisoissa itse juoksemassa mutta en ole tainnut koskaan olla turistina katsomossa. Silloin kun itse on menossa juoksemaan ei ehdi seurata kovinkaan paljon mitä ympärillä tapahtuu. Olen kova jännittämään ja keskittyminen ennen kisaa menee kokonaan siinä, että yritän olla jännittämättä.  En pysty keskittymään juuri muuhun kuin siihen, että kohta pitää olla valmiina juoksemaan ja odotan lähtölaukausta. Juostessa kisassakin jää muiden huomioiminen aika vähälle ja sitä kulkee aika laput silmillä katsoen vain ”tunnelin päähän” eli on se sitten mutkan tai suoran päähän joka nyt sattuu näköetäisyydellä olemaan. Olisi mukavaa mennä paikan päälle kannustamaan juoksijoita mutta koska ne mielenkiintoisimmat kisat yleensä juostaan jossain muualla kuin Suomessa niin siihenkin on olemassa hyvä ratkaisu.

Onneksi nykyajan tekniikka on niin hienoa, että kisoja voi seurata kotisohvalta melkein mistä vain laitteesta missä on internet.  Isommissa kisoissa ja varsinkin polkujuoksukisoissa kisaajille jaetaan gps-mokkula joka kiinnitetään  esimerkiksi reppuun, josta se saa jatkuvasti otettua signaalin. Gps:n avulla kotikatsomossa olevat tutut ja tuntemattomat juoksun ystävät voivat seurata jokaisen juoksijan liikkeitä maastossa. Meillä oli gps-mokkulat Vaarojen maratonilla ja vanhemmat pystyivät siten seuraamaan päästäänkö hengissä maaliin vai ollaanko eksytty Kolin kansallispuistoon.   Minä seuraan monia kisoja näin gps-seurannan välityksellä, varsinkin sellaisia joissa tiedän olevan suomalaisia mukana. Tänä viikonloppuna ja tarkemmin sanottuna muutaman tunnin päästä juostaan Marathon des sables Marokossa ja mukana on kaksi suomalaista, joista toisen Marianna Zaikovan suorituksia olen seurannut useasti.  Kyseisessä kisassa juostava matka on 250 kilometria ja heidän taivalta on kiva seurailla pitkin päivää muiden askareiden lomassa ja kun kisa alkaa olemaan loppusuoralla niin saa jännittää maaliin asti pääsijöitä. Pitkissä kisoissa kun on aina vaarana loukkaantumiset ja sairastumiset tai, että kroppa ei toimi kuten pitäisi.

Ainakin Suomen kisoissa on mahdollista lähettää juoksijoille viestejä live-seurannan välityksellä. Kisaajien saamat tsemppiviestit somen välityksellä nostavat varmasti mieltä varsinkin siinä vaiheessa kun alkaa jalat painamaan.

Näinkin villiä ohjelmaa on siis luvassa seuraaville päiville. 🙂  Seuraatteko te juoksukisoja internerin välityksellä vai menettekö mieluummin paikan päälle?

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *