Juoksumessujen verikokeiden tulokset

Kävin Juoksumessuilla laboratorikokeissa ja vihdoinkin sain tulokset kotiin. Minulta tutkittiin perusverenkuva, ferritiini sekä maksa-arvoja. Kaikki tulokset olivat normaalin viiterajojen sisällä, josta olin erityisen iloinen sillä olen joskus muinoin kärsinyt korkeista kolesteroliarvoista. Juoksun aloittamisella ja paremmilla ruokatavoilla on selkeästi ollut vaikutusta parempiin verikoetuloksiin. Inbodymittausten mukaan viskeraalirasva-arvoni (sisäelinrasvan määrä) on jatkuvasti olleet laskusuunnassa, joka kertoo hyvin siitä, että on kannattanut parantaa elintapoja. En koe ennenkään syöneeni kovin huonosti mutta söin paljon enemmän ulkona ja liikuin huomattavasti vähemmän ennen juoksuharrastuksen aloittamista 2014. Haluan olla myös hyvänä esimerkkinä lapsilleni ja opettaa heille mitä on terveellinen ruoka ja saada heidät innostumaan liikunnasta.

Perusverenkuva (pvk+t)

Perusverenkuva antaa yleiskuvan verisoluista ja hemoglobiinista. Tutkimuksessa mitataan punasoluja (ja niiden hemoglobiinipitoisuutta) ja valkosoluja. Myös verihiutaleiden (trombosyyttien) lukumäärä ilmoitetaan perusverenkuvan yhteydessä.  Perusverenkuva on varmasti yksi yleisimmistä tutkimuksista, koska sen avulla voidaan todeta monia eri sairauksia. Se tutkitaan herkästi, jos potilaalla on esimerkiksi väsymystä, vatsakipuja tai mustelmataipumusta, joiden yhteydessä voi olla anemia tai liian vähäinen verihiutaleiden määrä. Veren puna- tai valkosolujen muutokset voivat kertoa raudan tai jonkin vitamiinin puutteesta.

Ferritiini ( S-ferrit)

Ferritiini on raudan varastoproteiini ja sitä pidetään parhaana raudanpuuteanemian määrityksenä. Monesti tutkitaan hemoglobiiniarvo kun epäillään raudan puutetta mutta se ei ole riittävä indikaattori sillä rautavarastot voivat tyhjät  vaikka hemoglobiiniarvo olisikin normaalin viitararjojen sisällä. Ferritiinin määrittämisellä voi diagnosoida raudanpuutteen syntyä jo varhaisessa vaiheessa ja ennalta ehkäistä raudanpuuteanemian muodostumista. Raudanpuuteanemian oireet sekoitetaan usein kilpirauhasen vajaatoiminnan oireisiin. Alhainen ferritiiniarvo on yleinen ongelma kilpirauhasen vajaatoiminnan yhteydessä ja se samalla myös omalta osaltaan aiheuttaa vajaatoiminnan oireita ja lisämunuaisen uupumuksen oireita. Minulla on kilpirauhanen heilunut vajaatoiminnan ja liikatoiminnan välillä ja olotilat heilahtaneet alhaalta ylös. Halusin, että ferritiini otetaan koska sitä e oltu minulta vielä koskaan tutkittu. Ferritiiniarvon tutkimista suositellaan jos kilpirauhasarvot ovat normaalit mutta silti on oireita.

  Kolesteroli

  Kolesterolista puhutaan useimmiten hyvin negatiivisesti johtuen pahasta kolesterolista (KOL-LDL). Solut kuitenkin tarvitsevat kolesterolia soluseinien rakennusaineeksi ja muihin tehtäviin mm. monien hormonien tekemiseen. Ongelma ei ole kolesteroli sinänäs vaan sen määrä ja laatu. Tämä paha kolesteroli eli LDL kulkee verestä kudoksiin ja jos sitä on paljon niin sitä alkaa kertymään haitallisia määriä valtimoiden sisäkalvon alle aiheuttaen kolesterolikertymiä, jotka pullistuvat ja muodostuu ateroomaplakki.Tämä voi lopulta ahtauttaa valtimon niin, että verenkierto häiriintyy kyseisen valtimon läpi. Hyvä kolesteroli eli HDL sen sijaan kuljettavat kolesterolia pois kudoksista ja niitä on veressä vähemmän kuin LDL:ä.

  Triglyseridit ovat tarpeen mm. energia-aineenvaihdunnassa.Trigluseridiarvo kertoo kuinka paljon veressä on mittaushetkellä triglyseiridirasvoja, joita elimistö käyttää polttoaineena. Elimistö muuttaa kaiken ruoasta saadut kalorit, joita ei käytetä heti niin triglyserideiksi. Nämä talletetaan rasvasoluihin ja niistä keho saa sitten energiaa ruokailujen välisenä aikana.

  Kilpirauhasarvotkin kävin otattamassa uudestaan ja nekin ovat taas normaaleissa viiterajoissa eikä tarvitse enää kärsiä liikatoiminnan aiheuttamista oireista, jotka ovat kyllä pidemmän päälle paljon pahempia kuin vajaatoiminnan oireet. Ylikierroksilla oleva kroppa ja mieli uuvuttanut paljon pahemmin kuin vaikka jatkuva väsymys hieman hitaalla käyvän kropan kanssa. Olen tyytyväinen tämän hetkiseen olotilaan (eilen iskeneeseen flunssaan lukuunottamatta) ja toivon todella, että tämä myös jatkuisi mahdollisimman pitkään. Kaikki tutkimukset ovat aina kiinnostavia ja mielelläni otatan niitä jos tarjoutuu mahdollisuus mutta en jaksaisi juosta lääkäreissä huonon voinnin takia. Mielenkiinnon vuoksi tehdyt tutkimukset ovat tapa tutkia miten hyvin keho ja mieli voi ja parantaa elintapoja sitä mukaan.

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *