Ultramatka 55 km

Lapin reissu häämöttää alle kolmen viikon päässä ja se tarkoittaa sitä, että myös seuraavaan ultrapolkujuoksu kisaan on valmistauduttava. Olemme ilmoittautuneet Nuts Pallaksen 55 kilometrin matkalle ja tämä on ensimmäinen  osallistuminen kyseiseen kisaan.  Samalla starttaa tämän perheen kesälomareissu mummin kera. Kierretään viikon aikana Suomessa ristiin rastiin katselemassa kivoja paikkoja ja tutustumassa Suomessa sijaitseviin nähtävyyksiin.

Odotan kesälomaa kuin kuuta nousevaa sillä tämä kevät on tuntunut kaikin puolin kovin raskaalta. Työkiireet ovat painaneet ja jatkuva taistelu ”rikkinäistä kroppaa” vastaan pistää väsyttämään.  Näin ollen lomalle pääsy tulee olemaan odotettu ja aion ottaa lomalla ottaa todella rennosti ilman stressiä siitä mitä kaikkea pitää ehtiä tekemään loman aikana.  Vaikka toki toivon, että sää olisi lomani aikana aurinkoinen niin totta puhuen minulle on ihan sama vaikka sataisi vettä kolmen viikon ajan. Voisi sitten paremmalla omalla tunnolla vain lukea kirjoja ja katsella Netflixiä ilman, että pihahommat kärsisi.

Sitten itse kisaan. Kevään treenit on kulkeneet kaikkea muuta kuin hyvin. Jalkavaivat ovat vaivanneet ja syöneet treenifiilistä pikku hiljaa. Viime viikonlopun 20,3 kilometrin pituinen polkujuoksulenkki taas antoi hieman toivoa sitä, että tuo 55 km olisi juostavissa. Ei helpolla mutta juostavissa. Juoksutaukojen aikana kunto on tipahtanut hyvin alas ja siitä muistuttaa pilvissä olevat sykkeet. Toki ne siitä taas lähtee laskemaan kun kuntoilee enemmän mutta ennen Pallaksen kisaa ei paljoakaan ole tehtävissä. Jalkoja olisi ulkoilutettava useamman kerran viikossa mutta tiedättekö sen tunteen kun väsyttää niin paljon, että sattuu. Siinä fiiliksessä menen joka päivä ja lenkit on olleet vähissä. Väsymyksen ja jatkuvan päänsäryn kanssa ei ole kiinnostanut lähteä juoksemaan.  Ja kerrottakoon,että väsymys ei johdu siitä, ettenkö nukkuisi tarpeeksi sillä nukun vähintään 7-8 h yössä. Uskoisin kropan käyvän vain kierroksilla liiallisesta stressin määrästä joka toivon mukaan rauhoittuu tuossa kesäloman aikana. Se mikä on kuitenkin nyt hyvin on jalat, jotka eivät vaivanneet mitenkään viime sunnuntaina pitkällä lenkillä. On vain jatkettava rullausta ja venyttelyä niin pysyvät pohkeet auki.

On ihan mahtavaa päästä juoksemaan itselle uuteen paikkaan. Kuvia joita olen nähnyt tuolta juoksureitin varrelta on niin kauniita, että mikäli vain millään malttaa pysähdellä nin saa varmasti ihastella upeaíta maisemia. Viime vuonna siellä tosin oli kamala sumu ja kylmä tihkusade kisapäivänä, jolloin kauniit maisemat jäivät teille tuntemattomille. Pidetään peukkuja, että tänä vuonna sää suosii juoksijoita.

Varusteita en ole ehtinyt miettimään yhtään. Uusi Suunnon juoksukello odottaa Postissa hakemista mutta muuten en ole tehnyt mitään varustehankitoiden eteen. Tarvitsisin kunnon kuoritakin teipattujen saumojen kera mutta en ole jaksanut käydä sovittamassa takkeja liikkeessä. Tiedän haluavani Salomonin takin ja mallikin aika lailla tiedossa ( kuvissa päällä oleva Salomonin lainassa oleva kuoritakki on ihana väriltään mutta en tiedä miten hyvin toimii pitkän matkan juoksussa)  mutta oikean koon metsästäminen vaatii liikkeessä käynnin. Salomonin lainarepulla lähden juoksemaan sillä se on nyt yhden kisan (Bodom) ja useamman lenkin aikan todettu todella käyttökelpoiseksi. Tarpeeksi pieni ettei hölsky juostessa mutta tarpeeksi iso, jotta kaikki tarvittavat mahtuu mukaan.  Pakollisista varusteista kaikki muu jo löytyy kotoa paitsi muki sekä aiemmin mainittu kuoritakki.  Juoksulenkkareiden kanssa olen myös kahden vaiheilla; Salomon s-lab sense 5 ultra sg tai Inov-8 x-talon 212. Salomoneita olen kättänyt enemmän mutta jotenkin nuo Inovit tuntuu edelleen niin paljon raskaammilta jalassa kuin Salomonit. Molemmat kengät lähtee jokatapauksessa mukaan sillä lomareissun aikana on tarkoitus juosta muulloinkin kuin tuo yksi kisa.  Kisaeväät on kokonaan ostamatta mutta suunnitelma on valmis joten eikö se silloin ole jo puoliksi tehty.;)

Odotukset on kisan osalta korkealla. On mukavaa nähdä taas Karhunkierroksella tutuiksi tulleita kasvoja sillä tapahtuman järjestäjä on sama Pallaksella ja Karhunkierroksella.  Tavoitteena on siis suoriutua tuosta 55 kilometrin matkasta poluilla ilman minkäänlaista aikatavoitetta. Lähden tavoittelemaan omaa ennätysmatkaa aikatavoitteiden puitteissa ja fiilistelemään itselle uusia polkuja.

Kuvat Mari

No Comments

 • Susanna Kajala

  Joo ehdottomasti nähdään kannattaa tulla nykäsemään hihasta koska mä suunnistan yleensä niin sokeana joka paikassa, että kaikki tutut menee ohi suun.:D Tsemppiä sulle Pallaksen kisaan. 🙂

 • Susanna Kajala

  Kiitos. Ehottomasti aion nauttia tuolla maisemista ja onneksi ollaan pidempään reissussa niin ehtii niitä maisemia fiilistelemään muulloinkin kuin juostessa.:)

 • Eveliina

  Hei toivottavasti törmätään Pallaksella! Mulla on ollut niin hirveä kiire etten ole ehtinyt keskittyä edes miettimään valmisteluja, mutta onneksi kroppa tuntuu nyt hyvältä. Kunto on noussut ja penikat ei vaivaa niin kuin koko kevään… jännittää kyllä, enää pari viikkoa, uuuh!!

 • Sini /luontoloinen

  Niin se vain menee että aina tulee jotain ylläreitä vastaan. Tosi paljon tsemppiä juoksuun ja nauti maisemista! Tuo on kyllä Suomen hienointa seutua.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *