Miten pyöritän arkea?

Arkemme on yhtä hulinaa kuten varmasti niin monessa muussakin lapsiperheessä. Ennen lasten harrastuksia kuvittelin elämämme olevan kovin kiireistä mutta kiireet alkoivat toden teolla vasta kun lapset alkoivat harrastaa. Asumme puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta joka aiheuttaa sen, että kun harrastukset on Turussa niin kiire tulee aina ehtiä treeneihin, on ne sitten kenen tahansa meidän perheenjäsenen. Neljältä kun pääsee Turusta töistä ja hakee lapset hoidosta niin puoli kuudeksi ehtiminen takaisin Turkuun on todella kovan säätämisen takana, varsinkin jos haluaisi syödä ruuan siinä välissä.  Aina se jatkuva kiire ei tunnu kivalta varsinkin jos lapset kiukuttelevat ja itselle tulee olo, ettei nämä ansaitse yhtään mitään. Minusta lapsilla on kuitenkin oikeus harrastaa, joten mielelläni heitä kuskailen minne milloinkin, jos se pitää heidät suurinpiirtein tyytyväisenä.

Omat ja miehen treenit ujutetaan milloin minnekin väliin ja monesti ne joko jää tekemättä tai siirtyy seuraavaan päivään.  Nyt on taas se aika kun pitää alkaa tekemään syksyn/talven ”lukujärjestystä” meidän arjesta sillä lapset aloittavat uusissa hoitopaikoissa sekä esikoinen aloittaa eskarin ja myös lasten harrastukset alkavat.

Tässä vinkit, jolla arkemme pysyy hallinnassa edes jotakuinkin.

Menot kalenteriin

Haluan, että kaikki merkinnät löytyvät yhdestä ja samasta paikasta, joten kirjaan kaikkien menot omaan kunnon vanhanaikaiseen kalenteriin.  Moni perhe käyttää yhteistä kännykästä hallittavaa sähköistä kalenteria mutta itse koen,ettei siinä pysy kaikki niin hyvin näkösällä kuin paperisessa kalenterissa.

Viikon ruokaostokset kerralla

Ostan kerralla isomman määrän ruokaa ja mietin valmiiksi mitä viikon aikana syödään. Tämä onnistuu hyvin esimerkiksi Prisman foodie-palvelun avulla. Täältä voit lukea aiemmin kirjoittamani postauksen kauppakassipalvelusta. Ruokia kun tekee illalla valmiiksi seuraavalle päivälle niin ei tule töiden jälkeen paniikkia ruuanlaitosta. Monesti suositaan tekemään isoja määriä samaa ruokaa, mutta itse en valitettavasti pysty kovin montaa päivää syömään samaa ruokaa koska iskee vain niin kova ällötys joten mieluummin teen hieman useammin monipuolisesti vaihdellen eri ruokia viikon aikana.

Listaa asiat ylös paperille

To do- listat ja suunnitelmallisuus auttavat pitämään kaikkia asiat hallinnassa. Muistikapasiteettini on yleensä käytetty loppuun 8 h työpäivän aikana, joten kaikki sen jälkeen muistettavat asiat ovat hataralla pohjalla ja kirjoittelenkin siksi listoja asioista mitä pitää muistaa tehdä.

Siivoa viikonloppuna

Koska arkena ei kertakaikkiaan ole aikaa siivoamiseen jonka jokainen koti vaatii jossa asustaa pieniä lapsia sekä koiria (tai muita lemmikkejä). Koirat ovat ehkä siitä sotkuisemmasta päästä olevia sisällä asustavia kotieläimiä, ja suurin osa vuodesta ne tuovat hiekkaa, keppejä, ruohoa, multaa yms. sisälle päivittäin. Siivoamisesta ei voi ottaa paniikkia koska muuten ei muuta ehtisi tehdäkään. Niinpä arkisin kuljen kotona mieluummin ”laput silmillä” ja panostan siivoamiseen perjantai- illalla tai lauantai aamulla. Tämä on monelle varmasti kaikkein kamalimmat ajankohdat siivoamiselle mutta meidän perheessä ollut toimiva ratkaisu.

Jousta

Älä yritä olla superäiti joka ehtii kaikkialle ja saa kaiken tehtyä. Meistä kukaan ei saa kaikkea tehtyä, sillä meillä kaikilla on kaksi kättä ja vuorokaudessa yhtä monta tuntia käytettävissä. Ei kannata potea huonoa omatuntoa jos koti on sikinsokin ja pyykkikori pursuaa yli äyräiden. Voin kuvitella, että siltä näyttää suurimman osan luona, jolla on pienet lapset. Ei kannata kuluttaa itseään puhki tekemällä töiden jälkeen hulluna kotitöitä vaan mieluummin rentoudu hetken aikaa luvalla. Kyllä tiskikoneen ehtii täyttämään pari tuntia myöhemminkin eikä heti töiden jälkeen. Itselle tämä oli shokin paikka aloitettuani työt 8-16 työssä. Olin tehnyt aiemmin vuorotyötä ja viikossa oli arkipäivisin monta vapaapäivää, jolloin ehdin siivoamaan. Aloitettuani arkityön oli pakko vain joustaa jostain ja se oli asunnon putipuhtaus.

Omaa aikaa

Ole itsekäs ja tee myös itsellesi aikaa. Aikaa, jolloin teet sitä mitä sinä haluat.  Mopinvarsi, pyykit ja tiskit odottavat sinua mutta vietä aikaa myös muualla kuin kotona näiden parissa. Tapaa ystäviäsi, lähde lenkille, lue kirjaa tms, joka saa ajatuksesi muualle.

Mitä vinkkejä teillä on antaa ruuhkavuosissa elävälle perheelle?  
Miten teidän arki pysyy koossa? 

No Comments

  • Susanna Kajala

    Yritin pitkään olla superäiti joka saa kaiken tehtyä mutta ei siinä pala kuin omat voimavarat loppuun.Jostain on osattava karsia ja tehdä niitä jotka on ns. pakollisia. Kun osaa ottaa hieman rennommin niin päivät ei tunnu niin suorittamiselta ja on itsekin paremmalla tuulella. Kaikki me ollaan silti oman perheemme "superäitejä" vaikka kaikkea ei saadakaan tehtyä yhden päivän aikana. Meistä tykätään silti vaikka kotimme olisi pikkuisen sekaisin ja ruokakin olisi tehty eilisen jämistä. 🙂

  • Anonyymi

    Mahtava kirjoitus tämän äidin omalletunnolle. Tuntuu että todelliset ruuhkavuodet vasta edessä ja silti potee huonoa omatuntoa, koska kaikkea pitäisi tehdä hoitaa lapsi, asunto, parisuhde ja sitten vähän vielä itseäkin. Millään ei ehdi kaikkea tekemään yhden päivän aikana

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *