Onko juokseminen halpaa?

Juoksusta puhutaan aina halpana harrastuksena ja alkukustannuksiltaan näin onkin mutta siitäkin saa tehtyä kalliin harrastuksen. Innostus voi viedä mennessään eikä se silloinkaan tarkoita vielä sitä, että harrastus olisi lähtenyt mitenkään käsistä vaan on ostanut tarvittavat varusteet voidakseen kilpailla polkujuoksussa. Kuluja aiheutuu yhtälailla jos kiertää paljon maantiemaratoneja sillä suosituimmissa kisoissa hinnat ovat hyvinkin korkeat varsinkin jos mielii kisaamaan ulkomailla. Vertauksen vuoksi Tallinnan maraton 50 euroa kun taas Tukholman maraton 91 euroa. Nämä eivät ole vielä edes kalliimmasta päästä olevia kisoja mitä maailmalta löytyy.

Lenkkeilyn voi aloittaa lähes tulkoon ilman mitään kustannuksia jos omistaa lenkkarit ja edes jonkinlaiset verkkarit. Juosta voi missä vain, joten ilmaista harrastus on vielä tässä vaiheessa.  Vasta kun mukaan astuu juoksukilpailut alkaa kustannukset nousemaan.  Tähän mennessä on pysynyt kulut aika kurissa kun on ostanut ehkä uudet lenkkarit vanhojen tilalle ja panostanut vähän enemmän juoksuvaatteisiin ( uudet hengittävät juoksuvaatteet nostavat treenimotivaation potenssiin 100, joten niihin kannattaa kyllä panostaa).

Juoksukisat / majoitukset ym. muut kulut

Kisaileminen on nykypäivänä kallista ja osallistumismaksut tuntuvat nousevan vuosi vuodelta. Polkujuoksun ollessa nyt varmaan suurimmassa huudossa ikinä on mahdollista myös pitää korkeita osallistumismaksuja sillä minä mukaan lukien olen valmis maksamaan sen hinnan. Mikäli kisat järjestetään lähellä päästään vielä suhteellisen vähillä kustannuksilla, jolloin vain osallistumismaksu, auton bensat ja kisaeväät ovat aiheuttaneet kustannuksia.  Sitten kun lähdetään kisaamaan pidemmälle joko ihanaan Lappiimme tai vaikka ulkomaille alkaa hinnat kohoamaan kuin ongen koho kalan napatessa kiinni.  Yksin matkatessa ei ehkä niin paljon mutta kun meitäkin on kaksi kisaamassa niin kaiken saa aina tuplata. Vaarojen maratonin ajaksi olimme vuokranneet mökin Pielisen rannalta, jossa majoituimme koko viikonlopun ajan (300 euroa). Mökki oli vuokrattu siksi, että lapset ja vanhempani olivat mukana reissussa. Tämän lisäksi jouduimme vuokraamaan auton (450 euroa /4 vrk), johon mahtui näin monta henkilöä, sellaista kun ei lähipiirissä ollut lainattavissa. Osallistumismaksu Vaaroille oli 90 euroa per henkilö eli 180 euroa meiltä kahdelta.  Näiden lisäksi tietysti vielä bensat ja ruuat sekä koirien hoitolamaksut (160 euroa).

Varusteet

Kun mennään varusteisiin niin jokaisella toki on omat mieltymyksensä ja toisille sopii toinen merkki ja jollekin toisella jokin muu. Olemme kaikki yksilöitä, joten toiselta voi toki aina kysyä mielipidettä mutta kannattaa silti kokeilla ensin tuotetta ennen ostoa, jotta ei tule hutiostoja (onneksi nykyään saa toki palauttaa tuotteita joihin ei ole tyytyväinen). Kenkiäkin olisi pakko päästä kyllä testaamaan sinne mutaisten polkujen keskelle, jolloin vasta näkee, että miten hyvin kenkä pitää.

Minulla on polkujuoksukenkinä Salomon s lab ultra sense 5 sg (129 euroa) ja Inov x-talon 212 (94,90 euroa). Molemmat ovat olleet sopivia jalkaani mutta enemmän käytössä on olleet Salomonit. Inoveissa ei oikeasti ole mitään vikaa mutta tykkään Salomonin kengän keveydestä enemmän ja siksi polkujuoksukisat olen juossut Salomoneilla.

Olen ostanut juoksureput Salomonin skin pro 10 (löysin alesta 80 eurolla kun normaali hinta on 139 euroa) sekä Camelbakin classic 2 L (59 euroa). Mikäli jonkun varusteen koen hutiostoksi niin se on tuo Camelbakin juomareppu. Siinä ei ole tavaralle mitään tilaa ja koska siinä ei ole minkäänlaista kiinnitystä rintakehällä niin reppu heiluu ihan hulluna juostessa. Salomonin reppu on hyvä mikäli on todella paljon tavaraa mutta ihan perus lenkeille se on liian massiivinen. Minulla on ollut lainassa Salomonin adv skin 3 12  set, jonka olen kokenut lenkeillä sekä kisoissa hyvin toimivaksi repuksi, joten tilasin itselleni samanlaisen (128,90 euroa).

Polkujuoksukisoissa osassa vaaditaan pakollisena varusteena kuoritakki, joten minunkin oli sellainen pakko ostaa Nuts Pallaksen kisaa varten. Löysin Sportamorelta Salomonin lightning wp kuoritakin (130,90 euroa). Olisin varmasti löytänyt kuoritakin halvemmalla muualtakin mutta jäi vähän viime tippaan tuon hankinta. Kuoritakin lisäksi minulta löytyy 3 socin juoksutakkia sekä Salomonin ohut juoksutakki sekä Salomonin hiihtotakki, joka on ollut talvella ihan paras juoksutakki.

Juoksuhousuina käytän 2XU:n ja Craftin kompressiotrikoita. Molemmat 2XU:n trikoot olen ostanut alennusmyynneistä noin 70 eurolla. Craftin kompressiotrikoot taas olen saanut blogin kautta (ovh 67,90 euroa). Teknisiä juoksupaitoja on kertynyt paljon niin juoksukisoista kuin itse ostamalla ja niitä vaihtelen hyvinkin laajasti, joten parempi olla erittelemättä niitä sen kummemmin.

Viimeisempänä ostona on Peak Performancen housut ( 119 euroa), jotka käyvät kuorihousuista. Eivät pidä täysin vettä mutta ovat sopivan kevyet juoksuun.

Minulla on juoksukelloja kaksin kappalein. Ensimmäisenä ostin Garmin Forerunner 230:n ( 167,22 euroa blogin kautta saadun alennuksen kanssa) ja nyt kuukausi takaperin ostin Suunto Spartan ultran (440 euroa blogin kautta saadun alennuksen kautta). Garmin oli ihan toimiva ja sillä olisin periaatteessa pärjännyt ihan hyvin mutta koska minulle tarjoutui niin hyvin mahdollisuus ostaa Suunnon kello hyvällä alennuksella niin ei sitä voinut jättää käyttämättä.

Turhimmaksi ostoksi on jäänyt kävelysauvat (n. 60 euroa), joita on tullut käytettyä ehkä kaksi kertaa. Ajatuksena oli, että käytäisiin niillä mäkeä tunkkaamassa mutta eipä ole tullut käytyä ja jos on niin sauvat ei ainakaan ole olleet mukana.

Juomat ja geelit

Koska ilman energiaa en minä ainakaan kovin pitkälle juokse niin nekin otan nyt huomioon tässä. Urheilugeeleihin saa uppoamaan sievoisen summan varsinkin jos maha ei kestä kaikkia merkkjeä. Itselläni ei niinkään ole mahasta kiinni mitä merkkiä käytän mutta tykkään eniten Maximin energiageeleistä maun vuoksi. Esimerkiksi Pallaksen kisaa varten ostin 20 kpl x 33g yksittäin pakattua Maxim energiageeliä (1,49 €/kpl). Tämän lisäksi repustani löytyi kaksi Leader barebar patukkaa (1,39 €/kpl). Ostimme myös Dexalin 0,4 litran tankkaus-ja palautusjuoman (8,90 euroa) sekä Dexalin pro hydration tabletteja (purkki 4,50 euroa).  Minulla oli lisäksi pehmeässä juomapullossa mustikkakeittoa pieni tetra (0,99 euroa /250 g).  Kotoota löytyi urheilujuomaa kolmea eri laatua, jotka on kaikki saatu blogin kautta. Mukaan reissuun lähti Fast Fuel appelsiinin makuisena (14,95 euroa /450 g).

Juoksukoulu /Juoksuvalmennus

Olen ollut Vauhtisammakon juoksukoulussa useamman kauden, en peräkkäin mutta silloin tällöin. Kausi kestää suunnilleen puolisen vuotta ja on maksanut 100 euroa.  Viime syksynä otimme Vauhtisammakolta myös puolen vuoden juoksuvalmennuksen jonka hinta kohosi 250 euroon.

Kun näitä alkaa ynnäilemään yhteen voi todeta, että kyllä juoksuunkin saa rahaa uppoamaan. Tässä nyt on lueteltuna vain minun tavarani, joten osan summista voi vielä tuplata koska mieheltäni löytyvät samat varusteet.  Silti olen sitä mieltä, että kaikki harrastukset maksaa ja näillä varusteilla pystyy treenaamaan monta vuotta eli joka vuosi ei tarvitse olla ostamassa samaa satsia kuten voi olla jos kyseessä on junioriharrastaja joka kasvaa joka vuosi ulos varusteistaan. Kengät ovat näistä eniten kuluvia, jotka kaipaavat vaihtoa useimmiten mutta muut varusteet pitäisi kestää vuosia.

Herättääkö tämä teissä ajatuksia? 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *