6 vinkkiä pitkälle lenkille

  • Suunnittele reitti valmiiksi ennen lenkille lähtöä. Näin on helpompi pysyä matkassa jonka haluat juosta. Reitin vaihtaminen aika ajoin tekee hyvää vaihtelua ja juoksu pysyy ainakin itselle mielekkäämpänä jos maisemat vähän vaihtelevat. Itse juoksen perus lenkit oikeastaan aina samoja reittejä mutta pitkiä lenkkejä en juuri koskaan juokse kahta kertaa samaa reittiä. Minulle pitkät lenkit on tapa tutustua lähiympäristöön ja nauttia hieman erilaisista maisemista. 
  • Varaa mukaan riittävästi energiaa. Yli kahden tunnin lenkeille kannattaa varata mukaan vettä ja /tai urheilujuomaa.  Veden kanssa suosittelen lisäenergiaa sillä muuten voi energiat hyytyä kesken matkan. Lisäenergiaksi ota ehdottomasti sellaista syötävää  mitä olet ennenkin syönyt treenien yhteydessä kuten energiageelejä, -patukoita tai vaikka pähkinöitä. Mikään ei ole lenkillä kamalampaa kuin vatsanväänteet. Jos mielit mukaan jotain uutta energianlähdettä niin testaa ensin lyhyemmällä lenkillä. Tällöin ei harmita ihan niin paljon jos lenkki menee pilalle. 
  • Pyydä mukaan juoksusta innostuneita ystäviäsi. Jos lenkki yksinään ei tunnu motivoivan pitkälle lenkille niin lähde paikallisen juoksuseuran lenkeille (olettaen, että sellaisia on paikkakunnallasi). Facebookista löytyy paljon juoksuryhmiä, joista varmasti löytyy juoksuseuraa omalta paikkakunnalta sillä juoksuharrastajia on todella paljon. Juoksukoulut ja – kurssit ovat hyvä tapaa löytää samanhenkistä seuraa. jos ei ystäväpiiristä löydy juoksijoita. Pitkän lenkin lomassa on hyvin aikaa tutustua toisiin ja aika menee paljon sutjakkaammin jutellessa. Juoksen pitkät lenkit useimmiten mieheni kanssa, jolloin saamme kahdenkeskistä aikaa ja juteltua maailmanmenosta ilman lasten keskeytyksiä.
  • Lataa Spotifyhyn innostava soittolista ja lähde lenkille kuulokkeet korvilla. Minulle musiikki on energisoivaa ja hyvien biisien tahdissa tulee juostua kilometri jos toinenkin ihan huomaamatta.
  • Älä hosu vaan nauti pitkästä lenkistä. Juokse sinulle helppoa vauhtia jota jaksaisit jatkaa loputtomiin. Lenkistä on tarkoitus nauttia eikä kiirehtiä veren maku suussa. Ne lenkit on sitten asia erikseen. 
  • Muista palautua riittävästi ennen ja jälkeen pitkän lenkin. Hyvin levänneenä jaksat juosta pidempään ja paremmalla mielellä. Väsyneenä helposti sortuu juoksemaan lyhyemmän kuin oli suunnitellut. Itse juoksen lauantai aamupäivällä pitkän lenkin jos mahdollista. Näin olen saanut levätä perjantain ja ehdin myös palautua pitkästä suorituksesta ennen seuraavaa työviikkoa. 

No Comments

  • Jenna

    Hyviä vinkkejä! Melkein kaikki onkin tullut opittua kantapään kautta! Muistan kun alkuun en koskaan jaksanut ottaa vettä/urheilujuomaa mukaan pidemmille lenkeille ja heti tuli kauhea jano.. Lisäksi toiseksi viimeinen on aina hankala muistaa, aina lähtee vauhti nopeutumaan jossain vaiheessa! Hyviä lenkkejä 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *