Minusta ei ole tule joogaajaa

Olin tiistaina elämäni ensimmäistä kertaa joogatunnilla.  Odotukseni joogasta olivat korkealla sillä olin kuullut monelta hyvää palautetta Pure Moven joogatunneista. Paikkana Pure Move oli tunnelmallinen ja sijaitsee helpossa paikassa Turun keskustassa. Ohjaaja kyseli meiltä alussa millainen joogatunti olisi toiveissa ja yksi sai sentään sanottua ettei mitään kovin vaikeaa. Itsellä kun ei ollut mtään hajua miten joogat eroavat toisistaan niin en osannut sana mitään. Tehtiin aika helppoja liikkeitä, joilla rentoutettiin ja venyteltiin kehoa.

Sisälläni ei tapahtunut mitään maata mullistavaa elämystä tai muutosta joogan aikana eikä sen jälkeen. En oikein tiedä olisiko pitänyt tuntea jotain mutta minä koin joogan aikalailla samanlaisena kuin ihan jonkin muunkin perusjumpan. En saanut siitä mitään innostusta joogaa kohtaan mutta ei se huonoltakaan tuntunut.

Olen muutamia kertoja kokeillut pilatesta ja enkä siihen koskaan lämmennyt. Yritin sitkeästi silloin tällöin käydä siellä mutta ei vain ollut minun juttuni. Huomasin nyt itsestäni samoja piirteitä, että läsnäoleminen ja keskittyminen siihen tekemiseen oli super hankalaa.  Hetki ennen tunnille menoa saamani sähköposti vei ajatukseni lähes täysin ja olisin vain halunnut päästä kotiin läppärin ääreen tekemään sähköpostin asia pois.  Ei olisi pitänyt katsoa kännykkää enää siinä vaiheessa mutta oli pakko katsoa kelloa koska pelkäsin olevani myöhässä ja samalla näin saapuneen sähköpostin. En tiedä olisinko pystynyt keskittymään tunnilla olennaiseen yhtään sen paremmin vaikka en olisi sähköpostia edes lukenut. Mieli on tällä hetkellä niin villinä, että on vaikea hahmottaa aina edes omia ajatuksia. 

Läsnäoleminen tuntuu nykyään olevan niin vaikeaa. En tajua miksi. Vaikka olisin ilman puhelinta tai muita älylaitteita niin silti voin olla ihan muissa maailmassa enkä todellakaan voi sanoa olevani läsnä. Tämä tuntuu aina kovana pistona sydämmessä kun mukamas leikin lasten kanssa. Kyllä mä siinä paikan päällä olen ja rakennan legoista taloa mutta ajatusten kanssa olen bittiavaruudessa. Tätä mun on alettava työstää, jotta mä osaisin olla läsnä myös lasten leikeissä.

Koen, että toiminta jossa on pakko rauhoittua olisi minulle juuri nyt suotavaa. Minun pitäisi tehdä sellaista joka pistää minut kuuntelemaan kehoa ja rauhoittumaan. Oppia olemaan läsnä. En todennäköisesti tule opettelemaan läsnäoloa ja rentoutumista joogan avulla mutta aion panostaa tähän nyt todenteolla. Haluan vaalia omaa terveyttä ja pitää itsestäni huolta. Se on minun tehtäväni eikä sitä voi tehdä kukaan muu. Nyt jos koskaan on aika oppia olemaan mukana omassa elämässä ennen kuin huomaan monen vuoden lipuneen ohi ollessani itse muissa ajatuksissa.

Viikonloppuja kaikille!No Comments

 • Susanna Kajala

  Kiitos Iida paljon mukavasta ja kannustavasta kommentistasi. 🙂

  Jooga on vaikea laji, kuten moni varmaan ajattelee juoksustakin. Se mikä itselle voi olla helppoa, tuntuu toisesta helpolta. Treenillä sitä kokemusta saa ja jossain vaiheessa varmaan joogakin alkaisi tuntua mukavalta kun vain jaksaisi yrittää. Itsellä on ehkä hieman huono asenne vain joogaan joka pitäisi ensimmäisenä saada käännettyä. Kun aikaa on vähän niin en tahtoisi tuhrata aikaani sellaiseen mikä ei tunnu kivalta mutta kuten sanoit pitää ehdottomasti kokeilla monen eri ohjaajan tunteja eikä lannistua muutamasta kerrasta. 🙂

 • Iida Vilén

  Mä olen harrastanut joogaa puolitoista vuotta viikottain, ja täytyy sanoa, että alkuun mulla oli samanlaisia tuntemuksia kuin sullakin. Odotin kokevani ison valaistumishetken heti ekalla joogatunnilla mummojen ympäröivänä, mutta sitä ei tullut. Jatkoin kuitenkin käymistä, koska ajattelin, että viikottainen venyttely tekisi hyvää istymatyöläisen selälle.

  Vasta joskus reilun puolen vuoden jälkeen se henkinen puoli astui mukaan harjoitukseen, ja täytyy sanoa, että nyt olen ihan joogan lumoissa. Joogaan ainakin kaksi kertaa viikossa ja kokeilen eri ohjaajien joogia. Myös joogaopettaja vaikuttaa kokemukseen paljon, ja vaikka kuinka oman, tavallisen opettajani kanssa koen sen joogan meditaatiopuolen, se unohtuu toisen ohjaajan tunnilla.

  Kannattaa antaa joogalle mahdollisuus ja testata sitä eri saleilla, jospa vaikka oikea miksi sulle löytyisi 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *