Unen seuranta Suunto Spartan ultra urheilukellolla

Suunnon kelloon tuli uusimman päivityksen mukana unen mittaaminen. Olin tästä todella innoissani vaikka yleisesti ottaen pidän urheilukelloa kädessä vain urheillessa.  Ajatus kellosta ranteessa kotona ahdistaa. Riisun aina korut ja vaatteet kun pääsen kotiin ja vaihdan löysät kotivaatteet päälle. Nyt oli ensimmäiseksi tutustuttava Suunnon spartan kellooni ja saada se sopimaan ranteeseen arjessakin. Yöllisestä seikkailusta kello ranteessa kauhistutti, mutta pakko myöntää, että en ole herännyt kertaakaan yöllä kellon takia.

Kelloon piti ensin asentaa nukkuunmenoaika- ja heräämisaika asetuksista. Suunnon käyttöohjeissa huomautettiin, että kannattaa laittaa nukkuma-ajan alkuajaksi aikaisin mahdollinen jolloin menet nukkumaan ja lopuajaksi myöhäisin aika jolloin heräät. Koska jos menet nukkumaan ennen aikaa jonka olet laittanut nukkumaanmeno ajaksi ja heräät vasta heräämisajan jälkeen niin kello ei tunnista tätä unijaksoksi.  Itselläni nukkumaanmeno aika vaihtelee 20.30-24.00 välillä ja herään arkisin aina klo 6 ellei ole mitään poikkeusta. Viikonloppuisin taas nukumme siihen asti kunnes lapset tulevat herättämään eli noin klo 7 asti.

Haaveena on saada syvän unen määrää lisättyä, jotta voisin jonain aamuna herätä pirteänä. 

Aamulla ensimmäisenä katson kellotaulun lukemat eli yhteenvedon unestani. Kello mittaa syvän unen määrää eli sitä aikaa kun en liiku ja hereilläoloa (liikkumista).  Kellon antamat lukemat ovat vain arvioita sillä kello mittaa vain liikkumista eikä näin ollen anna totuudenmukaista lukemaa mutta on silti ollut mielenkiintoista seurata syvän unen määrää eri päivinä. Meillä nukkuu esimerkiksi koira sängyssä, joka vähän väliä vaihtaa asentoa. En välttämättä herää siihen mutta koiran töniminen aiheuttaa minussa liikehdintää jonka kello todennäköisesti mittaa hereilläolona.

Viikon uniseurannan tulokset johtivat seuraavanlaisiin päätelmiin.

 • Nukun keskimäärin 7 h 53 min yössä.
 • Olen ollut yöllä hereillä 0 min- 1,5 h.
 • Syvän unen määrä on vaihdellut 1,5- 2,5 h välillä.
 • Olen herännyt joka aamu väsyneenä.

Unen määrä jäi mielestäni kvin alhaiseksi vaikka kömpisin sänkyyn jo 21.00 niin ilmeisesti en heti nukahdakaan vaikka olen niin luullut. Herään joka arkiaamu 6.00 joten sen suhteen ei paljon vaihtelua tule. Viikonloppuisin toki tulee mentyä hieman myöhemmin nukkumaan mutta viimeistään 23.00 olen useimmiten jo untenmailla koska en yksinkertaisesti jaksa valvoa. Lapset herättävät viikonloppuaamuisin 7-8.00, joten joskus sentään saa nukkua pidempään. Kun saa nukkua edes tunnin pidempään on se lapsiperheessä lottovoitto!

Yllätyin hereilläolon määrästä yöllä. Yksi yö meni kyllä uniseuranta viikolla tosi huonosti kun kuopus oli kipeä ja tuli pyörimään meidän sänkyyn. En vain saa nukuttua jos lapset ovat samassa sängyssä kun taas mua ei häiritse yhtään, että koira nukkuu kaikki yöt sängyssä. Oon kai jo niin tottunut koiran olemassaoloon sängyssä kun taas lapset eivät ole koskaan nukkuneet meidän sängyssä elleivät ole olleet kipeitä. Mikä onni, että lapset viihtyvät hyvin omissa sängyissää, koska muutenhan mä valvoisin aina.

Eniten ärsyttää herätä väsyneensä vaikka olisin nukkunut (huom. ollut sängyssä 9 tuntia). Olen aina ollut aamuvirkku ja edelleen tykkään herätä aamulla aikaisin vaikkakin sitten hiton väsyneenä, sillä silloin mun aivotoiminta on kuitenkin vilkasta ja saan tehtyä asioita. Esimerkiksi blogin kirjoittaminen ei tule iltaisin mieleenkään sillä mun päässä ei liiku enää mitään siihen aikaan.  Treenaan myös mieluummin aamuisin kun myöhään illalla.

On saatava laadukasta unta tapeeksi paljon, jotta mieli ja kroppa pysyy virkeänä. Palautumisen kannalta unella on iso merkitys. Riittävän laadukas uni takaa hyvän palautumisen jolloin jaksaa paremmin treenata. Psyykkiset ja fyysiset tekijät häiritsevät helposti unta. Tiedostan sen itsekin, että kovien treenien jälkeen illalla ei tahdo saada unta ja kun vihdoin saa unta niin yö on yhtä epätoivoa nukkumisen  ja hereillä olon rajamailla. Aamulla tietysti väsyttää. Myös stressaava päivä töissä voi viedä yöuneni. Vaikka en varsinaisesti stressaisi töitä enää kotona niin pää käy kierroksilla ja on vaikea rauhoittua.

Miten voi parantaa syvän unen määrää?

 • Järjestä makuuhuoneen oltavat hyväksi: Pimennysverhot, hyvä sänky, puhtaat ja mukavat lakanat, hyvä tyyny ja peitto.
 • Nukkumalla alasti. Ei hiertäviä ja puristavia vaatteita.
 • Viileässä nukkuu paremmin, joten makuuhuoneen lämpötilaa kannattaa säätää pienemmälle tai hieman tuulettaa ennen nukkumaan menoa. Ideaalinen lämpötila on 18-21 astetta. 
 • Tuulettaminen ja viherkasvit parantavat ilmanlaatua. Ilmankostutin tai ilmanpuhdistin voi myös auttaa parantamaan sisäilman laatua. 
 • Liikkumalla säännöllisesti. Kovat treenit kannattaa pyrkiä tekemään jo aamulla tai päivällä jotta keho ehtii rauhoittumaan ennen nukkumaanmenoa.

Kuulisin mielelläni teidän mietteitä unenne laadusta ja määrästä. Haluaisitko nukkua enemmän vai nukutko mielestäsi nyt jo riittävästi? Onko sinulla unta häiritseviä tekijöitä? 

2 Comments

 • Sini /luontoloinen

  Hommasin Polar430 -sykemittarin ja olen pitänyt sitä nyt 24/7 ranteessa. Yllätyin myös tosi paljon noista unenlaatuun viittaavista arvoista. Nukun sen about 8 tuntia yössä, mutta unen laatu on keskimäärin 2/5, eli heikko. Olisi kiva kokeilla jotain tarkempaa mittaussysteemiä – esim. firstbeat – jolla näkisi pitääkö tuo mittarin arvio paikkaansa. Aamuisin kyllä väsyttää hirveästi vaikka yöunet olisi teoriassa riittävät.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *