VI Apk hallimaraton

Lähdimme eilen aamulla ajamaan kohti Porin Karhuhallia, jossa viime vuoden tapaan järjestettiin Apk-hallimaraton. Tuli taas kiire lähtö ja mies juoksikin pukuhuoneesta suoraan lähtöviivalle. Ehdittiin kuitenkin lähtöön mukaan ja täytyy todeta,että eipä ennättänyt jännittää lähtöä kun samantien sai lähteä juoksemaan. Ei tämä tietenkään mikään ideaalinen lähtötilanne ollut mutta ei huonoinkaan jos mun mielipidettä kysytään. Jos joutuu kovin kauan odottelemaan lähtöä niin alan jännittämään jo lähtöä, juoksua ja kaikkea mahdollista.

Lähdin juoksemaan hissukseen 7 min/km vauhdilla, jotta sykkeet pysyisivät järkevissä lukemissa ja juoksu tuntuisi mukavalta. Kuuntelin työkaverin vinkkaamaa podcastia kahvihetkiä maailmalla ja sitä kuunnellessa meni monen monta kilometriä. Aika alusta lähtien vasen sääri särki polven alapuolelta joka oli ihan uusi vaiva. Oikean jalkapohjan puutuminen tuli taas kuvioihin noin puolen tunnin juoksun jälkeen mutta sihen olen jo aika tottunut. Suolalla puutuminen hävisi niin,että juokseminen onnistui. On nimittäin vekkulia juosta kun ei tunne mihin astuu.  Säären kipu oli kuitenkin sen verran rassaava, että nappasin särkylääkkeen vaikka en suosittelekaan syömään särkylääkkeitä juostessa niin nyt oli pakko. Kun kilometrejä alkoi kertyä yli 15 niin sain vielä selkäsäryn. Hetken jo mietin keskeyttäväni siihen paikkaan mutta ajattelin juoksevani puolikkaan ja lopetan sitten. Jostain syystä motivaatiota kuitenkin löytyi joka kerta kun näki kierrostaulussa kierrosten vähenevän. Selkäsärky esti kuitenkin sellaisen hitaan hölkkäilyn joten otin vauhdiikkampia pyrähdyksiä ja sitten kävelyä väliin. Tätä taisin mennä 10 kilometrin verran kunnes selkä ei antanut enää myöden juosta yhtään eikä myöskään kävellä. Kävelin vielä yhden kierroksen mutta kun siinäkään ei pystynyt pitämään yllä vauhdikkaampaa tahtia niin totesin olevan keskeytyksen aika.  Koko maratonin suorittamiseen vaaditaan 105  kierrosta + 200 metriä. Itsellä jäi kaiketi 22 kierrosta juoksematta jos oikein muistan. Eli lähellä olisi ollut maali mutta kun ei pystynyt enää etenemään niin en näe järkeä yrittää väkisin juosta ja rikkoa paikkoja. Kisoja tulee kuitenkin uusia mutta jos joutuu telkalle niin siitä parantuminen voi viedä kuukausia. Niinpä on pidettävä järki mielessä ja katsottava asioita kauas kantoisemmin kuin yhden kisan päähän.

Lenkkarit New Balance Fresh Foam Zante V3 (saatu) / Housut H&M /Takki H&M / hanskat Nike

Olen tyytyväinen tähänkin yli 30 kilometrin suoritukseen sillä suoraan sanottuna en ole pitkiä lenkkejä tehnyt sitten Vaarojen maratonin joka oli lokakuussa. Onneksi olemme juosseet treenejä juoksumatolla sillä hallin kova pohja olisi taas ollut shokki jaloille jos olisi juossut pelkästään ulkona.  New Balancen Fresh Foam Zantet valikoituivat jalkaan sillä niillä olen juossut matolla ja ne ovat nyt toimineet hyvin. En ole kokenut niiden kanssa minkäänlaisia ongelmia vaikka alkuun koinkin ne hyvin erilaisiksi muihin lekkareihini verrattuna. Nyt vuoden testaamisen jälkeen voin sanoa tykkääväni niistä tosi paljon.

Vaikka itsellä tuntuu olevan huono tuuri kyseisen kisan kanssa sillä viime vuonnakin keskeytin niin suosittelen kyllä kyseistä kisaa kaikille. Kisassa voi juosta puolikkaan tai maratonin ja molempiin startteihin otetaan vain tietty määrä osallistujia jolloin kaikille riittää tilaa juosta. Itse en pahemmin ohitellut ketään, joten en osaa sanoa kokevatko nopeasti juoksevat kisan eritavalla mutta käytännössä uloimmat radat olivat koko ajan tyhjänä ellei joku ohittanut.

Olen hieman kahden vaiheilla sen kanssa, että onko tasainen sittenkään se paras vaihtoehto juoksemiseen. Jotenkin sitä kaipasi juostessa hieman vaihteluvuutta kuten maastossakin on.  400 metrin ympyrän kiertäminen ei sinänsä minulla tökkinyt kuin ihan lopussa jolloin selkä oli tosi kipeä. En todellakaan olisi pystynyt kävelemään 22 kierrosta hallissa mutta maastossa ulkosalla olisin todennäköisesti mennyt loppuun asti vaikka sitten raahautumalla silläkin uhalla, että rikon paikkani.  Nuuksiossahan minulle kävi samallalailla selän kanssa ja näin jälkeenpäin olen harmitellut keskeytystä vaikka tiesin sen olevan ainoa oikea ratkaisu sillä hetkellä.

Parasta kisassa oli taas järjestelyt. Pikku kisojen parhaita puolia on tutut ihmiset. Samoja tuttuja  näkyi kuin viime vuonnakin niin juoksijoissa kuin toimitsijoissakin.  Tarjoilupöytäkin oli laitettu koreaksi sillä sieltä löytyi coca-colaa, urheilujuomaa, mehua, vettä, sipsejä, suolakurkkua ja vihreitä kuulia. Omia eväitä varten oli vielä erikseen pöytä johon itse olin vienyt pussini jonka sisältä löytyi urheilugeelejä, särkylääkettä, laastareita sekä suolaa.  Joku ehkä mietti minut nähdessään, että tuokin voisi keskittyä enemmän juoksemiseen kuin syömiseen mutta kun kerrankin oli hyvät tarjoilut niin pitihän niistä nauttia ja pitää energiataso ylhäällä. 😀

Kisakausi on korkattu ja toivotaan kisojen sujuvan loppuvuotta kohden hieman paremmin.

                                                                                                                                               Kuvat Mari

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *