Kouluttauduin polkujuoksuohjaajaksi

Viime viikon lauantai tuli vietettyä saman henkisten  ”polkujuoksuhullujen” seurassa opiskellen polkujuoksuohjaajaksi.  Suomen Latu järjesti Turussa kurssin, joten olihan siihen tarjoukseen tartuttava kun kerrankin lähistöllä toteutetaan jotain näin kivaa. 🙂

Itsellä on sellainen olotila kuin olisi ollut yötäpäivää töissä joten päivä tehden jotain ihan muuta kuin töitä tuli todellakin tarpeeseen. Aurinkokin helli koko päivän ajan ja sain samalla kalastettua itselleni muutaman pisaman lisää. Ei olisi parempi sää voinut osua tuohon koulutuspäivään.

Päivän aikana tuli paljon tietoa, osa uutta ja osa jo itselle tuttua mutta kertaus on aina tarpeen.  Odotin eniten tekniikkavinkkejä, jos vaikka oppisi joskus juoksemaan taloudellisesti eikä kuluttamaan kaikki energiat alkumetreillä.  Sitä en osaa sanoa meneekö oppi ikinä perille mutta nyt on helpompi opetella kun tietää miten voisi juosta ”oikeammin”. Uskon siihen, että kaikki tyylit eivät sovi kaikille ja tekniikoista on vain poimittava  itselle ne sopivammat. Olemme kuitenkin kaikki yksilöitä ja se mikä toimii toiselle ei välttämättä ole minulle sopiva tapa liikkua.

Juoksuun liittyy monia asioita jotka oppii ihan oikeasti vain juoksemalla kuten rennon juoksun löytäminen. Aloittelijalle voi olla aika turhaa sanoa (voin olla myös väärässä), että yritä nyt juosta rennosti jos on vasta aloittanut juoksuharrastuksen ja jännittää juoksemista sekä omaa jaksamista. Kun juoksu alkaa tuntua mukavalta, tulee juoksuun tietty rentous luonnostaan. Minulle juoksu alkoi tuntua helpolta vasta lähemmäs vuoden juoksentelun jälkeen. Sen jälkeen juostessa ei ole tarvinnut miettiä mtään vaan on voinut vain juosta aivot narikassa. Tämä on se fiilis johon moni aloittelija ei ehdi päästä vaan kyllästyvät liian nopeasti ja toteavat, että juoksu on tylsää. Juoksu vaatii sinnikkyyttä, jotta se tuntuu tosissaan mukavalta ja helpolta. Tekniikkaan on sitten helpompi paneutua kun juoksu on valmiiksi rentoa. Näin ajatukset pysyvät tekniikan opettelussa.

Se mitä hain ohjaajakoulutukselta oli lisäopit maastossa liikkumiseen ja bonuksena koin kaiken ohjaukseen liittyvän tiedon. En tiedä tulenko koskaan ohjaamaan virallisesti polkujuoksuryhmiä mutta joitakin ryhmälenkkejä on tullut vedettyä. Kurssin jälkeen iski ehkä pienoinen mielenkiinto vetää vaikka aloittelijoille jotain ryhmälenkkiä mutta katsotaan mitä aika tuo tullessaan. 🙂

Mukavaa alkanutta viikkoa! 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *