Ihon suojaaminen auringolta

Suomessa harvemmin on niin lämmintä kuin mitä nyt toukokuussa on ollut. Se, että on lämmintä ei kuitenkaan ole syy miksi aurinkorasvaa pitäisi käyttää. Oikeaoppisesti jos aurinkorasvaa haluaisi käyttää, tulisi rasvaa levittää myös pilvisinä päivinä ja jopa talvella, jolloin lumi heijastaa valoa takaisin ilmaan ja palamisriski on näin ollen suurempi.  Auringon haitalliset UV-säteet pääsevät myös pilvipeitteidenkin läpi. FitLine yhteistyön myötä perheemme sai testiin Fitline med sarjan auringon-ottoon tarkoitettuja tuotteita sekä After sun-voiteen. Olen kirjoittanut tämän postauksen kaupallisessa yhteistyössä FitLinen kanssa.

Aurinkorasvojen käyttö ei aina ole ollut minulle itsestäänselvää. Myönnän olleeni kotimaassa varsin laiska aurinkorasvojen levittäjä. Ulkomaille lomalle lähtiessä aurinkorasvat ovat aina kuuluneet asiaan ja siellä niitä olen ahkerasti aina käyttänyt. En oikein osaa edes sanoa mitään järkevää taustaa sille miksi en ole kokenut Suomessa tarvitsevani aurinkorasvaa sillä ihan samallalailla täällä UV-säteet on haitallisia. Oikeastaan vasta lasten tulon myötä olen joutunut miettimään valintoja uudestaan. En sillä, että kokisin heidän välttämättä tarvitsevan aurinkorasvaa koska heidän oma ihonvärinsä on suhteellisen tumma suomalaiseksi vaan siksi, että haluan näyttää heille mallia miten kuuluisi toimia oikein.

Aurinkosuojan käyttö juostessa, varsinkin juoksukisoissa

  Juostessa varsinkin kesällä on suotavaa tarttua aurinkorasvatuubiin ennen lenkille lähtöä. Juoksukisoissa aurinkoon ei kiinnitä juuri huomiota muuta kuin sillä ajatukselle, että onpa kuuma mutta pahin on vielä edessä jos ei ole laittanut aurinkorasvaa. Voin vain kuvitella miltä tuntuu maratoonarilta, jolla on kasvot, kädet ja jalat reisistä alaspäin palaneet auringossa juoksun aikana. Luulen, että tämä on sellainen asia jota ei edes mietitä niin paljon juoksijoiden keskuudessa. Mielessä pyörii silloin monenlaisia asioita mutta ihon palamista lämmössä ei osata ajatella. Itsekin tämän olen hoksannut vasta muutama vuosi sitten kun juoksin ensimmäisen maratoonin helteessä. Seuraavalle maratoonille osasinkin jo laittaa aurinkorasvaa. Suurimman haasteen esimerkiksi maratoonillakin on aurinkorasvan lisääminen. Ei kukaan sellaista ala kesken kisan lisäämään, joten olisi hyvä laittaa kunnon kerros aurinkorasvaa ennnen kisaa, koska hikoilu hävittää iholta varmaan suurimman osan rasvasta. On siitä kuitenkin jonkinlaista hyötyä, että on sitä laittanut kuin, että lähtisi suomalaisen talven valkaiseman ihon kanssa helteelle juoksemaan.  En ainakaan voi suositella sitä.

  Aurinkorasvojen käytön tärkeimmät syyt 

  • Jos ei ihoa suojaa on riskinä ihon palaminen.
  • Ihon vanhenee ennenaikaisesti.
  • Pahimmassa tapauksessa voi sairastua ihosyöpään. 

  Itse käytän Suomessa lähes tulkoon aina SPF 15 tai SPF 20 suojakertoimen rasvoja, sillä ihoni kestää yllättävän hyvin Suomen helteet, joita ei lähes tulkoon joka vuosi edes ole. Ulkomailla suojakertoimeksi valikoituu alkuun SPF 50 kunnes ihoni on saanut jo vähän väriä eikä ihon palamista tarvitse pelätä enää niin paljon. Tämän jälkeen siirryn monesti SPF 30 rasvoihin, joista saa suojaa mutta iho saa silti rusketusta.  Itse rusketun helposti ja minusta sellainen sopiva rusketus tekee ulkonäöstä paljon kivemman mutta kuten suurin osa naisista myös minä inhoan ryppyjä. Niitähän meille kuitenkin jokaiselle tulee josaain vaiheessa elämää mutta mikäli niiden tuloa yhtään pystyy pitkittämään niin sen teen mielelläni valitsemalla tuotteita, joissa on sekä UVB-suoja mutta myös ihon vanhenemista ehkäisevä UVA-suoja.

  Myönnän olevani after sun-voiteiden suurkuluttaja sillä tykkään niiden tuotteiden koostumuksesta sekä tuoksusta. En ole vielä törmännyt pahanhajuiseen after sun lotioniin eikä tarvinnut pettyä FitLine med after sun-voiteen kohdallakaan joka muuten imeytyy todella nopeasti. Lisää tietoa FitLine med tuotteista voit lukea täältä.

  Millaisia auringonottajia te olette? Käytättekö millaisella kertoimella suojaavia aurinkovoiteita? Mikä on pahin muistosia auringonotosta? Oletko kenties palanut joskus aurinko ottaessa? 

   No Comments

   • Aliisa

    Käytän suurimmaksi osaksi suojakerrointa 50. Periaatteessa vähempikin riittäisi koska ihoni ei pala kovin helposti, mutta luulen että hyödyt näkyvät siinä kymmenen vuoden kuluttua 🙂

   • Aikku

    Tulee käytettyä ihan Suomessakin korkeita suojakertoimia jopa tuo 50,jos loikoilee aurinkotuolilla.Fitlinen vitamiinit ovat tuttuja,en tiennyt että heillä on myös aurinkovoiteita.

   Leave a Reply

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *