Ostanko vaatteita vain tarpeeseen?

 

Olin viime viikolla Sugar Helsingin kuluttajatapahtumassa, jossa käytiin paneelikeskustelu muun muassa vaatteiden ekologisuudesta, tuottajien vastuullisuudesta ja ihmisten ostokäyttäytymisestä.

Illan keskustelun aikana huomasi selkeästi, että ihmisten ostokäyttäytymisessä on nähtävillä muutosta. Vaatteita ei osteta ehkä enää niinkään vain ostamisen halusta vaan vaatteen ostamiselle pitää löytyä järkisyy. Ostaja lähestyy mieluummin ekologisempien vaatteiden kauppoja kuin halpisketjujen kauppoja. Ihmiset ovat valmiita panostamaan paremman ja kalliimman vaatteen ostoon. Ostohetkellä mietitään käyttötarvetta, vaatteen tekomateriaaleja ja alkuperämaata. Enää ei ole niin siistiä omistaa vaatehuoneellinen vaatteita vaan pyritään jopa menemään minimalistiseen suuntaan. Tärkeintä ei ole myöskään kulkea massamuodissa vaan mennään enemmän oman mielen ja maun mukaan.

Voin tosin olla väärässäkin sillä en ole todellakaan mikään muodin asiantuntija.

Sosiaalista mediaa jos on uskominen niin ainakin Suomessa on havaittavissa, että ostetaan vastuullisesti tuotettuja vaatteita ja ollaan enemmän perillä vaatteiden alkuperästä kuin mitä muualla maailmalla. Suomi on aina ollut ja on edelleen aika eristyksissä kaikesta mutta varsinkin sosiaalinen media tuo meille virikkeitä ihan hullun paljon. Netti luo jatkuvasti painetta olla ostamassa uusia juttuja. Pitäisi olla sitä ja tätä, jotta olisi muodin harjalla.

Pohdin asiaa junamatkan ajan kotiin. Miten minä käyttäydyn? Ostanko vaatteita liikaa vai vaan tarpeeseen?  Jos mieheltäni kysytään asiaa niin hänen mielestään minulla on aivan liikaa vaatteita, kenkiä ja meikkejä. Mutta jos minulta kysytään niin koitan aina löytää ostokselle jokin järkiselitys miksi sen tarvitsen. Ostan vaatteita yleensä aina tarpeeseen mutta toki joskus tulee spontaanista ostettua jotain. Sekin on useimmiten jokin sellainen juttu mistä olen haaveillut pidempään mutta mitä en ole vielä löytänyt täydellistä ja kun se täydellinen osuu kohdalle niin todellakin ostan jos sille vielä on tarvetta. Joskus nimittäin kun kauan odottaa niin tarve on mennyt ohitse tai vaate ei enää tunnukaan niin kivalta kuin mitä muistin.

Myönnän, että minulla on paljon vaatteita mutta sitä mukaan kun ostan uusia niin todennäköisesti myös luovun jostain. Tästäkin oli keskustelua Sugarin illassa, että onko tämäkään tapa oikea ja järkevä. Myönnän, että minusta ei ole minimalistiksi. En todellakaan kestäisi jos minun pitäisi elää muutamalla mekolla kuten bloggaaja Virve. On todella hienoa, että joku pystyy siihen mutta en minä.

 

 

Ostan monesti vaatteita halpisketjuista ja aloinkin miettimään voisinko haastaa itseni olla ostamatta halpisvaatteita ja panostaa esimerkiksi suomalaisen tuottajan tekemään vaatteeseen. Monella heistä on nimittäin upeita vaatteita eli syy ei todellakaan ole siinä etteivätkö nämä vaatteet miellyttäisi minua. Syy miksi en ole ostanut ekologisesti tuotettuja vaatteita on se, että ne ovat kalliita. Koen ettei minulla ole varaa sellaisiin. Vai olisiko?

Olen luvannut itselleni tekeväni muutoksia ostokäyttäytymiseeni. Tästä se alkaa.

  • Voisinko säästää rahaa eli olla ostamatta 2 kk:n ajan ja sen sijaan säästämilläni rahoilla ostaa kestävän kehityksen ideologialla valmistetun vaatteen jonka käyttöikä on todennäköisesti paljon pidempi.
  • Mietin myös miksi en lainaisi juhliin vaatteita vaan ostan aina uuden mekon. Nyt niitä mekkoja on rekillinen käyttämättömänä sillä käytän nimittäin hyvin harvoin mekkoa kahta kertaa enkä varsinkaan kolmatta kertaa. Turussa on liike nimeltä Vaatepuu,  josta saa lainattua vaatteita, kenkiä, laukkuja ja koruja tiettyä summaa vastaan. Mielestäni idea on mitä mahtavin ja aion seuraavia juhlia varten käydä ensin Vaatepuulla katsomassa mitä on tarjolla.
  • Aion harkita ostoja entistä tarkemmin. Jos en viikon sisällä ole kaivannut kyseistä vaatetta niin en varmaan tarvitse sellaista.
  • Uskaltaudun menemään useammin vintage-liikkeisiin.

En osaa sanoa onko oikeaa tai väärää tapaa ostaa vaatteita. 
Se mitä vaatteita ja mistä niitä vaatteita ostaa on se suurin kynnyskysymys.
Tiedän, että tämäkin on hassu ajattelutapa mutta mietin monesti, että hyödyttääkö se mitään jos minä esimerkiksi lopetan vaatteiden ostamisen H&M:lta.  Satoja tuhansia ihmisiä kuitenkin ostaa sieltä ja bisnes jatkuu.  Tätä samaa ajattelutapaa käytän moneen muuhunkin asiaan. En kuitenkaan käyttäydy näin mutta ajatukseni suuntaavat näihin pohdintoihin.
Meillä suomalaisilla on ihan mahtava tapa ottaa kaikesta meidän huolenaiheita. Ihan kuin maailmassa kaikki olisi meidän syytä ja meidän pitää pystyä myös korjaamaan asiat.  Olen oikeasti sitä mieltä, että suomalaisilla on upea mentaliteetti ja toivoisin, että niin moni muukin kansa ottaisi meistä suomalaisista mallia.  Se mitä pystymme tällä mentaliteetillä saavuttamaan jää nähtäväksi mutta sitä kohti pyrimme, että asiat maailmassa muuttuvat ja saamme pitää maapallomme terveenä mahdollisimman pitkään.

Kuvat Mari

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *