Treenipaletin pyöritys

Joo joo tiedän jo mitä ajattelet.  Mahdoton yhtälö. Nimittäin treenata tavoitteellisesti samalla kun käy töissä ja elää ruuhkavuosissa. Näin minäkin ajattelin pitkään kunnes aloin tehdä asialle jotain. Ei se ollutkaan mahdotonta vaan saavutettavissa oleva asia kun tarpeeksi halusi.  Tilanne vaatii toki järjestelyjä mutta nykyään on vaihtoehtoja niin paljon, että lähes kaikki on tehtävissä jos on valmis siihen.

Me valitsimme esimerkiksi kuntokeskuksen sen mukaan missä on kaikkein paras lapsiparkki. Se löytyi Turusta. Leaf areenalla on koko Mehukatti maailma lasten käytössä. Ei mikään hassumpi lapsiparkki, sanoisin.  Kuntosaleja löytyy Leaf Areenasta kaksi ja sen lisäksi siellä on monipuolisesti ryhmäliikuntatunteja. Meiltä salille ajaa 20 minuutissa mikä on vielä järkevä aika. Lapset saavat olla 1,5 h lapsiparkissa ja siinä ajassa ehtii hyvin juosta tunnin matolla. Muu aika meneekin suihkussa käymiseen ja vaatteiden vaihtoon. Lapsiparkki on varattava päivää aikaisemmin joka on ihanteellinen siinä  mielessä, että sinne tulee mentyä koska ei kehtaa enää samana päivänä perua kun on lapsiparkki varattu. Toisaalta huonoa tässä on se, ettei tule lähdettyä ex tempore salille koska silloin ei voi ottaa lapsia mukaan. Lapsiparkin olemassaolo pelastaa kyllä paljon sillä sen ansiosta voidaan lähteä molemmat samaan aikaan treenaamaan. Myönnän, että monesti kun itsellä ei olisi innostusta lähteä niin miehen tsemppaus auttaa ja välillä taas on toisin päin.  Sitten kun juoksumatolle, jumppaan tai salille kun pääsee niin fiilis sieltä nostaa päätään.

Ymmärrän, että kaikilla ei ole varaa tai mahdollisuutta viedä lasta lapsiparkkiin. Näin ole meilläkin esikoisen aikana. Hän ei suostunut todellakaan olemaan lapsiparkissa ja loppujen lopuksi oli todettava, ettei voida käydä samaan aikaan treenaamassa. Pidemmän tauon jälkeen mies jatkoi juoksemista ja itse aloin käymään kaverin kanssa jumpissa ja hieman myöhemmin aloitin itsekin juoksemisen.  Tein myös jonkin verran kotitreenejä ja nythän niitä löytyy YouTubesta, blogeista ja Instasta vaikka kuinka paljon, joten ei tarvitse kuin käyttää hieman mielikuvitusta mistä etsiä sopiva treeni itselleen.

Pitää myös muistaa (myös itse ), että treenien ei aina tarvitse olla pitkiä. Puolen tunnin treeni on parempi kun ei olisi treenannut ollenkaan. Jopa minun on vaikea muistaa tätä asiaa. Olen niin vakiinnuttanut mieleeni, että pitäisi aina treenata vähintään tunnin, mutta se on ihan hölynpölyä. Hyvän olon saa jo paljon lyhyemmällä treenillä ja myös kunnon kohotus mielessä kannattaa muistuttaa itseään, että välillä voi tehdä rauhallisempia treenejä ja myös lyhyempiä. Aina ei voi eikä pidä tehdä treenejä täysillä.

Tammikuun lopusta lähtien eli tästä viikosta lähtien treenien suunnittelu on vaatinut aimo annoksen lisää kekseliäisyyttä sillä aloitin itse Vauhtisammakon juoksukoulussa tammikuun lopussa, joka tarkoittaa sitä, että treenaan porukassa vähintään kolme kertaa viikossa. Olin oikeastaan aika innoissani ryhmätreeneistä. En sen takia, ettei minulla olisi motivaatiota vaan siksi, että on kiva mennä ns. valmiiseen pöytään eikä tarvitse muuta kuin juosta kun joku muu on jo suunnitellut treenit. Se mikä hommasta kuitenkin tekee erilaisen normaaliin verrattuna, että ei treenatakaan miehen kanssa yhdessä vaan molemmat joutuu näkemään itse hieman enemmän vaivaa lähteäkseen treeneihin. Tähän on pakko todeta, että olen yllättynyt miten hyvin meistä kumpainenkin on lähtenyt juoksemaan yksinään. Toki on tehty treenejä yhdessäkin mutta suurin osan treeneistä on joutunut tekemään erikseen toisesta. Olen sitä mieltä, että kun molemmat on innoissaan ja treeni motivaatiota on paljon niin samalla innostamme toinen toisiamme.

Lasten harrastuksia on muutamana päivänä viikossa ja täytyy ottaa taas tavoitteeksi käydä treenaamassa tai tehdä blogijuttuja nämä ajat.  Näin saa käytettyä hyödyksi ns. luppo-ajat. Kuskaamme molemmat lapsia harrastuksiin, joten vaihtelevissa määrin pääsen käyttämään nämä ajat hyödyksi.

Olen kaivanut naftaliinista myös valmentajan tekemän juoksuohjelma, josta en ehtinyt viime syyskuussa tekemään kovin montaa treeniä kun ensin loukkasin lenkillä varpaan ja sitten sairastuin. Koska ohjelma sisältää paljon matalilla sykkeillä tehtävää treeniä niin uskon sen olevan muutenkin tässä kohtaa hyvä asia niin saa kuntoa pikku hiljaa nostettua. Ohjelma sisältää 4 treeniä viikkoon, joista osan saan sisällytettyä Vauhtisammakon treeneihin. Neljä viikkoa juoksuohjelmaa on nyt takana ja fiilis on hyvä. On ollut hyvä tehdä juoksuohjelman mukaan treenejä, jolloin niissä on jotain järkeä eikä vain perus juoksua omalla suosikkivauhdilla ja lempimatkoilla.  Ohjelma haastaa pois mukavuusalueelta ja monipuolistaa juoksulenkkejä.

Juoksun lisäksi on pakko tehdä muutakin, jotta ei olisi niin yksipuolista treenaamista.  Kerran kuntosalijäsenyys on olemassa niin sinne olisi ehdittävä edes 1-2 kertaa viikossa tekemään salille lihaskuntoa, liikkuvuusharjoitteita, venyttelyä ohjatulla tunnilla tai toiminnallista treeniä.  Leaf areenalla on aika hyvin erilaisia ryhmäliikuntatunteja, joita aion hyödyntää kunhan saan lääkäriltä luvan alkaa hyppiä ja nostamaan yli 10 kilon painoja.

Kerran viikossa perjantaisin on koko perheen uintipäivä ja silloin saa peuhata tunnin vedessä niin paljon kuin haluaa.  Itse tykkään uimisesta tosi paljon ja tuntuu lapsetkin tykkäävän kun odottavat aina vain perjantaita. 🙂

Treenien sovittaminen kalenteriin vaatii hieman suunnittelua mutta kaikki on toteutettavissa kun on valmis järjestämään aikaa kaikelle mitä haluaa. Kun treenit lyö kalenteriin valmiiksi niin muut menot voi sopia niiden ympärille. Tällä hetkellä itselle on tärkeintä saada kunto loistavaksi vuoden 2019 aikana, joten pyhitän vapaa-aikani sille. Ja älkää ymmärtäkö väärin en lopeta muuta elämääni mutta haluan priorisoida treenit ykköseksi.  Tavoitteiden eteen on tehtävä töitä eikä niitä kukaan muu tee puolestani, joten on aika herätä talvikoomasta ja alkaa tekemään asioita kunnon kohotus-projektin eteen.

 

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *