Saarikierros Samoksella vuokra-autolla

Auton vuokraus kannattaa jos haluaa nähdä Samoksen saaresta enemmän. Vuokraus on helppoa ja huonommallakin englannilla saa vuokrattua auton. Vuokrasimme auton, ei minkään pienen kuten paikallisilla vaan kunnon on 9 paikkaisen minibussin, jonne meidän kööri mahtui. Kuuden hengen reissu seurue on tästä syystä hankala sillä useimmiten autovuokraamoilla on vain 4-5 hengen pikkuautoja tarjolla. Olisimme toki ottaneet kaksi pikkuautoa jos muuta ei olisi ollut tarjolla mutta onneksi Pythagorionin pääkadun varrella on useita autovuokraamoja joista yhdestä löytyi meille sopiva auto. Sesonki ei ollut siellä vielä täysin startannut ja monessa liikkeessä sanottiin, että myöhemmin heilläkin on tarjolla mutta ei vielä.

Lähdettiin kiertämään saarta vastapäivään ja ensimmäisenä pysähdyimme huoltoasemalle sillä auton saa tyhjällä tankilla ja palautetaan tyhjällä tankilla. Onneksi Kreikassa huoltoaseman työntekijät tulevat tankkaamaan auton, joten ei tarvinnut pohtia miten homma toimii.

Samos

Samoksen kaupunkiin jalkauduimme ensimmäisenä. Kaunis paikka, jossa Pythagorionin tavoin kaupat ja ravintolat löytyy sataman liepeiltä. Samoksesta löytyy ns. vanha kaupunki, mutta siellä emme käyneet. Vanha kaupunki on rinteellä kun taas uudempi kaupungin puoli löytyy juuri sataman ympäriltä. Siellä näkyi olevan selkeästi enemmän baareja, eli jos kaipaa yöelämää, niin täältä sitä löytyy. Väestöön liittyvän huomion teki heti kun Samoksen kaupunkiin lähestyi. Pakolaisia oli siellä paljon ja vasta myöhemmin kuulimme, että siellä on iso pakolaisleiri kaupungin laidalla.

Lyhyen matkan päässä Samoksesta pysähdyimme ”levähdyspaikalle” ihastelemaan maisemia ja ottamaan kuvia. Vesi siellä oli ihan uskomattoman kirkasta.

Vuorille

Aina välillä sitä tekee mitä hassuimpia asioita ja lähdettiin jostain Kokarin kohdalta suunnilleen ajelemaan ylös kohti vuoria. Olin katsovinani Google mapsista, että siitä kulkee tie vuorten yli ja päästään takaisin Pythagorioniin. Ihan ei homma ollutkaan niin yksinkertainen. Tiet Samoksen saarella on käytännössä hyvässä kunnossa mutta ne on KAPEITA. Vuorille mentäessä minibussilla yhä kapenevia teitä, alkoi jännitys tiivistyä Maisemat sitä vastoin vain paranivat mitä ylemmäs mentiin.

Tultiin loppujen lopuksi samaa reittiä alas sillä tie päättyi ylhäällä umpikujaan, jossa ei ollutkaan maailman helpointa kääntää iso auto tiehen nähden järkyttävän kaltevassa kohdassa. Tiet Samoksen saarella on mutkikkaitta ja välillä on sellaisia mutkia, että ihmettelee miten niissä auto edes kääntyy mutta samoja teitä ajelivat bussitkin.

Rannikkotielle päästyämme ajelimme kohti Karlovasia, joka oli suurin kaupunki Samoksen saarella. Löysimme sieltä vähän isomman ruokakaupan, josta ostettiin kunnolla syötävää mukaan hotellille kun kerrankin ei tarvinnut raahata niitä kävellen pitkää matkaa kun oli autossa käytössä. Matkalla Karlovasiin pysähdyimme muutamassa kohdassa ottamaan kuvia ja tankkaamassakin käytiin.

Karlovasista lähdettiin kohti Pythagorionia. Tie kulki upeiden maisemien läpi mutta oli niin kapea, että ei juurikaan pysähdytty matkalla kuin muutaman kerran vessatauolle.

Koska auto oli käytössä seuraavaan aamuun asti ja auton avaimet sai jättää hotellin respaan sitten kun ei enää tarvitse autoa, niin käytettiin aika hyödyksi ja lähdettiin vielä illalla ajelulle. Tällä kertaa lähdettiin käymään ensin Ireossa, joka olikin hyvin pieni paikka eikä juurikaan ollut mitään nähtävää. Matka jatkui siitä pienempiä teitä pitkin Pagondakseen sekä Spathareihin ja lopulta Pyrgokseen, josta käännyttiin hotellille päin samaa reittiä jota olimme päivällä tulleet Karlovasista pois tultaessa.

Kuvassa näkyvä pikku saari on Samiopoula.

Tiet oli paikoitellen niin kapeita, että pelättiin mahtuuko automme kulkemaan niistä. Taloja oli ihan tiessä kiinni ja näkemäesteitä näin ollen mutkikkaassa tiessä hyvinkin paljon. Siitäkin huolimatta oli hienoa kokea Samos muualtakin kuin vain Pythagorionista käsin. Sitä näkee ihan erilaisia asioita taloista, luonnosta ja ihmisistä kun lähtee pois turistipaikoista ja se on juuri auton vuokraamisen paras puoli.

Vielä jäi koko Kerkis vuoren alue näkemättä ja kokematta. Siellä olisi ollut muuten parhaimmat vaellusreititkin mutta retkiä ei järjestetty vielä siihen aikaan vuodesta kun me siellä oltiin huhtikuun lopulla.

Jos olisimme olleet kahdestaan matkalla niin olisimme varmaan käynyt vielä sielläkin mutta lasten kanssa joutuu miettimään tarkemmin, että mihin heidän energiansa riittävät. Tällä kertaa ehdittiin nähdä lähes koko saaren suurimmat paikat ja olen siihen erittäin tyytyväinen. Mitään sellaista ei jäänyt näkemättä paitsi tuo Kerkis, jonka takia haluaisin palata kyseiselle saarelle takaisin. Samoksen saaressa ei ole mitään vikaa mutta ei siitä jäänyt myöskään sellaista vau-fiilistä.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *