Pidennetty viikonloppu Roomassa

Pidettiin kavereille illanistujaiset viime keväänä ja siinä sitten puheenaiheeksi valikoitui jossain kohtaa iltaa matkustaminen. Muutama tunti myöhemmin oli lentoliput varattu neljälle hengelle Roomaan.

Puoli vuotta on mennyt ja Rooman reissusta on viikko sitten palattu. Oli niin huippu reissu kaikin puolin, ja Roomana matkakohteena oli loistava.

Tiesin entuudestaan muutamia Rooman nähtävyyksiä mitkä oli must see-listalla mutta paljon tuli viikonlopun aikana nähtyä sellaisia hienoja paikkoja, joista en ollut kuullutkaan.

Nähtävyydet

Vatikaani

Meille kävi hyvä tuuri Vatikaanin mennessä sillä päästiin ilmaiseksi Vatikaanin museoon, joten kannatti mennä näin ei parhaimmalla lomakaudella. Jonottaakaan ei kauan tarvinnut kun oltiin ajoissa liikenteessä. Vatikaanin museo on kyllä ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Kauneutta ja mahtipontisuutta on silmän kantamattomiin. Lopussa ehkä jopa hieman turtuu siihen kaikkeen loistokkuuteen, joten kuvia kannattaa napsia heti alussa kun vielä on innostunut.

Colosseum oli itselle yksi niistä pakko nähdä livenä paikoista. Jotenkin sitä ei ollut edes osannut aavistaa kuinka isosta rakennuksesta on kyse kunnes sen näki paikan päällä.

Pantheon

Ulkoa rakennus on hyvin mahtipontisen kokoinen ja näköinen mutta sisältä niin kaunis. Alun perin pyhäköksi rakennettu Pantheon toimii nykyään kirkkona.

Equestrian Statue of Vittorio Emanuele

Piazza Venezian reunalta löytyi yhdistyneen Italian ensimmäisen kuninkaan Viktor Emanuel II:n muistoksi rakennettu valtavan kokoinen rakennus. Tasanteelta näkyi kauniisti kaupungin ylle. Rakennuksen hissillä olisi maksua vastaan päässyt vieläkin ylemmäs ihailemaan maisemia mutta hinta oli sen verran kova, että tyydyttiin maisemien katseluun alempana.

Fontana di Trevi

Turistirysistä ehkä pahin oli suihkulähde Fontana di Trevi, jossa oli joka kerta todella paljon turisteja kun siitä ohi käveli. Uskomuksen mukaan se joka Roomassa vierailee ja heittää kolikon lähteeseen, palaa vielä takaisin. Kolikko jäi omalta kohdalta heittämättä liiallisen turistimäärän vuoksi. Maanantaina kun käveltiin suihkulähteen ohi, oli lähteestä vesi tyhjennetty ja ihmeteltiin miksi mutta syykin selvisi. Kolikot kerätään maanantai aamuisin ja viedään hyväntekeväisyyteen.

Espanjalaiset portaat

Kuuluisat Espanlaiset portaat oli tottakai käytävä katsomassa vaikka periaatteessa omaan silmään niissä nyt mitään erikoista ole. Todella liukkaat ne oli, joten varovainen sai olla alastullessa. Portaiden yläpään tasanteella oli baari, jonne meidän oli tarkoitus mennä jossain vaiheessa mutta se sitten unohtui. Sieltä olisi nimittäin ollut upeat maisemat nautiskella lasillinen viiniä.

Piazza del Popolo

Piazza del Popolon vieressä on iso puisto, josta näkyi pitkälle. Puisto oli näin myöhemmin katsottuna yllättävän iso ja hieman jäi harmittamaan ettei kävelty enemmän katsomassa mitä puistossa on.

Circo Massimo

Vanha ravirata osui tiellemme hieman sattumalta kun olimme Colosseumilta kävelemässä pois.

Hotelli

Yövyimme Hotel Sant’Angelossa, josta sain suosituksen Roomassa käyneeltä työkaverilta. Hotelli oli sijainniltaan loistavassa paikassa ja kaikki oli ”kävelymatkan” päässä. Italiaisten hotellit ovat värikkäitä ja yleensä ei niin moderneja, joten kun sillä asenteella mentiin, että hotellissa ei muuta tehdä kuin nukuta, niin ei sillä hotellihuoneen ulkonäöllä nyt niin väliä ole. Aamiainen oli runsas ja hyvä, vaikkakin italiainen kahvi ei ole makuuni yhtään. Positiivinen yllätys oli kuitenkin gluteenittomat sämpylät ja muffinssit. Hotellissa oli tarjolla iltaisin happy hour, jolloin sai pientä syötävää ja mm. punaviiniä ilmaiseksi. Me tallusteltiin kaupungilla useimmiten niin myöhään, että ei ehditty kuin kerran nautiskelemaan näistä hotellin tarjoamista antimista. Hotellissa oli myös todella ystävällinen henkilökunta ja heti kun saavuttiin hotellille ensimmäisenä iltana, niin respan työntekijä halusi näyttää kartalta kaikki hänen suosikkipaikkansa, joka oli mielestäni todella kivasti tehty. Useat paikat ehdittiinkin näkemään 3,5 päivän aikana.

Tykkäsin tosi paljon Roomasta mutta kuten niin moni muukin paikka, niin en sinne välttämättä lähtisi uudestaan. Nähtävyydet tuli kierrettyä läpi ja muutenkin nähtiin kaupunkia hyvin laajasti. Moni sanoi meille, että kannattaa katsoa etukäteen mitä haluaa nähdä, jotta paikan päällä ei tarvitse enää arpoa minne menee. Meille oli koko porukalle aika selvää, että ne perus nähtävyydet (Vatikaani, Colosseum, Espanjalaiset portaat jne.) käymään katsomassa ja joka paikkaan käveltiin, jolloin näki kaupunkia siinä samalla. Kilometrejä kertyi päivän aikana 20-30 kilometriä kun aamiaisen jälkeen lähdettiin heti liikenteeseen ja illan suussa palattiin hotellille. Iltaisin uni tuli hyvinkin helposti.

Minua ehkä hieman ärsyttää sellainen vaatteiden miettiminen matkalla, jotta pääsee kirkkoihin tmv. Varsinkin kun käytännössä ne toimii vähän niin ja näin. Se, että et saa mennä olkaimettomalla topilla kirkkoon mutta jos on naruolkaimet, niin saa mennä. Tottakai olin varustautunut matkalla sellaisiin vaatteisiin, että niinä päivinä kun käydään paikoissa joissa pitää olkapäät ja polvet olla peitettynä, niin puen sellaiset vaatteet mutta kun kaupungilla kävellessä tuli koko ajan vastaan jotain nähtävää. Tästä syystä päädyin ostamaan huivin jonka sai tarvittaessa heitettyä harteille ja mahtui sopivasti laukkuun.

Se, mikä Roomassa yllätti positiivisesti oli gluteenittomien ravintoloiden määrä. Googlen avulla löydettiin hyviä paikkoja ja ruokakin niissä oli maukasta. Tuntui, että monessa ravintolassa oltiin keliakiasta ja gluteenittomuudesta tietoisempia kuin Suomessa. Näin ollen pystyi turvallisin mielin nauttimaan pitsoista ja pastoista.

Lyhyen 3,5 tunnin lentomatkan päässä sijaitseva Rooma oli kaikin puolin positiivinen kokemus.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *