Kehonkoostumusta

Kävin jokunen viikko sitten kehonkoostumusmittauksessa. Kauppakeskus Myllyssä on MediMylly niminen lääkäriasema ja he tarjosivat kehonkoostumusmittausta 5€:lla. Minulla oli muutenkin asiaa Myllyyn joten ajattelinpa hyödyntää kyseisen tarjouksen samalla.   Hoitaja naureskeli mulle ennen vaa’alle astumista, että nyt saadaan todennäköiset parhaimmat tulokset mitä sillä mittarilla oli mitattu. Hahaa! 😀 Mua huvitti moinen kommentti ja jäin vain miettimään millaisia tyyppejä siellä on mahtanut käydä.:D

Tällä kertaa mittaus tehtiin Omronin koneella ja mittaustulokset on kovin suppeat, mutta osviittaa antavia.  Koneen näyttämän painon suhteen olen hieman kriittinen ja mittauksen tekijä oli kanssani aikalailla samaa mieltä. Kone nimittäin näytti painon olevan 71,8 kg vaikka pari tuntia aiemmin kotona vaaka näytti 69,8 kg. Toki olen voinut kerätä nestettä muutamassa tunnissa +, että vaatteet oli päällä ja laitteissakin on tietty eroa.   Rasvaprosentiksi kyseinen kone antoi 31,3 %. Maaliskuussa toisella laitteella mitattuna rasvaprosentti oli 32,5 % ja painoa silloin oli siinä 74 kilon paikkeilla (muistaakseni).  Rasvaprosentti tosin on normaalin viiterajojen sisäpuolella, että siitä pitää olla iloinen.:)

Painoindeksi oli 25,7. Vielä ollaan pikkuisen päällä lievästi ylipainoinen. Miten tuo saattaakin olla niin ärsyttävä luku ja vielä ärsyttävämpi sana  tuo lievästi ylipainoinen?!  Vielä kun muutaman kilon saa pois niin ollaan normaalilukemissa.

Luustolihasprosentti kertoo millaisessa kunnossa kehoni on ja se oli korkea 30,9 %, normaalin viiterajojen ollessa 24,3-30,3%. Luustolihakset ovat ns. poikittaisjuovaisia lihaksia eli niitä jotka saavat aikaan liikettä.  Keskimääräinen luustolihasten osuus aikuisen kokonaispainosta on naisilla noin 28 % ja miehillä noin 37%. Hyvin pyyhkii mulla siis tämänkin arvon osalta.

Kehonkoostumusmittari kertoo myös sisäelin-, eli viskeraalirasvan tason. Tämä on tärkeä tieto, sillä sisäelinrasva on terveydelle haitallista. Sisäelinrasvaksi kutsutaan rasvaa, joka on varastoitunut elimistön ihonalaisen rasvakudoksen sijaan elimien, kuten munuaisten, maksan, haiman ja pernan ympärille. Liiallinen sisäelinrasva näkyy keskivartalolihavuutena. Sisäelinrasva altistaa metaboliselle oireyhtymälle. Metabolinen oireyhtymä on yhdistelmä useista riskitekijöistä, jotka liittyvän elintapasairauksiin kuten aikuisiän diabetekseen sekä sydän- ja verisuonitauteihin. Tutkimusten mukaan joka viides keski-ikäisistä miehistä ja joka kymmenes naisista sairastaa metabolista oireyhtymää Suomessa. Elämäntapamuutoksilla sisäelinrasvan määrää saa vähennettyä, mutta kehonkoostumusmittari on kotikäytössä ainoa laite, jolla saa tarkkaan tietää kuinka paljon sisäelinrasvaa kehossa on. Sisäelinrasvan taso oli mulla 5 ja normaalitaso on 1-9. Hyvä!!

Ihan tyytyväinen olen tuloksiin vaikka rasvaprosentti ja painoindeksi saisi olla matalammat. Siihen tähdätää, että ensi mittauksessa rasvaprosentti olisi alle 30% ja painoindeksi normaalin viitearvojen sisällä. 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *