Raparperikiisseli

Alkukesän ehdottomiin herkkuihin kuuluu raparperi. Meidän pihalta löytyy useampi iso raperperi puska, joista saa helposti napsittua raparperin varsia vaikka mihin herkkuihin. Ohjeita on tullut kerättyä vuosien varrella ja nyt haluankin jakaa muutamia lemppareitani kanssanne.

Vuoden ensimmäinen raparperikiisseli on tehty riisipuuron seuraksi. 

n. 500g raparperia paloiteltuna
2 dl vettä
3/4 dl sokeria ( kannattaa maistaa välillä,että onko sopivan makeaa)
2-3 rkl perunajauhoja

Kuumenna kattilassa raparperinpalat,sookeri ja vesi. Kun raparperinpalat ovat pehmenneet, lisää perunajauho sekoitettuna tilkkaa vettä. Anna kiehua vielä hetken.

Raparperi on muuten hyvä kaliumin lähde ja se sisältää myös C-vitamiinia sekä kalsiumia. Raparperin sisältämä oksaalihappo tosin sitoo kalsiumia, joten raparperin kanssa onkin muistettava samalla syödä tai juoda maitotuotteita kalsiumin saannin turvaamiseksi. Raparperikiisselin kanssa voi esimerkiksi syödä vaniljajäätelöä tai vaikka ihan vain kermavaahtoa.  Vaikka raparperi onkin hyvää niin kaikille sekään hyvyys ei sovi. Oksaalihappo voi pahentaa kihtipotilaan tai niveltulehdusta potevan oireita.

Tiesittekö muuten,että raparperin lehdet ovat myrkyllisiä? Itse tiesin,ettei niitä kuulu syödä mutta en tiennyt niiden olevan niin myrkyllisiä,ettei niitä suositella käytettävän esimerkiksi lautasina kattauksessa. Nehän olisi super kätävät ja ekologiset lautaset mutta harmi vaan kun ei voi käyttää. Voisin kuvitella lasteni ilmeet kun pöydällä olisikin raparperin lehdellä ruokaa. 😀

Mikä on Teidän lempi herkku raparperista tehtynä?

No Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *