Kympin kisa

Eilen illalla klo 22 starttasi Turussa Aurajoen yöjuoksu.  Itseäni jännitti ehkä kisaakin enemmän juosta kyseisenä ajankohtana, nimittäin iltamyöhäsellä, jolloin olen normaalisti ollut jo nukkumassa. En ole yökukkuja, joten mietin ennen kisaa miten saan itseni motivoitua juoksuun ja mistä saada energiaa koitokseen.

Ensinnäkin kisan idea on mahtava sillä aurajoen ympäristö pimeällä on upea kun jokivarsi on kauniisti valaistu. Tällä kertaa kisassa oli mukana noin 600 innokasta juoksijaa, joiden mukana niin ensikertalaisia kuin konkareitakin.  Minulle tämä oli ensimmäinen  10 kilometrin kisa, joten oli syytäkin olla hermostunut. Lyhyt matka takaa sen, että on oikeasti vedettävä täysillä jos meinaa haluta hyvän ajan. Matkan aikana ei kovin paljon voi ihailla maisemia, ottaa kuvia tai muutenkaan himmailla vauhtia.  Nyt on painettava menemään!

Ennen juoksua oli KYLMÄ!

Ehkä eniten ennen kisaa ärsytti odottaminen. Nimittäin se, että tiedät kisan olevan vasta illalla ja voit alkaa valmistautumaan kisaan siinä vaiheessa kun normaalisti pukisin yöpuvun. Toisaalta taas oli koko päivä aikaa ”tankata” eli syödä vähän reippaammin hiilareita. Sain myös päivällä nukuttua lyhyet päikkärit. Kisapaikalle lähdettiin koko perheen voimin, sillä lapset olivat nukkuneet hyvin pitkät päikkärit, joten tiedettiin, ettei niitä saa nukkumaan ennen kymmentä illalla. Kisapaikalta otetut kuvat ovatkin mieheni ottamia ja lainakameralla Canon 7d mark 2:lla otettuja.

Eilen oli kyllä niin mielenkiintoinen sää,ettei muuta voi sanoa. Tuli lunta, vettä, rakeita, ukkosti ja paistoi aurinko. Lähdin kuitenkin perus juoksuvarustuksella kisapaikalle mutta lämmittelyn jälkeen nappasin pitkähihaisen paidan pois takin alta ja hyvä, että otin sillä juostessa oli sopiva varustus. Ei liian kuuma eikä liian kylmä.  Ennen lähtöä lämmiteltiin Vauhtisammakon juoksukoululaisten kanssa ja tehtiin muutamia vetoja. Ajattelin jo vetojen jälkeen, että olen ihan loppu ja ettei juoksusta tule tasan mitään. Juostessa huomasin kuitenkin, että jalat ei tuntuneetkaan enää pökkelöiltä kuten lämmittelyssä vaan ne rullasivatkin ihan kivasti.

10 kilometrin kisassa kierrettiin vitosen lenkki kaksi kertaa. Ensimmäisen kierroksen aikana sain ihan hyvin pidettyä vauhtia yllä, mutta tasaista meno ei ollut koska alkuun oli paljon ohittelua ja hyvän vauhdin hakeminen oli hakusessa.  Sain kuitenkin jossain vaiheessa ihan hyvän vauhdin ja yritin aina etsiä edestä jonkun henkilön ketä seuraan ja jonka vauhdissa yritän pysyä mukana.  Toiselle kierrokselle mentäessä oli hirveä jano, mutta onneksi edessä häämötti vesipiste mistä sain napattua nopeasti mukin ja otettua kulauksen.  Hengityksen tasaaminen  oli taas ihan hemmetin hankalaa mikä ei yllättänyt kun katsoin lopussa keskisykkeen (184). Ihmekös oli raskasta.  Siinä vaiheessa kun tiesin,että on enää kolme kilometriä maaliin oli pistettävä isompi vaihde päälle ja lopun vedinkin tyyliin veren maku suussa. Menin niin kovaa kintuista lähti ja pelkäsin hieman jopa,että tuleeko oksennuts maalissa mutta ei onneksi. Olotila oli kyllä juoksun jälkeen hyvä. Mihinkään ei sattunut eikä ollut enää erityisen huono olokaan kun vauhti pysähtyi. Parasta oli kuitenkin aika, nimittäin 0:53:50. Tein sen! Juoksin 10 kilometriä alle tuntiin mikä oli salainen haaveeni mutta en tiennyt oliko se toteutettavissa.  Ihan mahtava olo jäi kisasta vaikka juoksun aikana manasin, etten ikinä osallistu enää mihinkään lyhyen matkan kisaan.:D

Juoksetteko te mieluummin lyhyitä vai pitkiä matkoja?

No Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *