Mitä Lapissa voi tehdä kesällä?

Laskettelukeskukset mielletään usein talvilomakohteiksi, joissa lasketellaan, lumilautaillaan ja hiihdetään eikä ole syytä unohtaa hengailua after ski-baareissa. Koska itse en laskettele eikä meidän perhe ole kyseistä harrastusta suosinut niin en ole käynyt kuin Ellivuoressa muutaman kerran elämäni aikana kokeilemassa laskettelua. Haluaisin kyllä ehdottomasti opetella lautailemaan ja oppia nauttimaan laskettelusta, mutta tällä kertaa nautittiiin Levillä liikkumisesta kävellen ja juosten.

Levin mäet ovat hyvää treeniä vaikka vain kävelisi ylös ja alas. Pitkät mäet uuvuttavat jalat jo hyvin
lyhyessä ajassa, joten kovin montaa kertaa ei putkeen pysty mäkeä menemään edestakaisin ellei ole super hyvässä kunnossa.  Turussahan olisi Hirvensalon lasketturinne, jonne voisi mennä mäkitreeniä tekemään ja suunnitelmissa se on ollut kunhan saisi vielä toteutettua. Ajettiin myös autolla Levi-tunturin huipulle, josta mies juoksi takaisin hotellille ja kertoi reitin olleen mukava juosta. Muuten olisi voinut mennä mennen tullen vaikka kävellen, mutta Levillä oli ihan hirmuisesti hyttysiä, mistä johtuen ulkona ei hikisenä viihtynyt kovin pitkiä aikoja varsinkin kun lasten vauhti on hidasta.

Saana-tunturille kiipeäminen hitaalla vauhdilla lasten ehdoilla mennen ei tuntunut missään vaikka välillä joutui kuopusta kantamaan kun hänen jaloistaaan loppui puhti. Siinä vaiheessa kun sanottiin, että käännytään ja lähdetään takaisin alas niin lapset lähtivät sellaista kengurun loikkaa laulellen alas, että olisi voinut luulla heidän laskeutuneen helikopterilla tunturin päälle sillä energiaa riitti. Vasta kun päästiin takaisin autolle tunsin jalkojen tärisevän. Ihan hassua koska itse kävely ylös Saanalle eikä alas kävelyään tuntunut miltään, mutta pysähtyessä alkoi kamala tärinä jaloissa. Miehellä sama tunne. Maisemat noilta tuntureilta on älyttömän upeat, joten suosittelen kyllä patikoimaan jos Lappiin menee.

Erilaisia patikointipolkuja Lapissahan on jonkun verrankin, ja Levillä ostettiin kartta jossa oli kaikki polut merkattuina. Ajatus olisi, että ensi kerralla voisi koluta enemmänkin noita polkuja kuin mitä nyt ehti muutamassa päivässä. Saanan ja Haltin alueella polkuja on myös, joista jokainen voi varmasti valita itselleen sopivamman. Itselle iski valtava kuume päästä vielä uudelleen Kilpisjärvelle ja päästä patikoimaan polkuja lisää. Haluaisin Haltille ja vaikka nukkua teltassa ja nauttia luonnosta sekä maisemista.

Pyöräily on myös helppo treenimuoto Lapissa ja pyöräilijöitä näkyikin paljon, oli maantiekiitureita sekä  fatbikeja. Todella monen auton kyydissä oli pyörät, ja onhan se älyttömän nopea tapa nähdä uusi kylä/kaupunki.

Matkan varrella olisi ollut vaikka mitä nähtävyyksiä ja paikkoja joissa olisi ollut kiva pysähtyä mutta tiukan aikataulun takia jäi nämä nyt näkemättä.  Näin kesällä matkatessa on kaikki luonnonihmeet kuten hiiderkirnut yms näkyvissä, joita olisi kiva käydä ihmettelemässä.

Melominen olisi myös houkutellut taikka koskenlasku mutta lasten ollessa mukana reissussa ei sitä voinut oikein toteuttaa kun ei ollut lastenvahtia ja ovat vielä liian pieniä noihin touhuihin.

Hyvinvointimatkailusta on tulossa muuten uusi trendi ja hotellit keskittyvät siihen, että matkailijat saavat kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lomansa aikana.  Erinäiset paikat jo mainostavatkin ns. Hyvinvointimatkoja , joissa on liikuntamahdollisuuksia, erilaisia hoitoja ja spa-osaston herkkuja. Ihmiset tavoittelevat parempaa olotilaa aktiivisesti ja sen saavuttamiseen ollaan valmiita panostamaan niin aikaa kuin rahaakin. Itsensä hemmottelu on etusijalla.  Matkoilta haetaan hyvää oloa fyysisesti kuin psyykkisestikin ja elämyksellisyyttä sekä hyvää oloa haetaan myös lautaselle.

Itse arvostan hyvää ruokaa (kukapa ei) mutta jostain syystä matkoilla tulee helposti mentyä syömään jonnekin vain mistä nyt saa jotain syötävää. Jos haluaisi syödä kunnon gourmeeta niin pitäisi varmaan googlata ennen reissua jo valmiiksi ravintoloita, jotta osoitteen voisi vain näppäillä navigaattoriin.  Useimmiten siinä vaiheessa kun nälkä iskee niin ei todellakaan jaksa etsiä mitään gourmee ravintolaa vaan menee tyyliin lähimpään ravintolaan joka näyttää siedettävältä.  Se mikä jäii harmittamaan reissusa oli poronkäristys. Olisin niin halunnut päästä syömään kunnon lappilaista poronkäristystä ja pottumuussia. Tosin kun yritin lapsille ehdottaa, että etsimään paikka josta saa poronkäristystä niin eivät kuulemma aikoneet syödä sitä eli ehkä ihan hyvä ettei löytynyt ravintolaa jossa olisi ollut sitä tarjolla tai muuten olisi rahat menneet ihan hukkaan.

Kaiken kaikkiaan innostuin reissaamisesta kesällä kotimaassamme. Tekemistä täällä kyllä riittää jos vain on motivaatiota tehdä ja touhuta.  Liian monta lomamatkaa on tullut hengailtua hotellilla juopotellen ja nyt oli mukava tehdä omanlaisensa matka hyvinvointi ensisijalla. Päästiin juoksemaan mäkeä joka oli sekä minun, että mieheni haaveissa kun kerran mennään tuntureille.Vatsat täytiin milloin mistäkin ruuasta mutta hyvän mielen silläkin sai.  Reissusta jäi kaikin puolin hyvä olo ja mieli, ei ehkä täysin levännyt mutta rauhallinen.

Mikä on sun motivaatio lähteä matkalle? Mitä haluat mieluiten tehdä reissatessa? Liikkua vai löhötä vai kumpaakin sopivissa määrin? 🙂

No Comments

  • Jenna

    Ihana Saanatunturi! Olin tuolla viime kesä ja rakastuin kyllä paikkaan <3 Harmi, ettei tänä vuonna ehtinyt Lappiin lainkaan. Mä nimenomaan tykkkään siitä kesällä, laskettelu ei niin oo mun juttu.

    Ja vitsi mitä kuntoilijoita teidän lapset on 😉 Muistan , että matka oli kuitenkin aika rankka.

  • Riikka

    Mä olen huomannut, että olen ihan vahingossa alkanut suosimaan jonkilaisia "hyvinvointimatkoja". Tai siis että Englannin reissuilla puolikas on jo kolme kertaa ollut ohjelmassa ja nyt kesälomallakin yksi syy valita Koli kohteeksi oli se, että siellä on hyvät ulkoilumahdollisuudet (ne mäet oli ihan tappavia!). Syksyllä mennään Madereiralle ja aloin heti miettiä että siellä on varmaan mahtavat patikointireitit. Eli sopivasti treeniä ja lepoa, niin loma on varmasti onnistunut!

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *