A-Ö- Juoksun aakkoset

Koska juokseminen ei ole tosikkojen hommaa niin huumoria on kylvätty! 🙂

Akunkesto sykekellossa on minulle yksi tärkeimmistä kriteereistä kelloa ostaessa. Kellon akun on kestettävä mahdollisimman pitkään, jotta saan suoritukset tallennettua kokonaan.

Biokätkö. Juoksu pistää aineenvaihdunnan liikkeelle ja hätä voi yllättää lenkkeilijän. Varmuudeksi kannattaa pitää vessapaperia mukana lenkeillä.

Compeed-rakkolaastari on kaikkien juoksijoiden kaveri.

Droppi on kantapään ja päkiän välinen korkeusero. Oikean dropin löytäminen juoksukenkiisi auttaa juoksemaan paremmin.  Korkea droppi tarkoittaa enemmän vaimennusta ja tukea. Matala dropilla askellus tapahtuu enemmän päkiällä sillä painopiste siirtyy eteenpäin kun kantapää ei osu maahan yhtä aikaisin.

Etanajaosto edustaa niitä juoksijoita, jotka esimerkiksi ryhmälenkeillä ovat hitaimpia.

Fartlek tarkoittaa nopeusleikittelyä. Fartlek sana tulee ruotsinkielestä. Treeni koostuu intervalleista, joissa tavoite ei ole matkassa vaan ajassa joka juostaan haluttuun vauhtiin.

Gps on juoksukellossa mukava lisä jos tykkää statistiikasta. Gps:n ansiosta kelloon voi lisätä juoksoreittejä, jotka on monesti varsinkin pitkissä polkujuoksukisoissa ihan hyväkin ladata eksymisen varalta.

Hiilihydraattijuomaa voidaan käyttää ”tankkaukseen” ennen pitkää juoksusuoritusta. Tankkausjuoman käytöllä halutaan ladata elimistön energiavarastoja.

Imeytyminen. Varsinkin juoksukisojen aikana on tärkeää, että nesteet ja ravinto imeytyy juostessa.

Jänisjuoksija ei suinkaan viittaa juoksijan juoksutyyliin vaan tarkoittaa juoksukisoissa olevia juoksijoita, joiden päämääräänä on saada juoksijat tiettyyn aikaan maaliin. Maratonkisoissa voi olla esimerkiksi 3:30 h, 4:00 h  ja 4:30 h jäniksiä. Jänikset tunnistaa monesti heissä kiinni olevista ilmapalloista, jotka kohoavat ilmaan. Näin he näkyvät mahdollisimman kauas taakse juostessaan isomman porukan keskellä.

Kilian Jornet on ennen kaikkea todella huippu maastojuoksija mutta myös huippu vuoristohiihtäjä. Hänen Instagram mystorysta löytyy aina rohkeita videoita, jossa seikkaillaan vuoren huipuilla ja juostaan mahtavissa maisemissa.

Lepo kuuluu osana juoksijan harjoitteluun. On hyvä muistaa pitää kunnon lepopäiviä, jotta kroppa saa palautua treeneistä ja ottaa seuraavat treenit paremmin vastaan.

Maraton on 42,195 m pituinen juoksumatka.

Nastat eli nastalliset talvijuoksukengät. Itselläni ei ole ollut vielä tarvetta hankkia nastalenkkareita sillä mikäli on kunnon pääkallokeli niin en lähde lenkille. Tavallisilla lenkkareilla olen pärjännyt tähän asti ihan hyvin lumisilla  ja vähän liukkaillakin keleillä.

Oksentelu kuuluu valitettavasti joskus  juoksijan elämään. Yleensä juoksukisat ovat ne hetkiä, jolloin nesteet ei imeydy ja oksu tulee.

Pitkis eli pitkä lenkki, joka käytännössä tarkoittaa minulle yli 15 kiometrin lenkkejä. Nämä lenkit kestävät minimissään 2 h mutta voivat yltää 6 tuntiin jos oikein pitkälle lenkille innostuu lähtemään. Poluilla aika rientää nopeasti vaikka vauhti olisikin hidasta.

Quadriceps femoris ( nelipäinen reisilihas ). Käytännössä tarkoittaa etureisilihasta, joka jumiutuu helposti mäkijuoksussa.

Raatotaksi. Nuuksio Classic päättyi minun osaltani raatotaksiin eli järjestäjien toimesta kyyditetään pois keskeyttäneet matkan varrelta.

Salomon on merkki, jonka kengistä, vaatteista ja varusteista on tullut minulle tuttuja juoksuharrastuksen myötä. Pidän heidän tuotteiden toimivuudesta ja ukonäöllisesti ne miellyttävät minua.

Telakka. Tämä ei tarkoita veneiden korjauspaikkaa vaan ”sairaslomalla” oloa. Telakalla on silloin kun ei pysty juoksemaan. tai muuten treenaamaan.

Ultramatkoihin lukeutuu kaikki yli maratonin pituiset matkat. Olen itse tykästynyt näihin matkoihin koska ne ovat enemmänkin luonnossa liikuskelua ja fiilistelyä eikä aikaan tuijottamista.

Vk-lenkki. Toisin sanoen vauhtikestävyys-lenkki jossa sykealue on 65-85 % maksimisykkeestä.

Ylikunto on elimistön ylirasitustila, jossa on todennäköisesti treenattua pitkään liian kovaa ilman tärkeitä palautuspäiviä.

Älyllä ja juoksulla ei ole mitään tekemistä keskenään. Juoksu hullujen hommaa!

Överit. Kannattaa treenata maltilla sillä liika treenaaminen altistaa rasitusvammoille.

 

No Comments

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *