Huollatko urheiluvaatteesi oikein?

Perheessä jossa harrastetaan paljon, kerääntyy myös paljon pyykkiä.  Vaikka vanhempien treenit ovat vähentyneet lasten tulon myötä niin lapsien harrastukset ovat tuottaneet lisää urheiluvaatepyykkiä. Meidän taloudessa urheiluvaatteita pestäänkin käytännössä joka päivä.
Olin innoissani päästessäni tekemään yhteistyötä Bio Luvilin kanssa, sillä olen pyöritellyt saman tyyppistä postausta luonnoksissni jo jonkin aikaa. Nyt sain hyvän syyn kaivaa luonnoksen esiin ja paneutua asiaan todenteolla Bio Luvil sport pyykinpesunesteen kanssa. Pyykinpesu on itsessään hirmuisen tylsää puuhaa mutta siihen kannattaa paneutua, jotta saat nauttia vaatteistasi pidempään.

Tässä postauksessa annan sinulle vinkkejä miten saat pidennettyä urheiluvaatteidesi käyttöikää. 

Urheiluvaatteiden huolto ja pesu

Meillä jokaisella on oma tyyli pestä pyykkiä ja kaikki saa varmasti pyykkinsä puhtaaksi. Se mihin kuitenkin kannattaa kiinnittyä huomiota on pesuohjeisiin. Pesemällä vaatteen pesuohjeiden mukaan saat käyttää lempivaatteitasi paljon pidempään. 
Itse olen tarkka urheiluvaatteiden pesussa koska esimerkiksi meillä käytössä olevat Salomonin juoksutakit ovat monen sadan arvoisia ja haluan, että takit pysyvät hyvinä mahdollisimman pitkään. Minulla ei olisi varaa ostaa uutta kuoritakkia joka juoksukisaa varten. Kuoritakin ideana on pitää ihminen lämpimänä huonolla säällä, joten jos takki olisi huollettu väärin, ei siitä olisi mitään hyötyä jos ei se pidä vettä.  
Jokainen on varmasti kokenut sen hajun joka tulee kun urheiluvaatteet ovat unohtuneet treenikassiin hieman pidemmäksi aikaa.  Hiki huonontaa kankaan elastaania, joten siksi kannattaa aina heti laittaa vaatteet pesukoneeseen tai ottaa edes pois treenikassista kuivumaan.

Itse pesen treenivaatteet aina erikseen muista vaatteista koska en halua laittaa juoksussa likaantuneita ja haisevia vaatteita niiden joukkoon. Varsinkin polkujuoksulenkin jälkeen hieman kuraisella säällä treenihousut ja sukat voivat olla todella likaiset, jotka on ensimmäisenä huuhdeltava, jotta ne voi edes laittaa pesukoneeseen. 
Meidän pesukoneeseen voi lisätä valmiiksi aimo ainnoksen pesuainetta ja huuhteluainetta valmiiksi niin, ettei ennen joka pesua travitse lisätä näitä.  Valitsemalla oikean pesuohjelman kone osaa automaattisesti ottaa oikean määrän pesuainetta ja huuhteluainetta. Olen pessyt urheiluvaatteita aina nestemäisellä pyykinpesuaineella koska sitä on helpompi lisätä tuohon meidän pesukoneeseen kuin jauhemaista. Pesukoneessamme on myös oma ohjelma ulkoiluvaatteille mutta olen kokenut helpommaksi käyttää perus pesuohjelmaa joka pesee vaatteet 30 asteessa tai 40 asteessa. 
On olemassa ihan urheiluvaatteille suunnattuja pyykinpesuaineita kuten Bio Luvil sport, joka suunniteltu teknisten vaatteiden pesuun ja siinä on hajuja neutralisoiva koostumus. Itse en ole aiemmin käyttänyt uheiluvaatteille suunnattuja pesuaineita sillä kuten aiemmin kerroin niin pesen kaikki vaatteet samalla pesuaineella jonka olen koneeseen kaatanut.  Voisin toki laittaa pesuaineet joka pesukerralla erikseen mutta kiireissä arjessa menen sieltä mistä aita on matalin.  Bio Luvil sportissa on onneksi kivan raikas tuoksu, joten ei haittaa pestä sillä muitakin vaatteita. 

Vinkit urheiluvaatteiden pesuun

 • Pese urheiluvaatteet pesumerkinnän mukaan. 
 • Elastaania sisältävät vaatteet kestävät vain alhaisia pesulämpötiloja (esimerkiksi kompressiotrikoot).  Kuumat pesulämpötilat kuluttavat ja haalistavat vaatetta.
 • Kuorivaatteet sietävät lämpimämmän pesun, kuivauksen ja jopa silityksen.
 • Pese urheiluvaatteet nestemäisellä pyykinpesuaineella, joka pesee ja huuhtoutuu hyvin myös matalissa lämpötiloissa. 
 • Halutessasi voi käyttää huuhteluainetta raikastamaan vaatteen tuoksua. 
 • En suosittele käyttämään teknisten urheiluvaatteiden kuivaukseen kuivausrumpua, koska teknisten vaatteiden ominaisuudet saattavat kärsiä. Paras tapa kuivata teknisiä vaatteita on antaa niiden kuivua luonnollisesti pyykkitelineessä tmv. 
 • Pese urheiluvaatteet heti käytön jälkeen niin hiki ei pääse pinttymään vaatteisiin.
 • Liota todella kuraiset ja likaiset vaatteet ennen pesukoneeseen laittoa.

Kilpailu

Myös sinulla on mahdollisuus voittaa treenivaatteille hemmottelupaketti! Kerro sinun treenityylistäsi ja suosikki treenivaatteistasi. Voit myös kertoa onko sinulla jotain luotto vaatemerkkiä tai inhokkia. Kaikkien postausta kommentoineiden kesken arvotaan 3 Bio Luvil Sport –tuotepakettia. Kilpailun säännöt löydät tästä.  Arvontaan on aikaa osallistua on 3.10.2017 asti. 

No Comments

 • Eemail

  Meillä pyykkihuolto toimii samalla tavalla, urheiluvaatteet pestään erikseen omana koneellisena, mutta kaikki vaatteet pestään sport-pesuaineella ��
  Hikipyykkiä kertyykin reilusti nelihenkisessä urheilevassa perheessä.
  Itse tykkään käyttää laadukkaita materiaaleja urheillessa, kompressiot ovat suosikkejani.

 • Anonyymi

  Tällä hetkellä harrastan aika paljon kuntoilua ei muodoissa, suosin mukavia, hengittäviä ja napakoita trikoita, t-paidat ovat myös napakoita tai hieman löysiä jos joogassa olen, myös joogahousut

  aiholapp lailanet.fi

 • Elina Mäntynen

  Treenivaatteilta haluan eritoten mukavuutta ja sitä, ettei niitä tarvitse nyppiä jatkuvasti paikoilleen jne. Ulkoiluvaatteissa tärkeää on lämmittävyys ja muu säältä suojaavuus. Parhaat urheiluvaatteet löydän useimmiten Stadiumista.

 • Anonyymi

  Tiukat trikoot ja toppi joskus istuva t-paita. Joogassa rennot joogahousut ovat ne parhaat. Arvostan pyykinpesuaineessa kivaa tuoksua ja hellävaraisuutta. Kiva postaus ja tarpeellinen juuri nyt.
  -Appa-
  maijamummu1@luukku.com

 • Anonyymi

  Tykkään käyttää joustavia trikoohousuja ja -toppeja. Puuvillaiset joogahousut ovat myös kovassa käytössä. Ulkoillessa tykkään syksyisin kerrospukeutua sään mukaan; käytössä on sadetta ja tuulta pitävää takkia tai fleece-pusakkaa. Minulle merkitsee eniten mukavuus ja kestävyys, toki nättiäkin pitää olla. 🙂 Suosikkimerkkiä ei ole, mutta Niken ja Peak&Performancen tyyleistä tykkään usein.
  Maisa
  pienet.suloisuudet@gmail.com

 • Tanja

  Juoksu treeneissä tykkään tiukoista trikoista, kevyempiin harjoituksiin sopivat joogahousut. Tällä hetkellä elämässä on niin paljon tapahtumaa, että treenaillen suosiolla lempeämmin; metsässä samoilua, vesijuoksua, yin-joogaa. Kaikki merkit käyvät minulle, kunhan "hengittävät" ja eivät petä siinä tilanteessa, kun niitä käytetään.
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *