Liikuntaa kiireen keskellä

*Kaupallinen yhteistyö: Actimel*

Motivoituminen tähän aikaan vuodesta on monella hukassa,itsellänikin aina välillä.  Ei ole helppoa saada itsestä irti riittävästi tehoja liikkumiseen. Miksi lähteä lenkillä sateeseen kun on pimeää ja kylmää kun voisi maata sohvalla tv-ohjelmia katsellen?  Rakastan sitä karhuvaihetta joka talvisin verhoaa minut. Olisi ihanaa vain syödä ja nukkua, mutta tiedän, että pidemmällä tähtäimellä tämä ei ole hyväksi. Kun syö hyvin ja liikkuu pysyy mieli paljon virkeämpänä. Aineenvaihdunta toimii ja sokeritasapaino ei heilahtele ylös alas. Synkän syksyn ja talven selviää helpommalla kun pitää itsestään huolta.

Mitä liikunta merkitsee minulle?

Minulle liikunta merkitsee elämäntapaa. Liikunnan ilon kautta saavutan hyvänolontunnetta ja energiaa arjen pyörittämiseen. Treenin jälkeen olo voi tuntua raskaalta ja illalla voi käydä nukkumaan mennessä jopa ylikierroksilla mutta kun unesta saan kiinni niin nukun hyvin. Aamulla herään pirteämpänä eikä jokapaikkaa kolota sängystä noustessa. Huomaan urheilunjälkeiset päivät sujuvan helpommin. Mielialat pysyvät paremmin hallinnassa eikä näin ollen tule myöskään syömisen kanssa ylilyöntejä. Väsyneenä ruuaksi kelpaa lähes mikä vain. Silloin ei kiinnosta ruokien ravintoarvot eikä terveellisyys. Lopen uupuneena haluaa vain saada suuhun äkkiä jotain joka saa mielialan ylös eli jotain energiapitoista. Huonojen ruokatottumusten ja vähäisen liikkumisen seurauksena pöpöt tarttuvat helpommin ja sairastelun kierre alkaa.

Actimelin kampanjan myötä näitä pikkuisia pulloja on löytynyt jääkaapistamme joka päivä.  Kuukauden aikana olen ehtinyt maistella kaikkia makuja ja löytänyt niistä uusia suosikkeja. Ensin mansikka tuntui maistuvan parhaimmalta mutta nyt parhaimmalta on maistunut granaattiomenan makuinen Actimel.  Tykkään myös sen takia näistä, etteivät ne maistu sellaisesta ällömakealta. Actimel mansikkaa saa ilman lisättyä sokeria joka pitää sisällään vain luontaisesti maidossa ja marjoissa esiintyviä sokereita sekä sukraloosia ja asesulfaami K:ta makeutusaineina. Kokonaissokeripitoisuus jääkin tuotteessa näin ollen 3,5 grammaan 100 grammaa kohden mikä on hyvin vähän moneen muuhun tuotteeseen verrattuna.

Arjen haasteita

Kerroin ensimmäisessä postauksessa treenaajan kiireisestä arjesta ja siitä mitä haasteita se on aiheuttanut. Meidän perheen isoin haaste on välipalat kiireisissä aikatauluissa. Niinpä olen nyt ottanut välipaloja mukaan töihin ja miettinyt valmiiksi päivän aikatauluja enkä vain seuraavaa tuntia.  Olen tehnyt seuraavan päivän ruuat valmiiksi ettei tule niitä hetkiä kun kotona ei ole mitään valmista ja sortuu pikaruokapaikkaan. Säännöllinen ruokarytmi on myös otettu käyttöön enkä suostu joustamaan ruoka-ajoista, koska se tietää minun kohdallani aina lipsumista.  Mieliteot kasvavat tuhatkertaisesti ruokavälien pidentyessä.  Minusta tulee hirviö nälkäkiukkuisena ja siitä saa tuta kaikki jotka tielle osuu. Näitä tilanteita pyrin välttämään juurikin syömällä välipaloja. Kun sokerit pysyvät tasaisena tekee ihan eri fiiliksellä  mieli liikkua.  Ja ensinnäkin tekee mieli liikkua. Sitä oikein odottaa hetkeä kun pääsee ulos raikkaaseen ilmaan eikä pieni räntäsadekaan pilaa sitä fiilistä.

Arjen ja liikunnan yhdistäminen koetaan hankalaksi ja pakko todeta, että kyllä se sitä välillä onkin. On viikkoja kun liikunnalle ei tahdo löytyä mitään aikaa mutta olen lopettanut sellaisen asian stressaamisen. Liikun sen mitä pystyn ja ehdin ilman kamalaa stressiä.  Seuraavalla viikolla voi olla tilanne toinen ja aikaa liikkumiseen voi olla tuplasti enemmän.

Keräsin hieman ajatuksia mikä voisi motivoida liikkumiseen ja sitä kautta paremman elämänlaadun saavuttamiseen. Listassa myös vinkkejä miten lisätä lisää liikuntaa arkielämään.

  • Älä aloita huomenna vaan aloita jo tänään.
  • Käytä hyödyksi aikoja kuten lasten harrastusten odotusajat
  • Voisitko kuvitella liikkuvasi aamulla ennen töihin menoa?
  • Työmatkaliikunta on ihan loistavaa jos työmatka sen sallii.
  • Lenkkitreffit heti töiden jälkeen auttaa lähtemään liikkeelle.
  • Syö hyvin, jolloin liikkuminen tulee kuin luonnostaan koska haluaa voida kokonaisvaltaisesti hyvin.
  • Mieti mitä hyötyä saavutat liikkumalla? Olisiko liikunnalla mahdollista välttää diabetes, korkea verenpaine tai tuki-ja liikuntaelinsairauksia?
  • Lähde perheen kanssa ulos temmeltämään. Lasten kanssa touhutessa tulee huomaamatta paljon askelia mittariin.
  • Kotitreenit kotitöiden ohessa.

Ei kannata odottaa vaan tee muutos liikunnallisempaan elämään jo tänään. Nauti liikkumisesta ja tee siitä itsellesi hauskaa ja mieleistä puuhaa. Liiku sellaisella tavalla joka miellyttää sinua. Älä aloita juoksua vain siksi, että muutkin ellei se sinua oikeasti kiinnosta. Liikkumisen pitää tuntua hyvältä eikä väkipakolta. Mottoni ”tää on parasta just nyt” kannattaa pitää mielessä. Mikä on sellaista liikuntaa milloin sinulle tulee tuo lause mieleen? Nämäkin voi vuosien varrella vaihdella mutta aina löytyy varmasti joku juttu mistä tuon fiiliksen saa aikaiseksi.

Sunnuntai terkuin,

Susanna!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *