Terveyskeskus käynti joka ei mennyt putkeen

Minun ei pitänyt kirjoittaa tästä blogiin mutta huomasin asian vaivaavan minua vielä aamullakin, joten on parempi purkaa tunteita niin saan asian pois mielestäni.  Kyse on ihan ajankohtaisestakin aiheesta sillä juuri eilen luin influenssakauden olevan täällä Etelä-Suomessa parhaimmillaan päällä. 
Alkuun pikku pohjustus tästä viikosta. Kuopukselle nousi 38,5 asteen kuume maanantaina aamupäivällä ja mieheni lähti hänen kanssaan kotiin.  Minä jäin kotiin tiistaista alkaen kuopuksen kanssa. Kävin keskiviikko aamuna sairaanhoitajan vastaanotolla  otattamassa itse influenssarokotteen työpaikan vaihdon takia ja samalla pyysin todistuksen lapsen sairastumisesta työnantajalle. Olin puhunut juuri ennen vastaanotolle menemistä pomoni kanssa ja hän lupasi selvittää, käykö sairaanhoitajan kirjoittama todistus vai pitääkö olla kolmannen päivän jälkeen lääkärin todistus.  Pomo palasi asiaan vasta myöhemmin, ja kävi ilmi, että kolmannen päivän jälkeen pitää olla lääkärin todistus. Voin siis olla kolme päivää omalla ilmoituksella tai kolme päivää hoitajan kirjoittamalla todistuksella. Torstai aamulla kuitenkin esikoisella nousi kova 39 asteen kuume ja oli itkuinen niska- sekä otsakivun takia.   
Olen tähän asti ollut hyvin tyytyväinen saamaani palveluun meidän pikkuisen kunnan terveyskeskuksessa mutta tänään koin kyllä sellaisen pohjanoteerauksen. Monen asian voin jotenkin pyyhkäistä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos mutta kun puhutan terveydenhuollosta niin kanssani ei kannata leikkiä. 

Mikä meni vikaan?

Soitin eilen aamulla klo 8.00 terveyskeskuksen ajanvaraukseen varaakseni ajan LÄÄKÄRILLE koska tarvitsin poissaolotodistuksen työnantajalle lapsen sairastumisesta.Kerroin myös, että nämä viikon kuumepiikit ovat toistunet molemmilla lapsilla kuukauden välein joten olisi kiva päästä lääkärille.  Perustelin jo puhelimessa useaan otteeseen hoitajalle, että sairaanhoitajan kirjoittama todistus ei riitä sillä olin ollut jo kolme päivää poissa töistä lapsen sairastumisen takia. Sain näin ollen ajan lääkärille iltapäivään klo 15.20.
Saavuimme hyvissä ajoin terveyskeskukseen. Ilmoittautuessamme sain kuulla lääkärin siirtäneen ajan hoitajalle. Kerroin, että edelleenkään en ota vastaan hoitajan todistusta koska työnantaja vaatii lääkärin kirjoittaman todistuksen. Minulle ei luvattu lääkärin aikaa vaan pyydettiin istuutumaan  niin katsomaan mitä hoitaja sanoo. Lapsi jonka takia tulin vastaanotolle oli todella kipeä enkä olisi häntä todellaakaan raahannut terveyskeskukseen jos olisin tiennyt, että aikamme on siirretty lääkäriltä hoitajalle. Olisin varannut siinä vaiheessa ajan yksityiselle, jossa olisin saanut sen mitä tarvitsen paljon helpommalla.  Hoitaja otti meidät vastaan ja otatti kokeita. Hänkin ihmetteli lääkärin tekemää ajan siirtoa. Lapsellani todettiin b-influessa, jonka takia aika siirrettiin takaisin lääkärille lääkityksen saamiseksi.  Hoitaja totesi, että toivottavasti lääkäri ottaa meidät silti vastaan.  
Lääkärin välinpitämätön asenne otti päähän koko vastaanoton ajan.  Kirjoitettuaan reseptin Tamifluhun, hän kysyi sainko jo sairaanhoitajalta poissaolotodistuksen. Jouduin taas perustelemaan, että miksi tarvitsen lääkärin kirjoittaman todistuksen.  Lääkäri oli sitä mieltä, että työnantajan kuuluisi itse siinä vaiheessa järjestää lääkärin vastaanottokäynnit poissaolojen kirjoittamiseen flunssakautena mikäli vaatii lääkärin kirjoittaman todistuksen poissaolosta. Ymmärrän tämän siinä kohtaa kun kyse olisi minun omasta sairastumisesta ja olisin siinä vaiheessa mennytkin työterveyshuoltoon mutta ei työnantajan järjestämä työterveyshuolto ole velvollinen hoitamaan työntekijöidensä lapsia. Koen myös oudoksi sen, että lääkäri oli tosissaan sitä mieltä, että hoitajan todistus kuuluisi riittää. Mikä lääkäri on määrittämään mikä todistus kenellekin työnantajalle riittää? Eikö se ole jokaisen työnantajan määrittämä asia eikä lääkärin? Mistä ne työntekijät saavat todistukset joiden työnantajat vaativat todistuksen poissaolosta ensimmäisestä päivästä lähtien jos terveyskeskus lääkäri ei sitä suostu kirjoittamaan? 
Olen toiminut itse monessa terveyskeskuksessa hoitajana enkä ole kokenut moista toimintaa ikinä missään. Kukaan lääkäri ei ole koskaan siirtänyt aikoja hoitajalle ja tämänkin olisin voinut jotenkin sietää jos siitä olisi minulle soitettu ja ilmoitettu. Näin olisin itse voinut tehdä päätöksen siitä tulemmeko vastaanotolle vai ei. Se, että lääkäri ei ollut tehnyt elettäkään ilmoittaakseen asiasta hoitajalle joka olisi voinut siitä ilmoittaa minulle tai olisi itse voinut soittaa ja kysyä käykö hoitajan käynti,  oli VÄÄRIN.  
En ymmärtänyt lääkärin asennetta ollenkaan. Sairaslomien kirjoitus valitettavasti kuuluu heidän työnkuvaansa vaikka se ei varmastikaan ole niitä mielenkiintoisimpia tehtäviä työpäivässä.  Olisin voinut ymmärtää tämän lääkärin ärtymyksen jos olisin soittanut terveyskeskuksee kahden aikaa päivällä ja vaatinut aikaa lääkärille poissaolotodistuksen kirjoittamista varten mutta kun nimenomaan soitin silloin kun ajanvaraus alkaa niin mielestäni lääkärin ei kuulu siirtää aikoja pois omalta listaltaan. Olisihan minulla voinut olla muutakin asiaa lääkärille mitä en ehkä olisi halunnut kertoa aikaa varatessa mutta josta olisin halunnut keskustella lääkärin kanssa. 
Se, että saan lapsen kuntoon on minulle tietenkin tärkeintä. En kuitenkaan koe tulleeni oikein kohdelluksi jos aikoja siirretään ja joudun pompoteltavaksi yli 39 asteen kuumeessa olevan lapsen kanssa.  Puhkun raivoa, ehkä ihan turhaan jonkun mielestä mutta minä koin lääkärin toimineen väärin.  Terveyskeskukseen laitoin myös palautetta ja jatkossa mikäli minulle ehdotetaan aikaa kyseiselle lääkärille niin otan mieluummin vaikka pikavipin (jos taloudellinen tilanne ei muuten anna myöden) ja menen yksityiselle.  
Tämän postauksen johdattelemana haluaisinkin kysyä teiltä, että kuinka monen työnantaja hyväksyy sairaanhoitajan kirjoittaman poissaolotodistuksen lapsen sairastumisesta kolmannen päivän jälkeen? Entä te joiden työnantaja haluaa todistuksen ensimmäisestä päivästä lähtien. Oletteko kokeneet todistusten hakemisen hankalana? 
                                                                                                                                                                 Kuva Mari

No Comments

 • Susanna Kajala

  Kiitos kaikille kommenteista. Terveyskeskuksessa vedottiin jälleen lääkärien ja hoitajien väsymiseen näin flunssakauden alkaessa. Just, ihan kuin muiden alojen ihmiset eivät olisi väsyneitä esim urakkatyössä olevat tai joulusesongin aikaan aika moni myyjä voisi vedot huonoon palveluun vain olemalla väsynyt. Ihan ei mene läpi minulle tämä ylilääkärin antama vastaus mutta näillä mennään. Jatkossa tiedän miten toimia.

 • Anonyymi

  3 päivää voi olla pois omalla ilmoituksella lapsen sairauden vuoksi. Neljäs päivä palkaton. Sen jälkeen ei ole oikeutta olla pois töistä, koska nuo kolme + 1 päivää ovat tilapäiset vapaat lapsen sairastumisesta johtuvan hoidon järjestämistä varten. Eli käytännössä jos olet kipeän lapsen vuoksi pois töistä, niin se vapaa on tarkoitettu hoidon järjestämistä varten. Jos lapsi on kipeä vielä tuon neljän päivän jälkeen, niin sinun pitää mennä töihin ja järjestää kotiin lapselle hoitaja. Näin siis KVTES:n mukaan. Toki työnantajat yleensä joustavat aika hyvin, jos lapsi on esim. sairaalahoidossa niin onnistuu usein palkattomien vapaiden käyttäminen, lomapäivien käyttäminen tai pankkivapaiden käyttäminen tuon neljän päivän jälkeen..

 • Anonyymi

  Voin olla ns.työnantajan luvalla pois 1-5päivää, lapsen sairastaessa yleensä max 4päivää pois töistä, mitään todistuksia ei siis tarvita. Olen siis hoitoalalla, kirjoitan itsekin sairauspoissaolotodistuksia. Lapsen sairastaessa max 4päivän ajalle, sen jälkeen todistuksen saa tarvittaessa lääkäriltä
  Ä

 • Anonyymi

  1-3 päivää saa olla pois omalla ilmoituksella esimiehelle (esimiehellä toki aina mahdollisuus vaatia lääkärintodistusta ilmoitusvaiheessa) ja sen jälkeen tulee olla lääkärintodistus. Ja nimenomaan käytäntö juuri noin, kuten sinäkin olet tehnyt, eli jos kyseessä oma sairaus käytän työterveyshuoltoa, mutta jos on kyse lapsen sairaudesta käännyn kunnallisen puolelle, jonne mentävä kipeän lapsen kanssa. Työterveyshuolto ei ota vastaan työntekijän lasta vaikka kyseessä olisikin vanhemmalle kirjoitettava todistus sillä onhan lääkärin todennettava lapsen sairaus. Meillä ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa lääkärintodistusten kanssa niinä harvoina kertoina, kun on tarvetta ollut.

 • Anonyymi

  Kolme päivää saan olla poissa omalla ilmoituksella, jonka jälkeen tarvitsee lääkärin todistuksen. Hoitajahan ei edes saa kirjoittaa kuin sen kolme päivää saikkua, joka on tuossa vaiheessa jo käytetty omalla ilmoituksella. Tosi törkeetä käytöstä lääkäriltä, olitte kuitenkin jo siinä vastaanotolla niin oisko ollu iso vaiva vaan mukisematta hänen kirjoittaa se todistus…

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *