5 x flunssakauden karkoittajat

  

Flunssakausi on täällä taas. Meidän perheessä lähes kaikki köhii ja niiskuttaa. Itsellä lähti ääni jo viime viikonloppuna ja kurkku on ollut kipeänä hetkittäin. Mulla ei ole ikinä ennen lähtenyt ääni, joten on ollut hassu tunne pihistä ja yrittää saada sanotuksi asioita. Mitään kunnon räkätautia ei kuitenkaan ole iskenyt vaan lähinnä sellainen kurkkua ja ääntä ärsyttävä.  Toivon mukaan olo alkaa pikkuhiljaa helpottumaan.

 

Yhteistyön merkeissä FitLinen kanssa kokosin 5 tärkeintä asiaa, joilla pyrkiä välttämään flunssa. Teot lähtee ihan perus asioista liikkeelle ja näitä varmasti noudatetaankin suurimman osan ajasta, mutta kun tulee se lipsahdus, niin asiat unohdetaan.

Esimerkiksi lähden viettämään iltaa kavereiden kanssa baariin. Yleisissä tiloissa kuten baareissa hygienia ei ole parasta mahdollista ja moni sinnekin menee puolikuntoisena köhimään, joten on taattua, että jonkun pöpön vien mukanani kotiin. Otan ennen taksiin menoa pitsan mukaan ja aamulla heikon kunnon takia ei tee mieli syödä mitään järkevää, joten syön pitsan lopun. Nukuin huonosti muutaman tunnin yöunet. Lapset herättivät aikaisin mutta saatan saada otettua päikkärit myöhemmin. Normaalisti otan aamuisin vitamiinit mutta nyt ei tee mieli. Ei tee myöskään yhtään mieli mennä ulos kävelylle vaan menen mieluummin sohvalle, jossa vietän koko loppu päivän käymättä kertaakaan pihalla.

Tämä on hyvä esimerkki siitä miten helposti pöpöt iskevät meihin. Kuinka moni on sairastunut hauskan baari-illan jälkeen? Tai ulkomaanmatkan jälkeen? Voisi sanoa, että perusterveenä ihmisenä kun nämä viisi asiaa pitää kunnossa niin pystyt välttämään suurimman osan flunssakauden pöpöistä.

Vinkit miten välttää flunssa

Käsihygienia
Saan useimmiten flunssan lapsilta mutta tällä kertaa sairastuin itse ensin ja vasta sitten alkoi lapsilla oireilu. Varsinkin lapsiperheissä mutta muutenkin olisi hyvä käyttää käsidesiä ja pitää huolta käsihygieniasta.

Uni
Olen tällä hetkellä varmasti hyvä saalis kaikille bakteereille ja viruksille, kun syön vahvoja kipulääkkeitä, vietän suurimman osan ajasta kotona ja nukut yöt surkeasti. Vastustuskyky laskee mielestäni jo muutaman huonosti nukutun yön jälkeen ja monesti silloin tullaankin kipeäksi. On siis tärkeää nukkua tarpeeksi, jos ei mieli tulla kipeäksi.

Ravinto
Tässä tämän hetkinen kompastuskiveni. Olen syönyt huonosti, koska ruoka ei ole maistunut. En ole jaksanut välittää onko ruokani ollut monipuolista ja terveellistä. Ravinto on asia, johon pystytään vaikuttamaan itse ja, jolla saadaan pidettyä vastuskykyä yllä edes jollain tasolla. Ravintoon kannattaa mieluummin panostaa kuin pihistää.

Yleiskunto
Pöpöt tykkäävät huonokuntoisista ja ovat valmiita iskemään heti kun tulee esimerkiksi liikunnasta taukoa. Neljään viikkoon en ole liikkunut yhtään, joten arvattavissa oli, että jossain kohtaa sairastun myös flunssaan. On kyllä tärkeää pitää yleiskuntoa yllä vaikka ei muuten treenaisi tai harrastaisi liikuntaa. Peruskunnon ylläpitäminen on jo hyvä saavutus.

Vitamiinit
Syön itse vitamiineja purkista ja meillä onkin keittiön kaapissa useita purkkeja. Jos tietää olevansa huono syömään monipuolisesti niin, että saisi edes suurimman osan vitamiineista ruoasta niin suosittelen ostamana vitamiineja. On pienempi paha ostaa vitamiineja kuin sairastella useasti

 

Haluan pysyä kunnossa koska jokainen treenitauko on mahdollinen hetki sairastua. Yleensä treenitauon saa aikaan tapaturmasta saatu vamma, rasitusvamma tai perussairauteen liittyvä ongelma, jolloin on myös mahdollisuus saada vielä flunssa kaupan päälle. Siksi minä syön vitamiineja ja hivenaineita ja pyrin sen lisäksi syömään terveellisesti ja monipuolisesti. Ne eivät korvaa toinen toisiaan vaan ennemminkin täydentävät. Mainitsin, että käytän vitamiineja ja seuraavaksi ajattelinkin käydä läpi mitä kaikkia vitamiineja otan.

B- ja C-vitamiini
FitLine Activize on ollut minulla käytössä koko ajan ja se on hyvä tuote syystä, että se sisältää B- ja C- vitamiineja, jotka auttava flunssan estämiseen, mutta myös selättämiseen. Ne edistävät normaalia energia-aineenvaihduntaa sekä auttavat vähentämään väsymystä ja uupumusta. Jos on huono ottamaan pillereitä, niin FitLine Activize on hyvä vaihtoehto, sillä jauhe sekoitetaan veteen ja juodaan sellaisena.

D-vitamiini
Minulla todettiin alhainen d-vitamiinipitoisuus, joten sen takia minun on ollut vähän pakkokin syödä sitä. Syksyn ja pimeän ajan tultua varmasti moni muukin aloittaa taas D-vitamiinin käytön. Minäkin söin sitä aiemmin niin, että pidin vain kesällä taukoa mutta nyt olen syönyt koko ajan.

Ihanaa viikkoa sulle!

No Comments

  • Susanna

    Joo sinkkiä tulee syötyä koko ajan ja sitä kannattaa ehdottomasti syödä varsinkin ennaltaehkäisevästi mutta myös flunssan tultua.

  • Jenna

    Lisäksi kunnon annos sinkkiä auttaa, se edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Mutta tosiaan, eihän mikään vitamiini tai kivennäisaine sitä flunssaa jossain tapauksissa estä, ennemminkin vähentää sairaanaolo aikaa 🙂

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *