Kirjavinkki: Karo Hämäläinen- Miksi juoksen?

*Kirja saatu *

Karo Hämäläisen nimi on tullut minulle tutuksi Facebookin juoksuaiheisissa ryhmissä ja heti kun kuulin hänen kirjoittaneen kirjan juoksusta, oli se saatava. Harmitti suuresti, että minulla ei ollut mahdollista osallistua hänen kirjansa julkkareihin, jotka vietettiin missäs muuallakaan kuin juoksun parissa Esport Arenalla. Sain kuitenkin kirjan itselleni ja sen pariin oli päästävä heti.

Luin vuorokauden sisällä Karo Hämäläisen Miksi juoksen?- kirjan, kokonaan. Aloitin aamulla lukemalla muutamia sivuja. Kävelin kotona lounas aikaan kirja kädessä ja lämmitin ruokaa. Iltapäivään mennessä olin lukenut yli puolet. Esikoisen ollessa englannin kielikylvyssä luin autossa tunnin verran ja pääsin lähes loppuun. Iltapalan aikana luin loput sivut. Häkellyin miten näin oli päässyt käymään. En muista milloin olisin viimeksi lukenut jonkun niin mukaansa tempaavan kirjan, että olisin lukenut sen päivässä. Lähiaikoina olen lukenut paljon, mutta siltikään mikään kirjoista ei ole vetänyt minua mukaansa näin kovin. Jäin suorastaan koukkuun juoksusta kertovaan tekstiin.

Juoksu ei tyhjene yhteen lauseeseen, sillä juoksu ei ole yksi vaan monta. Juoksu on innostus ja lamaannus.  Se on kipu ja nautinto, hulluus ja nerous. Juoksu on ääripää ja kaikkea ääripäiden välillä – Karo Hämäläinen

Jokainen juoksija aloittaa harrastuksen nollasta, ihan niin kuin kirjan kirjoittanut Karo tai minä.  Karon juoksuinnostus sai alkunsa kirjailijoiden lenkkisaunasta. Alkuun hän harjoitteli muilta salaa ja osallistui lenkeille vasta kun oli saavuttanut haluamansa juoksukunnon, jolla pysyisi muiden tahdissa mukana. Innostuksen kasvaessa hän juoksi useita maratoneja ja ultrajuoksukisoja.  Helppoa ei tie ultrajuoksijaksi ole ollut. Vastoinkäymisiä tulee kaikille jossakin vaiheessa elämää. Myöskään Karo ei ole välttynyt vastoinkäymisiltä.

Karo Hämäläinen on saanut puettua niin monet asiat sanoiksi, joita itse olen lähinnä pyöritellyt jossain mieleni sopukoissa. Minusta on mielettömän kiinnostavaa lukea niin sanottuja kisarapsoja ja varsinkin kun kyse on ultramatkoista. Ne tunteiden vaihtelut ja olotilat pystyy lähes aistimaan vaikka ei ole ollut samalla reissulla.  Samoja fiiliksiä olen käynyt läpi itsekin ultramatkoja juostessa. Välillä on itkettänyt, välillä naurattanut ja välillä on ottanut niin paljon päähän, että tekisi mieli lopettaa matka kesken. Nämäkin on asioita, joihin on varauduttava ultrakisaan lähtiessä ja on hyvä tiedostaa etukäteen, että tunteet tulevat heittelemään laidasta laitaan ja se on normaalia.

Tämä oli heittämällä yksi parhaimmista juoksuun liittyvistä kirjoista olen lukenut. Suosittelen siis lukemaan kirjan jos vähänkin juokseminen on lähellä sydäntä. Ei tarvitse olla kiinnostunut ultramatkoista, jotta jaksaisi lukea kirjan alusta loppuun. Riittää kun on kiinnostunut juoksusta.  

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *