Terveenä kohti uutta treenikautta

Viime vuosi opetti sen, että terveyttä ei pidä pitää itsestäänselvyytenä.  Mitä vaan voi tapahtua joka horjuttaa koko lopun treenikauden ja vie liikunnan jokapäiväisestä arjesta. On oltava onnellinen jokaisesta kerrasta kun pääsee treenaamaan ja ylipäätään siitä, että on terve. 

Saan todellakin olla kiitollinen Suomen hyvälle terveydenhuoltosysteemille, että pääsin niinkin nopeasti leikkaukseen eikä tarvinnut odottaa vuoden verran kuten niin moni on joutunut. Tuntuu karmivalta, että olisin voinut hyvin joutua olemaan töistä pois vuoden verran, syödä vahvoja lääkkeitä vielä pidempään ja joutua luopumaan rakkaasta harrastuksesta. Olen joka ikinen päivä kiitollinen niille lääkäreille joiden kanssa kävin läpi tämän episodin. He edes auttoivat, että pääsin leikkaukseen ja sain normaalin elämäni takaisin.

Kaksi viikkoa sitten olin leikkauksen jälkeisessä kontrollissa TYKS:ssä ja tapasin minut leikanneen neurokirurgin jälleen. Ennen kirurgin tapaamista kävin röntgenkuvilla ja kirurgin mukaan kuvissa kaikki näytti siltä miltä pitääkin ja antoi luvan jatkaa juoksua sekä saan alkaa treenaamaan myös painojen parissa. Leikkauksen jälkeen jouduin ensinnäkin odottamaan kuukauden verran ennen kuin sain aloittaa juoksun ja sen jälkeen sain varovasti alkaa tekemään lihaskuntoharjoitteita max 10 kilon painolla.  Olin todella iloinen tiedosta, että kaikki oli hyvin sillä pelkäsin kuitenkin pahinta vaikka sisimmässäni tiesin, ettei niskassa voi olla mikään rikki koska minulla ei ollut mitään oireita.  Kaikki oli näin ollen loistavasti pullistuman osalta hoidettu ja toivotaan vaan, ettei niitä tule ikinä uusia.


Sen lisäksi, että sain terveen paperit pullistumasta niin kävin omalla kustannuksella otattamassa liudan verikokeita Synlabissa. Halusin nyt varmistaa, että olen kaikin puolin terve ja, että treenaaminen ja treenien lisääminen olisi turvallista tässä kohtaa enkä tekisi hallaa terveydelleni.  Synlabilla on valmiina laboratoriopaketteja, joista valitsin liikkujan tutkimuspaketin koska siinä oli suurin osa sellaisia kokeita jotka halusin muutenkin otattaa.   Sen lisäksi, että paketissa oli ne jotka halusin otattaa niin siinä oli mukana hyvin kiinnostavia kokeita, joita minusta ei ole varmaan koskaan mitattu kuten kreatiinikinaasi joka kertoo lihasten kunnosta sekä kreatiniini + eGFR jonka perusteella saadaan tietoa munuaisten toiminnasta.   Liikkujan tutkimuspaketin lisäksi otatin kilpirauhaskokeet koska niitä ei ole kontrolloitu vähään aikaan.  Yllätykseksi kaikki otetut arvot olivat hyvällä mallilla ja eniten kiinnostamani ferritiini oli myös noussut kivasti arvoon 85,6.

Näin ollen ei ole mitään syytä huoleen treenien suhteen sillä lääketieteellisesti ei ole mitään mikä haittaisi treenaamista normaalisti.  Juoksukilometrejä on tarkoitus alkaa nostamaan sillä toukokuussa tavoitteena on juosta Karhunkierroksella 80 kilometrin matka ja se vaatii jo hieman enemmän harjoittelua alle kuin maraton matka. Pallaksen kisassa 2017 jalkani hyytyivät täysin viimeisen 15 kilometrin aikana joka olisi ollut hiekkatietä ja ns. helppoa juostavaa mutta reiteni olivat poissa pelistä. Niillä ei kerta kaikkiaan pystynyt juoksemaan yhtään askelta.  Tämä oli minulle hyvä opetus siitä, että mäkitreeniä on tehtävä lisää ja reisiin saatava lisää poweria.  En halua toistamiseen hyytyä loppumetreillä. Tosin Karhunkierroksella lopussa on reitin pahimmat ylämäet, joten olisi syytä jaksaa kivuta ne ylös, jos haluaa maaliin asti päästä. Tekemistä siis riittää eikä paljon olisi aikaa maata laakereilla mutta tällä hetkellä kurkkukipu on löytänyt tiensä luokseni ja kaiketi flunssa on pukkaamassa päälle, joten tämä viikko menee lepäillessä.

Odotan niin paljon, että illat on pidempään valoisia niin pääsee tekemään ulkonakin vähän pidempiä lenkkejä.  Olen nyt käynyt juoksumatolla tammikuusta lähtien mutta tunti on maksimiaika jonka siellä ehtii juoksemaan kun lapset ovat sen aikaa salin lapsiparkissa, jossa hoitoaika on 1,5 h.  Vaikka olen saanut totutettua itseni juoksumatolla juoksuun  niin ei mikään voita juoksentelua poluilla ulkoilmassa. On siinä vaan niin paljon enemmän plussia kuin miinuksia.

Katse kohti kevättä, lämpimimpiä kelejä ja valoisampia päiviä.  🙂

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *