Keittiöremontti

Keittiö on huoneistamme eniten ulkoasuaan muuttanut huone. Vuoden 2011 jälkeen huonetta on remontoitu ties kuinka monta kertaa ja jokaisella remontilla on saatu hyvä lopputulos, mutta aina pongahtaa uusia ideoita. Niin kävi tälläkin kertaa.

Kaikki lähti oikeastaan liikkeelle siitä, kun vaihdettiin olohuone ja ruokahuone päittäin. Ruokahuone on ollut keittiön viereisessä huoneessa ehkä koko talon pimeimmässä huoneessa, kun taas olohuone on ollut todella valoisassa huoneessa, jossa tv:n katselun kannalta liiallinen valo on ollut ongelmallinen. Hetken mielijohteesta huonekalut siirtyivät huoneesta toiseen ja ajateltiin, että tästähän tuli tosi hyvä. Serkulta saatu todella painava piano sai kunniapaikan ruokailuhuoneesta, johon se sopii täydellisesti. Sen siirtäminen paikasta toiseen on kyllä niin kovan työn takana, mutta oi vitsit miten ihanaa on omistaa kauan haaveilemani piano. <3

Hetken aikaa ehdittiin nauttia siististä asunnosta. Sitten mieheni totesi, että mihin me oikeastaan tarvitaan keittiössä olevaa ovea, joka johtaa olohuoneeseen. Totesin, ettei mihinkään ja niin ovi lähti säilöön. Yön yli nukuttiin ja seuraavana aamuna kahvia juodessa molemmat pohdimme ääneen, että pitäisikö sittenkin vielä isontaa oviaukkoa, kun osa seinästä on hirttä ja osa seinästä on ollut levyllä peitetty, koska alla on ollut lautaseinä. Niin alkoi purkuhommat ja levy sekä laudat saivat häädön. Hirsiseinästäkin sahasimme vielä pienen pätkän pois, jotta kokonaisuudesta saatiin hyvä.

Nyt keittiöstä näkee hienosti olohuoneeseen ja myös aiemmin pimeään huoneeseen tulvii valoa. Joka aamu herään onnellisena juomaan kahvia ja ihailemaan aikaansaannostamme, joka on oikeasti vasta ihan alkuvaiheessa. Tykkään vain niin paljon, kun tila on enemmänkin yhtä isoa avointa tilaa eikä kaksi erillistä koppia.

Samalla kun seinää purettiin, pohdittiin, että puretaan samalla levyt, jotka olleet katossa. Sellaista samaa levyä löytyy tämän asunnon jokaisesta vanhasta huoneesta eikä tykätä niistä. Ei lähdetty niitä silloin oston yhteydessä remppaamaan, koska ne olivat kuitenkin ihan siistit ja valkoisella kattomaalilla sai freesittyä. Mutta nyt niiden oli aika lähteä keittiöstä. Alla on sormipaneeli, jollaista löytyy todennäköisesti kaikista huoneista, joissa tuota levyä on. Eli huone kerrallaan tullaan poistamaan kaikista levyt, että sormipaneeli saadaan esille, mutta ensin keittiö on saatava valmiiksi.

Katto oli alkuun järkyttävän värinen. Muutaman päivän, kun sitä vihertävän sävystä kattoa katseli, niin oli taivaallista katon saadessa valkoisen maalikerroksen päälle. Ei oltu täysin varmoja saako katosta siistiä, koska vuosien varrella on elämä jättänyt jälkensä ja siinä oli paljon paikattavaa. Parin maalikerroksen jälkeen katto on kuitenkin jo mun mielestä todella paljon siistimpi.

Kun purkumoodiin päästiin, niin samalla keittiön puuhellan yläpuolelta poistettiin laasti, josta seinänpurku vaiheessa jo putosi osa. Tulee hienompi lopputulos, kun saa tehtyä koko seinän kunnolla. Hieman poltteli ottaa tiiliseinän esiin, mutta olisi ollut niin iso homma, että skipattiin se ajatus. Isäni on muurari ja kävi tekemässä uuni seinän kuntoon. Muiden huoneiden takkaseinät on antiikkilaastilla laitettu ja sitä valittiin nyt myös keittiöön.

Keittiökalusteiden siirto ikkunaseinälle on ollut pohdinnassa jo jonkun aikaa ja kerran remontti lähti jo ihan lapasesta, niin siirretään nekin nyt sitten samalla. Silloin kun me ostettiin tämä talo, niin täällähän ei ollut edes kunnon keittiötä vaan 2 kaappia jossa oli tiskiallas samassa yhteydessä. Jääkaappi ja uuni/hella yhdistelmä jököttivät vierekkäin puuhellan vieressä. Ensitöikseen tuolloin vuonna 2011 tehtiin keittiö. Silloin ajatus keittiöstä huoneen pitkällä seinällä tuntui loogiselta, jotta saa paljon kaappitilaa mutta säilyy avaruus tupakeittiössä. Sittemmin on rakennettu saareke, kun todettiin pirttipöydän ja penkkien olevan liian massiivisia. Saareke toi lisää laskutasoa mutta myös istumatilaa. Koska saimme samoihin aikoihin ruokailuhuoneen valmiiksi, niin keittiön pöytä tuntui myös siksi turhalta. Koronan myötä kotona tuli vietettyä enemmän aikaa ja vaihdoin saarekkeen toisin päin. Halusin nähdä ikkunasta ulos, kun juon aamukahvia enkä istua vinottain, jotta näen ulos. Se toi keittiöön jo uutta ilmettä ja vahvisti vain sitä ajatusta, että keittiön kuuluu olla ikkunaseinällä.

Tuolta keittiö näyttää siis nyt remontin keskellä mutta siitä saa osviittaa missä keittiö on nyt ja mihin se on tarkoitus siirtää.

Lattia vaatii myös uuden maalikerroksen taas päälleen. Puulattia ja koirat ei ole se paras yhdistelmä ja siksi osan lattioista olemme päällystäneet laminaatilla, jotta vanha puulattia säilyy paremmin ja se voidaan ottaa myöhemmin esiin, kun ei ole enää sellaisia lemmikkejä, jotka kuluttavat lattian maalipinnan joka vuosi pois.

Myös osa kodinkoneista menee vaihtoon, sillä ne on parhaat päivänsä nähneet. Me ostettiin 2011, kun muutettiin tänne paketti, jossa oli kaikki kodinkoneet. Niistä on ehjiä enää uuni ja jääkaappipakastin, sekin pakastimen osalta. Jääkaappi puoli ei enää pysy tarpeeksi kylmänä ja siksi meillä on ollut toinen jääkaappi käytössä jo jonkin aikaa. Nyt ostetaan integroitava jääkaappipakastin ja pieni käytössä ollut jääkaappi siirtyy työhuoneeseen. Saa sinne sitten vähän juomia kylmään.

Hirsiseinää otettiin enemmän esiin ja mieheni on ne hionut hieman, jotta väritys hirressä olisi suhteellisen sama kaikissa hirsiseinissä. Sama on tehty kaikille talon hirsiseinille ja ne on pysynyt hienoina. Loput seinät maalataan valkoisella, jotka jää näkyviin.

Olen haaveillut jo useamman vuoden ruokakomerosta ja kun kerran remontin makuun päästiin, niin purettiin tila, jossa alun perin oli kaksi isoa kaappia, kun ostimme talon. Silloin rakensimme kaappien tilalle paikan jääkaappipakastimelle ja uuni upotettiin seinään. Nyt kun kodinkoneet tulevat siirtymään toiselle seinälle kokonaan, niin tämä alue olisi jäänyt hieman tyhjäksi, joten sehän purettiin kokonaan, jotta hirsiseinät saatiin esiin. Hirsiseinät on hiottu ja ollaan käyty paljon ideoita läpi minkä tyylistä ruokakomeroa haluamme. Pinterestin selaamiseen saa uppoamaan useita tunteja ja loppujen lopuksi sitä on vain yhä enemmän sekaisin mitä haluaa, kun löytyy liian paljon omaa silmää miellyttäviä ideoita. Koska emme ole löytäneet mistään sellaista täydellistä valmista ratkaisua esimerkiksi hyllyköstä, joka sopisi budjettiimme, on mietittävä vaihtoehtoa, jonka voisi itse toteuttaa. Kaiken toki voi itse tehdä mutta se, että löytyykö just samantyyppisiä materiaaleja kaupoista tällä hetkellä ja mitä kokonaisuus tulee kustantamaan, että olisiko sittenkin edullisempaa ostaa se alkuperäinen tuote, josta haki inspiraatiota, mutta tuntui alkujaan liian kalliilta.

Suurimman pohdinnan aiheuttaa ehdottomasti aiemman keittiön kaappien taakse jääneen vanhan ikkunan paikka. 1970-luvulle asti kyseissä paikassa on ollut iso ikkuna, sillä se on ollut ulkoseinä. Myöhemmin 70-luvulla on rakennettu taloon laajennus ja vanha ikkunapaikka on levytetty. Toista keittiöremonttia tehdessä otimme hirsiseinät esille ja paljastui tuo ikkunasta jäänyt iso aukko. Silloin ratkaisimme asian niin, että osan aukon päälle saimme seinäkaapit ja osan levytimme maalatulla vanerilla. Nyt kun keittiön kaapit siirtyvät kaikki pois tuolta seinältä, olemme taas saman ongelman edessä. Samalla seinälle olemme miettineet oviaukkoa käytävälle, jossa lastenhuoneet ovat, mutta oviaukon teettäminenkin aiheuttaa harmaita hiuksia, kun talon vanha osa ja uusi osa ovat ihan eri korkeudella. Vanha osa on noin 70 cm korkeammalla, jonka vuoksi portaikon tulisi olla loiva, jotta oviaukko olisi mitenkään järkevän korkuinen. Nykyinen portaikko lastenhuoneisiin menee myös kellariin ja on kaikin puolin hyvin epäkäytännöllinen. Remonttia siis piisaa vaikka keittiö tässä nyt saadaankin jotakuinkin valmiiksi toivon mukaan ennen kesää.

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *